Landgoed Jonker aan vooravond van een forse uitbreiding

0
452
Camper

Beheerder verwacht impuls voor lokale economie

GROOTEGAST – Landgoed Jonker in Doezum kan de komende jaren wel eens flink groeien. Eigenaar Harry Jonker broedt momenteel op een plan om tientallen camperstulpen op zijn terrein te laten bouwen. De stulpen moeten een vervanging zijn van de woning van veel eigenaren van een camper, die vrijwel het hele jaar op pad zijn. Jonker verwacht veel interesse en hoopt dat gemeente en provincie willen meewerken aan wijziging van het bestemmingsplan, waardoor het project mogelijk wordt.

De camper is in trek. De laatste jaren kochten steeds meer mensen van 55 jaar en ouder een mobiel huis om na hun pensionering door Europa te trekken. Alleen al in de afgelopen vijf jaar groeide het aantal campers in Nederland met 44% tot 85.628. Voor veel mensen betekent het voertuig de vrijheid die ze al jaren wilden. Enige nadeel aan de camper is het leeg komen te staan van hun eigen woning. Doordat veel mensen met een camper soms maar drie maanden per jaar thuis zijn, verpaupert het huis snel. Daarnaast zijn de vaste lasten hoog. Daar wil Harry Jonker uit Doezum op inspelen. Door camperstulpen te bouwen op zijn landgoed, moeten mensen een nieuw huis met postadres krijgen, maar dan voor lage maandelijkse lasten.
Jonker kwam op het idee na bezoeken aan Arcen (Limburg) en Almere. “Mensen kopen daar een kleine woning, waarin ruimte is voor een camper. Ze kunnen daarna hun eigen huis verkopen, maar houden wel een postadres. Natuurlijk heeft dat te maken met de AOW, maar ook kunnen ze zo een eigen huisarts en apotheek houden. Dat vinden de mensen belangrijk.”
Na jarenlang ontwikkeld te hebben, presenteert Jonker nu een plan waarbij in potentie ruimte is voor tientallen camperstulpen. Een prototype daarvan wil hij nog voor de zomer laten bouwen. “Ik doe dit samen met mijn zoon Detmer en kleinzoon Harald. Het wordt heel anders dan in Arcen en Almere. In Arcen vind ik de woningen te klein en in Almere te eenvoudig.” Hij verwacht veel vraag naar de woningen. “In Arcen zijn al meerdere woningen verkocht en in Almere is het aantal geïnteresseerden hoger dan 100. Een paar weken geleden waren hier een paar mensen uit Zuidhorn die via via gehoord hadden dat ik hiermee bezig was, zij vroegen meteen wat het zou gaan kosten.” Wat die kosten precies zijn weet Jonker nog niet. Daarover is hij nog in onderhandeling met een bouwer.

Die bouwer moet uit de gemeente komen. “Ik wil niet de hele wereld rond als ik een keer een deur moet laten vervangen,” zegt Jonker. “Ik vraag in mijn omgeving wat de bouw ongeveer kost en daarmee stap ik dan naar de bouwer toe. Als de één het voor dat bedrag kan, moet de ander dat ook kunnen.” Jonker wil dat de woningen van brandvertragend materiaal worden gemaakt. Op die manier lopen zowel de woningen als de campers het minste gevaar als er wel een keer brand uitbreekt. “De muren moeten ook zwaar isolerend zijn. Daarnaast komen in de woningen kunststof kozijnen, waardoor de mensen er weinig onderhoud aan hebben.”

Steun zegt Jonker al te hebben van de gemeente. Alleen de provincie Groningen moet nog overtuigd worden om goedkeuring te geven. Zij bepalen namelijk of het bestemmingsplan in het buitengebied gewijzigd kan worden. Dit is essentieel om de woningen te komen bouwen. Jonker: “Ik ben eerst naar de gemeente toegegaan en heb gevraagd of zij dit plan steunen. Als ze dat niet deden, was ik er meteen mee gestopt. Het prototype kunnen we nu bouwen zonder toestemming van de provincie.”

Het marketingplan van Jonker gaat nog verder dan alleen de woningen. Hij wil het hele dorp Grootegast bij de plannen betrekken. “Op een gegeven moment zijn de mensen misschien te oud om nog met de camper op pad te gaan. Ze kunnen dan in Grootegast blijven wonen in het centrumplan. Een deel daarvan komt namelijk straks weer leeg te staan als het nieuwe Hooge Heem klaar is. Mochten de mensen uiteindelijk echt zorg nodig hebben, dan kunnen ze ook nog verhuizen naar het Hooge Heem. Op die manier wordt er altijd voor de mensen gezorgd.”

Nu al heeft Jonker een camperplaats op zijn Landgoed, waar tegelijkertijd 60 campers kunnen staan. Trots vertelt hij dat de campercamping wordt beoordeeld met een 9,3. “Als wij een negen halen, gaat ons gemiddelde al naar beneden,” vertelt hij enthousiast. In 2010 werd het Landgoed al uitgeroepen tot ‘Camperplaats van het jaar’ en daardoor is Grootegast ook de camper vriendelijkste gemeente van Nederland geworden. Volgens Jonker heeft dat voor zijn bedrijf vele deuren geopend. Wanneer de eerste camperstulpen gebouwd gaan worden, is nog niet bekend.