“Vroeger stonden hier tachtig koeien”

0
203
Niekerk de Zijlen nieuw gebouw-2

Nieuwe zorgboerderij de Zijlen zo goed als klaar

NIEKERK – Wat zo’n vijf jaar geleden nog als koeienstal diende, is nu omgebouwd tot een prachtige zorgboerderij voor mensen met een verstandelijk beperking. Aan de Zandumerweg in Niekerk zijn bouwvakkers nu nog druk in de weer om alles op tijd af te krijgen voor de open dag komende zaterdag. Jan Bronda is de voormalige eigenaar van de boerderij en bewoont nog altijd het voorhuis. “Wij werden te oud voor de boerderij en mijn zoon kon het helaas niet overnemen. In de schuur hierachter had ik tachtig melkkoeien. Dit is natuurlijk heel wat anders, maar er is niks mooiers dan dat het een herbestemming krijgt. Anders zou het maar verpauperen.”
Kor en Jarno Notebomer van Bouwbedrijf CO & JCP Notebomer zijn aan deze grote klus begonnen. Kor vertelt dat er in het begin lang niet zo positief gereageerd werd op zijn bouwplannen. “Er waren veel bezwaren uit de buurt. Gelukkig was de gemeente wel direct positief. We hebben zelfs inspraakavonden gehad in het dorpshuis hier.” En voor een bouwer is zo’n informatieavond wel even andere koek, maar Kor gaat graag een uitdaging aan. “Ik ben 61 en ben de jongste niet meer, maar ik mag graag werken, altijd al gedaan. Aan zo’n project moet je ook niet beginnen als je twintig bent, dan ontbreekt de ervaring. Ik werk mijn hele leven in de bouw en daar is het altijd: het kan niet of het past niet. Maar je moet het wel willen zien. En als ik ergens mijn zinnen op heb gezet, dan gaat het door.”
En zo ging het ook met de zorgboerderij. Zo’n vijf jaar is er gewerkt aan het bijzondere project en het mag gezegd, alles ziet er nu piekfijn uit. Kor laat vol trots het bouwwerk zien waar hij en zijn mannen zo lang aan gewerkt hebben. “Vijfentwintig appartementen zijn het, allemaal met eigen badkamer en keuken.” De woningen hebben allemaal zicht op de weilanden en zijn ruim opgezet. “En allemaal hoogwaardige kwaliteit hoor”, zegt Kor. Hij tikt op één van de ramen. “Dit is brandwerend glas. En zie hier de deuren, je hoeft er maar een tikje tegen aan te geven en hij is dicht”, legt hij uit terwijl hij de automatische deur in de badkamer demonstreert.
Voor de boerderij staat voormalig eigenaar van de boerderij Jan Bronda met zijn zoon Jurgen. Ze helpen een handje als Kor aankomt met een busje bouwmaterialen en maken een praatje met hem. De mannen moesten er wel even aan wennen, geen koeien meer achter het huis. In plaatst daarvan veranderde de schuur in een bouwplaats gedurende vijf jaar, met bouwvakkers en bijbehorende overlast inbegrepen. Nu het bouwproject bijna klaar is, wordt het ook voor hen wat rustiger. Voor zoon Jurgen een moment om eens terug te blikken op hoe het was. “Je herkent het niet meer terug. Ik weet nog goed dat ik op de hooizolder speelde als klein jongetje. Dat kun je je nu niet meer voorstellen.” Kor merkt dat, nu de zorgboerderij er eenmaal staat, er in het dorp een stuk positiever over wordt gesproken. Wat Kor al veel eerder zag, zien de Niekerkers nu ook: de boerderij lijkt voor dit project gemaakt. “De locatie is perfect, de boerderij ligt tegen het centrum aan en toch landelijk. Nu zeggen heel veel mensen: ‘hier zou ik ook wel willen wonen.’”
Een groot project is het wel voor één bouwbedrijf. Maar Kor is niet bang aangelegd. “Sterker nog, ik ben een avonturier. Als bouwbedrijf kun je tegenwoordig wel wachten tot het werk naar jou toe komt, maar je kunt ook zelf iets ontwikkelen. Ik heb jaren het onderhoud gedaan van de boerderij van de familie Bronsma. Jaren geleden is de boerderij zelfs nog eens afgebrand, dus er is hier heel wat gebeurd. Tijdens deze renovatie komen we nog veel oud bouwmateriaal tegen. Bronsma werd te oud voor de boerderij en toen heb ik hem gekocht.” Dit is overigens niet het eerste project waar Kor en zijn zoon Jarno (foto) aan begonnen zijn. In Grootegast hebben ze een kroeg, ‘Paul’, voorheen de Gasterij. In verschillende plaatsen zijn vader en zoon begonnen aan bouwprojecten.
Kor is zichtbaar blij met het resultaat van de zorgboerderij in Niekerk. Het mooie is dat alles modern oogt, maar toch is er nog voldoende van de oude boerderij terug te zien, zoals het oude tanklokaal, dat nu omgetoverd is tot een appartement. Het heeft nog altijd diezelfde vorm en ook de gevel staat nog. De zorgboerderij blijft in het bezit van het bouwbedrijf en wordt voor een periode van vijftien tot twintig verhuurd aan de Zijlen. Benieuwd naar het resultaat van vijf jaar werk? Op zaterdag 22 maart is het nieuwe pand van de Zijlen voor het eerst te bezichtigen tijdens de open dag, van 10.00 tot 15.00 uur.

Niekerk de Zijlen nieuw gebouw-3 Niekerk de Zijlen nieuw gebouw-4