“Vertellen is de oudste kunstvorm die er is”

0
96

Vertellers naar bibliotheek Zuidhorn

WESTERKWARTIER – Voorlezen kennen we allemaal wel, maar vertellen – zonder boek dus – is de laatste eeuw nogal in de vergetelheid geraakt. En dat is zonde, vinden de leden van ‘Kom op Verhoal’. Volgens hen heeft vertellen iets magisch en is het bovendien ontspannend en gezellig. Op 20 maart is het Wereldverteldag en wordt er in heel Westerkwartier volop aandacht besteed aan de vertelkunst. Verschillende vertellers bezoeken basisscholen en ook wordt er voorgelezen in de bibliotheek in Zuidhorn. Daar kan iedereen kennis maken met deze oude kunstvorm.
Want een kunstvorm is het zeker, zo vertelt Geert Zijlstra, voorzitter van Mien Westerkwartier en tevens vervent verteller. “Sterker nog, het is de oudste kunstvorm die er is, het was er al lang voordat de boekdrukkunst er was. In onze streek was vertellen tot honderd jaar geleden dood normaal, maar het is een beetje weggeraakt.” Helemaal in deze tijd heeft het vertellen geduchte concurrentie, zoals van televisie en internet. Maar juist in die steeds ‘snellere’ wereld is er behoefte aan een stukje rust. En dat is dus prima te vinden in het vertellen.
In het Westerkwartier is een groepje enthousiastelingen er zo’n vier jaar geleden mee begonnen. Erik van Dort, een professionele verteller uit Haren heeft de groep de fijne kneepjes van het vertellen bijgebracht. “Hij geeft voorstellingen van wel anderhalf uur. Maar dat is moeilijk hoor. Wij houden het meestal bij vertellingen van tien minuten tot een kwartier. Dat is ook wel een geschikte tijdsspanne van hoe lang mensen kunnen luisteren.” Het gezelschap vertelt veel streekverhalen, veelal is er een relatie met het Westerkwartier. Maar eigenlijk kan het van alles zijn, historische vertellingen tot verhalen die zich in het hier en nu afspelen.
Zo schreef Zijlstra voor de Wereldverteldag een verhaal over een draak in de buurt van Delfzijl. Het thema van de dag is monsters en draken. Ondanks het wat sprookjesachtige thema, weet Zijlstra een mooie link te maken met de huidige tijd. In het verhaal eet de draak bruine bonensoep. “Iedereen weet dan dat er iets gebeurt met je darmgestel. Door de drakenscheten komen er scheuren in de muren van huizen in Middelstum en Loppersum.” Het verhaal blijkt goed in de smaak te vallen bij jong én oud. “Volwassenen kijken naar de humor kant van het verhaal. Kinderen vinden vooral het sprookjesachtige en het spektakel leuk.”
Benieuwd geworden naar het vertellen? Kom dan om 20 maart naar de bibliotheek in Zuidhorn van 16.00 tot 17.00 uur tijdens de Wereldverteldag. Verschillende vertellers brengen hun verhalen ten gehore.