AKT-diel organiseert in Autismeweek een stapavond voor mensen met autisme

0
170
Burgum - akt-diel

Club Prins het toneel van auti-vriendelijke stapavond

BURGUM – Van 29 maart tot en met 5 april is het de Nationale Autismeweek. In deze week wordt er aandacht en begrip gevraagd voor autisme, en aan autisme verwante stoornissen. In Burgum ontstond drie jaar geleden het initiatief AKT-diel (Autisme KaféTytsjerksteradiel). Vijf moeders van kinderen met autisme bundelden hun krachten om hun omgeving meer begrip en kennis over autisme bij te brengen. Ook in de aankomende Autismeweek vragen zij aandacht voor autisme, door verschillende lezingen te organiseren, maar ook films te vertonen en het Burgumer gemeentehuis in het blauwe licht te zetten in het kader van ‘Light it up blue!’, een wereldwijde manier om aandacht te vragen voor autisme. Daarnaast organiseren zij in samenwerking met Club Prins in Quatrebras Autastic, een stapavond voor jongeren van 12 tot en met 18 jaar die of zelf autisme hebben, of dichtbij iemand staan met autisme.

 

‘We merken nog steeds dat er veel onbegrip is rondom autisme. Laatst hoorde ik iemand wiens kennis PDD-NOS heeft zeggen: ‘Hij komt niet meer op feestjes, en zegt dan niet te willen komen vanwege zijn PDD-NOS. Volgens mij verschuilt hij zich achter zijn PDD-NOS.’ 
Dat vond ik toen zo akelig, tegen iemand die doof en niet naar je luistert zeg je toch ook niet dat diegene zich achter zijn doofheid verschuilt?’ vertelt Kirsten Adema.
Adema heeft zelf een zoon in de achtste groep met autisme.
‘Als AKT-diel willen we de aandacht vragen voor autisme, omdat we merken dat er nog heel veel onbegrip is. Men vindt mensen met autisme vaak raar, omdat ze anders denken. Maar als men uitgaat van de mogelijkheden die iemand met autisme heeft, dan kan er vaak heel veel bereikt worden. Door onze kennis over autisme te delen, wordt het begrip rondom deze stoornis groter. Vaak vinden mensen het ‘stempel autisme’ iets negatiefs, terwijl wij denken dat je dit stempel juist als handvat zou kunnen gebruiken. Daar zou je juist je voordeel mee kunnen doen’, aldus Adema.
‘Het is voor ons de tweede keer dat we meedoen met de Autismeweek. Vorig jaar hebben we in het centrum van Burgum een ‘Light it up blue-pop up store’ gehad. Hier konden mensen zo even binnenwandelen met hun vragen over autisme. We merkten dat dit een succes was.
Opa’s en oma’s kwamen zo even binnenlopen, en vroegen: ‘Zeg, ons kleinkind heeft ASS, wat is dat nou eigenlijk?’ We konden merken dat mensen het prettig vonden om op zo’n laagdrempelige manier geïnformeerd te worden. Dit jaar hebben we daarom weer een pop-up store, dit keer in het oude dorpshuis. Deze is van woensdag 2 april tot en met zaterdag 5 april geopend. Op zaterdag komt hier het ‘Beleef Autisme’. Zij kunnen je laten ervaren hoe het is om te leven met autisme.’
Naast de pop up-store zijn er een aantal lezingen. Op 1 april komt Anjet van Dijken spreken over haar Broers- en Zussenboek in de Bibliotheek in Burgum. Op woensdag 2 april vertellen Anke Siegers en Annelien Blom-Ziengs over ‘Autisme & Eigen kracht’ in De Pleats. ‘Autisme & Eigen kracht is een methode waarin een groepje mensen gecreëerd wordt rondom iemand met autisme. Diegene kan dan aangeven waar hij of zij moeite mee heeft, waar die groep mensen hem of haar dan mee verder kan helpen. Een soort vangnet van mensen uit eigen omgeving.’ Op donderdag 3 april wordt in het Singelland in Burgum de film Temple Grandin vertoond.
Op zaterdag 5 april wordt in de Bios in Drachten een autismevriendelijke jeugdfilm vertoond. ‘De Bios draait voor gezinnen met kinderen met autisme een nieuwe jeugdfilm ‘prikkelarmer’: het geluid iets zachter, het licht iets aan en op een rustige zaterdagochtend’, vertelt Adema.
Op vrijdag 4 april wordt voor het eerst Autastic georganiseerd. ‘Best wel spannend’, vind Adema. ‘Een gewone avond op stap gaan spreekt jongeren met autisme vaak niet aan. Maar muziek juist wel! Deze avond is speciaal voor hen, om te luisteren, te dansen en met een chill-room. We zijn heel blij dat we Club Prins bereid hebben gevonden om dit samen met ons te organiseren.’ Voor Autastic is het noodzakelijk om je op te geven, dit kan via de website www.autastic.nl. Fotografie Majelle