MiniKul – week 12 ‘14

0
119

Of ik het nog zal meemaken weet ik niet. Maar ik ben er van overtuigd dat het er aan zit te komen. Dat beroepen als vuilnisman en schoonmaker beter betaald worden dan de doorsnee  academicus. Omdat bijna elke middelbare scholier met een redelijk i.q. nu verder gaat studeren om hoog op de maatschappelijke waarderingsladder te kunnen eindigen. Maar die steeds verder toenemende bulk aan academisch afgestudeerden maakt de spoeling qua voor hen beschikbaar werk wel steeds dunner, omdat de automatisering ook steeds verder toeneemt. Wat ‘achterblijft’ is simpel handwerk waar tot nu toe, zeer ten onrechte, vaak denigrerend over wordt gedaan. En dat – nog minder terecht – financieel zwaar wordt ondergewaardeerd. Maar mark my words: De zogeheten onderklasse wordt straks qua salariëring de bovenklasse.
Met een beetje mazzel maak ik nog wél mee dat een burgemeester écht door het volk wordt gekozen. Dat gebeurt nú al een beetje doordat de gemeenteraad een voorkeuze maakt waaruit een lijstje van meer en minder door hen – namens u en mij – geschikt geachte kandidaten ontstaat. Maar de eindbeslissing mag dan wel niet meer bij de Kroon liggen, uiteindelijk wordt nog steeds niet écht door de burger beslist wie zijn burgermeester wordt. Een écht door de meerderheid van de bevolking gekozen burgemeester, die je in mijn beleving in de toekomst meer als een ‘gemeentemanager’ en veel minder als een ‘burgervader’ moet zien, zit er nu echter aan te komen. D66 heeft daar jaren voor gestreden maar de grootste tegenstander van deze meest democratische vorm van samenleving is jarenlang het politiek dominante CDA geweest. Die is nu ook om. Of dit met hun huidige politieke underdog positie te maken heeft, is voor mij – politiek onbenul – een vraag. Maar de écht door de bevolking gekozen burgemeester zit er nu toch echt aan te komen. Nee, nog niet samen met de komende gemeenteraadsverkiezingen, maar ga morgen esveepee toch stemmen. Want: gemeenten worden voor de modale burger meer dan ooit de belangrijkste overheid door de veelheid aan nieuwe taken die hen door het Rijk worden toegeschoven. Zoals jeugd-, ouderenzorg en werk, maar zonder de daarvoor benodigde extra financiële middelen te verstrekken. Kort door de bocht krijgt een gemeente dertig procent meer taken met een veertig procent lager budget. Door te gaan stemmen kunt u in ieder geval een klein beetje meebepalen, hoe de toekomstige financiële chaos in uw gemeente kan worden beteugeld…
Henk Hendriks