Onmachtig Grijpskerk is de wanhoop nabij: 0-1

0
175
Grijpskerk voetbal WTOC-4

‘Smalruggen’ terug in gevarenzone na desastreus verlies tegen WTOC

GRIJPSKERK – De wedstrijd tussen de twee moeilijkst scorende ploegen, Grijpskerk en WTOC, werd gewonnen door de Friese formatie die vlak voor rust het net vond. In de tweede helft probeerde Grijpskerk het met de moed der wanhoop, zonder resultaat.  Door de 1-0 nederlaag moeten de rood-witten vrezen voor de naderende degradatiespook.
Het jonge Grijpskerk heeft een mooie serie achter de rug, maar zit nu weer een dalende lijn. Dat de gouden tijden voorbij zijn in Grijpskerk kan iedereen met een rood-wit hart wel mee leven. Maar zelfs de magere jaren zijn nog niet voorbij. De derde klasse leek het einde van de put, maar het kan nog erger: de vierde klasse en daarvan is de ploeg van Henk Buikema- als altijd het volste vertrouwen hebbend- niet ver meer vandaan. In puntenaantal is er geen man overboord en kan nog gemakkelijk de dans worden ontsprongen, maar het gebrek aan scorend vermogen, kan de jonge ploeg nog lelijk opbreken. Sommige volgers kunnen het maar moeilijk accepteren. De scheidsrechter was weer eens de gebeten hond en enkele jeugdige fanatiekelingen konden hun woede nauwelijks verkroppen en wezen naar ‘die stomme Friezen’. Maar die Friezen bleken net even vastberadener, voetbalden ook wat gemakkelijker en toonden meer strijd, met name in de eerste helft. De eerste aanval kwam van Grijpskerk, maar het eerste echte doelgevaar van WTOC. Sybren Bosma heeft maar één arm, maar twee voeten die wel wat kunnen. Zijn uithaal vloog maar net naast. De beste mogelijkheid was voor Erik Jan Dijkstra, die op het middenterrein feller in het duel was en vernietigend uithaalde. Doelman Erik ’t Hoen kon het projectiel nog uit de doelmond ranselen. Na twintig minuten kreeg Grijpskerk – meer in de aanval- een beste kans. Een lage schuiver van Ron Stoutmeijer was de keeper van WTOC te machtig, in de rebound was Teie van der Hoek niet slagvaardig. Dezelfde Van der Hoek brak even later door op de vleugel, kwam uit in de korte hoek en zocht de lange hoek. Het schot met buitenkant schoen zeilde langs de paal. Grijpskerk had het meeste balbezit, viel ook het meeste aan, tegen een wegzakkend WTOC, dat echter op slag van rust genadeloos toesloeg. Ineens was daar het combinatiespel – opvallend meer dan het meer opportunistischer spel van Grijpskerk- en wederom stond Bosma aan de basis. Zijn inzet werd gepareerd. Vervolgens sloeg de volley van Jaap de Bruin als een granaat in het doel: 0-1. Een domper van jewelste zo vlak voor de thee. De ‘bushokkieboys’  moesten forceren. De eerste kans na de pauze was echter voor de Westergeest Triemen Oudwoude-Combinatie. Klaas Bosma stond akelig vrij, maar had het vizier niet scherp staan. Trainer Henk Buikema spoorde met name Stoutmeijer aan. Van hem moesten de doelpunten komen. Hij was de hele wedstrijd dreigend, maar niet de zo gezochte scorende persoon. In de 58e werd wederom de spits in stelling gebracht. De aanname uit de lucht was goed, tussen een tegenstander wist hij ook resoluut uit te halen, doelman Geoffrie Hoiting kon de bal nog net uit de hoek krijgen. Buikema zette vervolgens Dennis Banga in. En wilde druk. Overal druk. Het spel bleef gericht op Stoutmeijer. Rene Tillema kopte veelvuldig de ballen door naar de rechterspits. Het leverde ook kansen op, maar in de afwerking wist de jonge speler niet de trekker over te halen. Buikema wilde de ballen er wel in schreeuwen. “Kop dan man!”, reageerde hij op een gemiste poging van stormram Banga. Tot Grijpskerker woede werd dezelfde Banga – na een bal over de verdediging- afgevlagd bij een vrije doortocht. Het zat Grijpskerk ook niet mee. Een strakke corner van Wiebe Loonstra was op maat voor Danny Khoenkhoen die prima timede en even strak inkopte, maar net over de lat. Grijpskerk had in de tweede helft een groot overwicht, maar het leverde niets op. De laatste troef was de kleine donkere parel Milo van der Riet, maar ook hij was niet de verlosser. In de slotfase een keiharde charge van Khoenkhoen op een tegenstander, die even buiten adem leek. Het was een gefrustreerde actie. Na het laatste fluitsignaal volgde een vreugde-explosie in het Friese kamp, terwijl arbiter Kraak nog maar eens verwensingen om de oren kreeg. Geheel ten onrechte (ook al floot de man wat te pietluttig), hem viel niets te verwijten. Grijpskerk moet accepteren dat het kwalitatief minder is. Scoren is het grote manco. Heel Grijpskerk weet dat de jonge ploeg daar zoveel moeite mee heeft.
GRIJPSKERK- WTOC 0-1 (0-1); Scoreverloop: 43. Jaap de Bruin 0-1; Scheidsrechter: Kraak (Oudega); Gele kaart: Wiebe Loonstra, Danny Khoenkhoen, Cedric Eeuwema (allen Grijpskerk); Toeschouwers: 100
OPSTELLING GRIJPSKERK: Erik ’t Hoen, Ruud Oosting, Bert Reitsema, Jorin de Boer (80. Milo van der Riet), Wiebe Loonstra, Rene Tillema, Jarwin Bouma, Danny Khoenkhoen, Cedric Eeuwema, Teie van der Hoek (60. Dennis Banga), Ron Stoutmeijer
STER VAN HET VELD: RON STOUTMEIJER (GRIJPSKERK) . Hij is de hoop in bange dagen bij Grijpskerk. De spits faalde in het scorend vermogen, maar was verreweg de meest dreigende speler bij Grijpskerk.
OPVALLEND – Een van de karakteristieke bushokkies langs het veld is voorzien van een fraai bord, naar aanleiding van de aanleg van het kunstgrasveld. Al is dat alweer twee jaar geleden. Naast foto’s van de aanleg is er de onvermijdelijke tekst van Are Meijer, getiteld ‘kunstgrasblues’.  Over die nije mat, om ien te liesten. Kunstgrasblues? Voorlopig moet het rood en wit een toontje lager zingen.