Gemeentehuis Kollum

0
941
Ongenode gast - kievitsei 1

Datum: 13 maart
Tijd: 13.00 uur

Mede dankzij het mooie weer is het dit jaar een goed seizoen voor de ljipaaisykers. De stand op maandagmorgen 17 maart ligt op ruim 700 kievitseieren. Na het teleurstellende seizoen van vorig jaar, waarin er slechts 17 eieren werden gevonden, worden er dit jaar wel kievitseieren gevonden. Het wachten was dan ook op het moment dat het eerste ei van Kollumerland c.a. gevonden zou worden. In Tytsjerksteradiel was het eerste ei al eerder in de week gevonden en aangeboden aan burgemeester Ter Keurs. Donderdagochtend om 7.02 sms’te de 24-jarige Wieger Andries Wouda uit Ee zijn vondst door, en werd daarmee de vinder van het eerste ei van Kollumerland c.a. Tegenwoordig is het verplicht om een officiële eierzoekerspas te dragen bij het zoeken naar eieren. Bij het vinden van een kievitsei moet deze vondst ge-sms’t worden, waarna toestemming wordt verleend het ei te rapen. Hij vond zijn ei onder de Wurden bij Oudwoude. Het was niet de eerste keer dat Wieger Andries het eerste ei van Kollumerland c.a. vond. Twee jaar geleden bracht hij ook al een bezoek aan burgemeester Bearn Bilker om het eerste ei aan te bieden. De (On)genode Gast was aanwezig bij de lottering en het aanbieden van het eerste ei van 2014.
Om 13.00 uur komen Wieger Andries en zijn vader aan bij het gemeentehuis in Kollum. In zijn hand een eierdoosje, waar hij met alle voorzichtigheid zijn kievitsei in bewaart. In het kantoor van burgemeester Bilker staat het gebak al klaar, ondanks het feit dat er eerst nog een lottering moet plaatsvinden om de echtheid en versheid van het ei vast te stellen. Burgemeester Bilker heeft daarvoor speciaal een grote zilveren beker. ‘Officieel moet het in een schaal’, vertelt de burgemeester. ‘Maar deze beker is zo mooi, dat ik daar graag een uitzondering voor maak’.
Het is aan de burgemeester te zien dat hij erg enthousiast is over het gevonden ei. ‘Zoals jullie wellicht wel weten, ben ik gek op kievitseieren. Het is jammer dat ze zo klein zijn, want ze smaken heerlijk. Daarnaast ben ik ook groot voorstander van tradities. Ik ontving onlangs nog een brief van een politieke partij die wilden dat er een verbod kwam op het zoeken van kievitseieren. Dat vind ik de grootst mogelijke onzin. Natuurlijk moet er zorgvuldig omgegaan worden met de natuur, maar sinds er het controlesysteem in het leven geroepen is is dat juist goed voor de vogels.’ Wieger Andries en zijn vader zijn het hiermee eens. ‘Sinds we zorgen voor nazorg is het er voor de vogels beter op geworden’, aldus Wouda Senior. ‘Het is alleen maar goed voor de traditie’. En dan is het tijd voor de lottering. Burgemeester Bilker legt voorzichtig het kleine ei in de beker, waarna het ei direct naar de bodem zakt. ‘Gefeliciteerd heren, u hebt het eerste ei te pakken’. Vader Wouda is misschien wel even enthousiast als de burgemeester. ‘Dat kievitseieren zoeken, dat is goed voor een mens. Al heb je nog zoveel lichamelijke klachten, als je dan een ei vindt, dan giert de adrenaline door je lijf. Daar kan geen morfine tegenop!’ Het maakt volgens hem dan ook niets uit of je nou het eerste, het tweede of het laatste ei vindt. ‘Elk ei is weer bijzonder. Dat moment dat je het ei ziet, en er op afloopt. Iedere keer gaat je hart weer sneller kloppen.’
Na de lottering krijgt Wieger Andries uit handen van de burgemeester de officiële oorkonde. Hij checkt nog even of alles goed gespeld is. ‘Mijn broer heeft ook wel eens het eerste ei gevonden in de gemeente Dantumadiel. Toen klopte de datum niet. Ik vond op diezelfde dag het eerste ei van Kollumerland, maar we hadden beide een oorkonde met een andere datum.’ Op deze oorkonde is alles echter piekfijn in orde. Ook krijgt Wieger Andries een envelop met inhoud, het officiële vindersloon. ‘Uit eigen portemonnee betaald’, lacht Bilker.

Ongenode gast - kievitsei 2

Ongenode gast - kievitsei 3