Dorpshuis Yn’e Mande wint Sinnestriel voor verduurzaming dorpshuis

0
186
Munein - duurzame dorpshuizen

MÛNEIN – In dorpshuis De Mounestien werd donderdag de ‘Sinnestriel’ uitgereikt aan het dorpshuis uit de gemeente Tytsjerksteradiel die het creatiefst was omgegaan met de subsidie van 500 euro voor het verduurzamen van het dorpshuis. De Sinnestriel, gemaakt door glaskunstenaar Jan Hooghiemstra, ging naar dorpshuis Yn’e Mande in Tytsjerk. De verschillende dorpshuizen in Tytsjerksteradiel hadden van de gemeente een bedrag gekregen om bijvoorbeeld LED-verlichting of een energiezuinige koelkast aan te schaffen. Dorpshuis Yn’e Mande had naast het aanschaffen van een aantal energiezuinige voorwerpen ook gekeken naar andere energiezuinige maatregelen. Zo is het biljart een energieslurper, en Yn’e Mande had daar zelfs twee van. Ééntje daarvan is nu weggedaan. Naast de subsidie voor energiezuinige aanpassingen zorgde de gemeente ook voor energiecursussen voor de dorpshuisbeheerders en zijn de gebouwen beter geïsoleerd, enkel glas is vervangen en is er dak- en spouwmuurisolatie aangebracht. Dit project werd gerealiseerd in samenwerking met plaatselijke bedrijven en de Provincie Fryslân. Voor de plaats van de uitreiking van de Sinnestriel werd gekozen voor De Mounestien vanwege het dertigjarig bestaan van het dorpshuis.