Locatie: Lotuspark Ulrum

0
199
Ulrum OG klussen

Datum: Vrijdag 14 maart
Tijd: 10.00 uur

In Ulrum gebeurt momenteel veel. Om het dorp leefbaar te houden zetten inwoners verschillende projecten op, waarbij ze zelf flink de handen uit de mouwen steken. De politiek kan natuurlijk niet achterblijven en zo wil het dat afgelopen vrijdag een twintigtal politici en ambtenaren naar Ulrum afreisde. Zelfs gedeputeerde Marianne Besselink en wethouder Herwil van Gelder schuwden de arbeid niet en meldden zich ook op de bewuste ochtend bij het grasveldje. Maar eerst is het tijd voor koffie.
De ongenode gast slaat de koffie over en wil graag actie zien. Maar helaas, de ambtenaren en politici nemen uitgebreid de tijd voor het bakje leut. “Ja, dat koffie drinken zijn de politici blijkbaar gewend”, zegt één van de kunstenaars die de speeltuin in het Lotuspark heeft ontworpen. Een mooi moment om de kunstenaars eerst even aan de tand te voelen over hun werk. Ger de Wilde, Bert Dolfing, Andre Smakter en Wim Pruim (projectleider) staan er buiten al wél klaar voor. “We zijn vorig jaar al begonnen en nu wordt het tijd om de boel af te maken. Maar eigenlijk is speelpark al volop in gebruik. De kinderen vinden het hier fantastisch.”
Het voormalig hoveniersterrein aan Snakkeburen is omgetoverd tot een fantastisch speelpark. Mooie houten speeltoestellen die met vrolijke bloemen beschilderd zijn, geschikt voor kinderen met óf zonder beperking. “Het is meer dan een speelpark, het is echt een ontmoetingsplek voor iedereen, voor mensen uit Ulrum en erbuiten.” Hij wijst naar de kabelbaan. “Kijk, daar kan ook een harnas aan bevestigd worden, zodat iemand vanuit de rolstoel ook met de kabelbaan kan.” Met dit project laat Ulrum zien dat echt niet alles uit Ulrum verdwijnt, dat er een prachtige voorziening in het dorp terug komt.
En daar wil iedereen dan ook graag een meehelpen. “Dat zit altijd wel goed in dit soort dorpen. Er zijn altijd wel een paar stratenmakers, het grondwerk doen de Ulrummers zelf”, vertelt één van de kunstenaars. “En ze willen niet graag onderdoen voor elkaar. Als de één meehelpt, dan de ander ook.” Dan het eten. “Dat is hier ook heel goed gereld, heerlijk soep. Dat is op sommige plaatsen wel anders. Zo waren we eens in een studentenhuis, daar zouden ze wel even voor ons koken. We kregen kale pasta met tomatenketchup. En een krop sla, ongesneden.”
Ondertussen hebben de politici de koffie op. In blauwe jassen en met werkhandschoenen aan komen ze naar buiten. Iedereen wordt direct aan het werk gezet. Een paar sterke mannen moeten het houten paard sjouwen. Een paar anderen beginnen verwoed te graven op de plaats waar het klimrek moet komen. Gedeputeerde Besselink gaat aan de slag met klei, een waterbak moet bedekt worden met een dun laagje van het aardse materiaal. De chauffeur (of is het een beveiliger), staat er wat onwennig bij. Hij houdt de hakkenschoenen en het jasje van de gedeputeerde vast, terwijl hij wat ongemakkelijk toekijkt hoe zijn bazin aan het werk is. Samen met twee anderen werkt ze aan de waterbak. De ongenode gast maakt de fout om te vragen of de dames lekker aan het werk zijn. Wat verbaasd kijkt wethouder van Gelder op. Zijn krullen vallen voor zijn gezicht weg. Ook voor de ongenode gast is het even wennen om de politici zo aan de slag te zien, met hun poten in de klei.
Het valt projectleider Pruim niets tegen hoe de politici aan het werk zijn getogen. Wel vraagt hij zich af voor hoe lang nog. Zelf hobbelt hij rond op krukken. “Ongelukje met volleybal, de banden zijn gescheurd.” Toch staat hij er maar mooi, hier en daar wat aanwijzingen gevend. Want dat er doorgewerkt wordt, is wel belangrijk. De deadline komt in zicht. “Het is de bedoeling dat het park op 25 april officieel geopend wordt. Of dat gaat lukken? Het zal even doorwerken worden, maar daar zorgen we voor.” Met al die betrokken inwoners, die bepaald niet werkschuw zijn, moet dat zeker goed komen. Ulrum mag trots zijn op een project als dit. Er verdwijnt al zo veel uit het dorp, maar het tij is gekeerd.

Ulrum OG klussen-4 Ulrum OG klussen-5