Uit de hand gelopen hobby werd opvang met meer dan 300 schildpadden

0
197
Harkema - schildpaddenopvang

‘We willen mensen waarschuwen: een schildpad kost meer moeite dan men denkt!’

HARKEMA – Al van jongs af aan houdt Gerard van der Wijk schildpadden. De hobby kwam op een laag pitje te staan toen hij op achttienjarige leeftijd een eigen zaak begon in computers. Toen hij later een burn-out kreeg en op advies van de dokter een hobby moest gaan zoeken, was de keuze snel gemaakt. Er moesten weer schildpadden komen. ‘Het begon met slechts een paar schildpadden’, vertelt Van der Wijk. ‘Toen ik een berichtje op Marktplaats zette met de oproep dat mensen die van hun schildpad afwilden bij mij terecht konden, kreeg ik enorm veel reacties. Voor veel mensen is de aanschaf van een schildpad een impuls geweest, zonder dat deze mensen beseften dat deze dieren moeilijk te houden zijn, wel veertig jaar oud kunnen worden en bovendien veel groter worden dan de paar centimeter die ze zijn wanneer je ze in de dierenwinkel koopt’, vertelt Van der Wijk.
Nadat her en der bekend werd dat Van der Wijk schildpadden opving, gebeurde het met regelmaat dat er schildpadden bij hem binnen werden gebracht of simpelweg op de stoep in een emmer werden achtergelaten. Er kwamen ook veel zieke, verzwakte en gewonde schildpadden binnen. ‘Het gebeurt vaak dat wanneer mensen hun schildpad zat zijn, zij die dumpen in de natuur. En vanaf dat moment zijn schildpadden eigenlijk bezig met een lijdensweg van wel vijf jaar om dood te gaan. Maar het gebeurt ook dat mensen het dier dumpen bij van die soort vijvertjes bij snelwegen. Wanneer de schildpadden dan op zoek gaan naar voedsel zoeken ze de warmte van het asfalt op, en dan gebeurt het vaak dat de dieren vervolgens worden aangereden’.
Van der Wijk vangt nu sinds 2010 schildpadden op. Inmiddels zijn er meer dan driehonderd schildpadden in de opvang, waarvan het grote merendeel ter vondeling gelegd is. Sinds 2013 is de schildpaddenopvang ondergebracht in een stichting, Stichting Schildpaddenopvang Nederland. ‘De kosten voor de opvang van de schildpadden zijn hoog’, vertelt Van der Wijk. Met name de stookkosten zijn hoog’. Om de opvang van de schildpadden te kunnen betalen vraagt de stichting van mensen die hun schildpad bij de opvang komen brengen éénmalig een bedrag van 75 euro of geeft de stichting de mogelijkheid om vriend van de stichting te worden voor een bedrag van 5 euro per maand. ‘Voor dat geld zorgen wij de rest van het leven van de schildpad voor het dier. De dieren worden gechipt en krijgen een medisch dossier. Als vriend van de stichting kan je op die manier updates krijgen over de gezondheid van je schildpad’. De stichting haalt op meer manieren geld op voor de opvang. Zo hebben ze een webshop met voer voor schildpadden. ‘Daarnaast hebben we in het voorste gedeelte van het pand, wat voorheen de computerwinkel was, een winkel ingericht met een hele bijzondere collectie. Een jaar geleden kregen we een telefoontje van een familie wiens moeder altijd schildpadden had verzameld. Zij was overleden, maar had van tevoren aangegeven dat haar verzameling ten goede moest komen van de gezondheid van schildpadden. Of wij ook belang hadden bij de verzameling om deze te verkopen. We zijn een dag bezig geweest om de hele collectie, waar hele bijzondere voorwerpen tussen zitten, op te halen en opnieuw in te richten in onze winkel’. Van der Wijk maakt een opsomming van voorwerpen: ‘Spaarpotten, uit steen gesneden beeldjes, t-shirts, rugzakken, schildpaddeneieren, noem maar op!’
Bij de verzameling spullen van schildpadden zaten ook een aantal foute souvenirs. Opgezette schildpadden, blikjes schildpaddensoep en losse schilden. ‘Deze heeft die mevrouw niet zelf uit het buitenland gesmokkeld, maar op rommelmarkten gevonden. In de opvang hebben wij nu een kast ingericht met deze foute souvenirs, zodat het een educatieve functie heeft.’
De stichting geeft de opvang ook een educatief doel mee. ‘Iedere zaterdagmiddag is de opvang geopend voor bezoek. Er komen dan vaak ouders met kinderen, die we dan vertellen over hoe er voor een schildpad gezorgd moet worden. We willen hun laten weten dat het niet zomaar iets is, dat er echt veel bij komt kijken. Als we daarmee kunnen bereiken dat er minder schildpadden gedumpt worden, dan is ons doel geslaagd’, zegt Van der Wijk. ‘Bovendien is het voor veel gezinnen echt een uitje om hier langs te komen. We vragen geen entree, maar voor slechts 50 cent kunnen kinderen wel de schildpadden voeren. Dat vinden ze fantastisch, je kunt kinderen op deze manier een hele leuke middag bezorgen!’
Momenteel is de stichting bezig met uitbreiding in de vorm van een quarantaineruimte. De stichting hoopt dat deze klaar is voor de open dag die gepland staat op 16 augustus. Vorig jaar werd er ook een open dag georganiseerd, waar meer dan vijfhonderd mensen op af kwamen. Voor de toekomst hoopt Van der Wijk dat er een aantal energiebesparende maatregelen getroffen kunnen worden waardoor de energierekeningen lager komen te liggen. ‘We hebben nog geen subsidies of grote inkomstenbronnen. Tot nu toe moet er eigenlijk altijd geld achteraan’.

Harkema - schildpaddenwinkel