Grootegast zorgt dat twee kinderen naar school kunnen

0
204
Doezum lawaai op de remmelt booy-2

Lawaai maken voor kinderen met handicap

OPENDE/DOEZUM – Een hels kabaal maakten de kinderen van basisschool ‘Het Kompas’ in Opende en bij de Remmelt Booy-school in Doezum afgelopen donderdag. Wat normaal nooit mag, mocht op die dag wel: zo veel mogelijk kabaal maken. Pannen, trommels, fluitjes; alles werd uit de kast gehaald om het aantal decibellen op het schoolplein flink te verhogen. En dat alles ook nog voor het goede doel: aandacht vragen voor kinderen met een handicap in ontwikkelingslanden en het Liliane Fonds.
De actie begon in Opende, waar 120 kinderen begonnen met de lawaaiactie. Vervolgens werd Doezum opgeschrikt door het kabaal van zo’n 90 kinderen. Wethouder Kor de Wagt (onderwijs) kan er wel van genieten. “Zoveel kinderen bij elkaar kunnen een heleboel herrie maken. Voor de meeste kinderen is dit de eerste keer dat ze demonstreren. En het is hartstikke goed dat ze dat doen voor een goed doel als dit. Ik ben trots op ze!”
De actie wordt niet alleen gehouden in de gemeente Grootegast, maar in heel Nederland. Landelijk doen er 132.000 kinderen op 558 basisscholen mee met de actie, die voornamelijk ten goede komt aan kinderen met een visuele beperking in Burkina Faso. De kinderen hebben allemaal goed in de gaten waarvoor ze precies het lawaai aan het maken zijn. In de klas is ze al uitgelegd wat ontwikkelingslanden precies zijn – Afrika -  en ook wat zoal een handicap kan zijn. Een meisje die dat heel goed weet is Nora. “Mijn nichtje is ook gehandicapt”, vertelt ze. “Ze zit niet in een rolstoel, maar ze kan niet zo goed leren. Ze zat hier eerst op school, maar nu zit ze op een speciale school. Ik vind het heel goed dat kinderen met een handicap ook naar school kunnen.”
Per basisschool in Nederland die meedoet met de lawaaiactie, kan het Liliana Fonds één kind in een ontwikkelingsland naar school laten gaan. De gemeente Grootegast zorgt er dus voor twee kinderen naar school kunnen. Nou zet de school in Doezum zich wel vaker in voor een goed doel, zo vertelt directrice Marleen Miedema. “We hebben met de school een adoptiekind, Nema uit Tanzania. We vinden het belangrijk om de kinderen hier goed mee leren om te gaan. Niet domweg door geld in een potje te stoppen, maar ze er echt bij te betrekken. Elk jaar schrijft iedere klas één brief aan Nema.”
Maar het lawaai maken zelf, dát vinden de kinderen toch wel het aller leukst. De Wagt slaat op de oude schoolbel en dan begint de herrie. Sambaballen, pannen en vuvuzela’s, alles wordt gebruikt om zo veel mogelijk herrie te maken. De kinderen mogen precies één minuut los, dan wordt er weer gebeld. En afspraak is afspraak, dan houdt ook iedereen keurig op. Miedema: “Zo blijft de actie voor iedereen leuk. Tenminste, ik hoop dat we na een minuut nog niet doof zijn”, zegt ze met een lach. Alles voor het goede doel.