Lezing van Jonkheer Van Eysinga over dure grond

0
138

HIAURE – Snel stijgende grondprijzen trekken de aandacht van beleggers en gefortuneerde pensionado’s. Grond en boerderijen geven zekerheid en de boeren gaan weer pachten. Volgens Jonkheer Mr. Tjalling van Eysinga, rentmeester te IIsbrechtum, biedt de huidige vermeende economische crisis een uitgelezen kans voor de bedrijfsontwikkelingen in Noordoost Fryslân. Jonkheer Van Eysinga, onder andere bekend van het televisieprogramma ‘Hoe heurt het eigenlijk’ geeft donderdag in Hiaure een kleurrijke Dongeradeellezing over Fries grondbezit vroeger en nu.
De Van Eysinga’s behoren tot de invloedrijke Friese adellijke families die tot in de jaren zestig, samen met de kerken en met particuliere investeerders van hier en van elders, veel Friese boerengrond in bezit hadden.  ‘Boeren willen grond natuurlijk graag zelf in eigendom hebben, maar grond is altijd te duur. Dat was al zo in de jaren dertig. In de jaren zestig en dat is nog zo.’ De bank eist van de ondernemer het directe rendement.
Een belegger redeneert anders. Die gaat voor het rendement op de lange termijn en dat biedt perspectief. Het lijkt of de geschiedenis zich herhaalt. Maar zetten nu vooral investeerders van buiten hun geld op de Dongeradelen, of zijn er nog volop Friese schatbewaarders? Rentmeester Van Eysinga geeft graag antwoord. De lezing is aanstaande donderdag 20 maart, 20.00 uur in de kerk van Hiaure. De toegang is gratis.