Cliënten voedselbank in paar maand tijd verdubbeld

0
173
Grijpskerk Voedselbank C1000

Inzamelingsactie voedselbank Grootegast Marum

GRIJPSKERK – Een pak rijst, pasta of wasmiddel, de voedselbank Grootegast Marum heeft het allemaal nodig en daarom werd afgelopen vrijdag en zaterdag een bijdrage aan het winkelend publiek in Grijpskerk. Vrijwilligers van de voedselbank deelden bij de C1000 aldaar lijsten uit, met de vraag iets van de betreffende boodschappen te kopen. Zo’n inzamelingsactie is voor de voedselbank veel werk, maar nodig is het zeker, zo vertelt bestuurslid Willy Jansen-Baltink. “De voedselbank hier bestaat nu een half jaar en we begonnen met dertig pakketten per week. Dat zijn er nu al zestig.”
Elke dag is een grote groep vrijwilligers bezig voor de voedselbank, een vaste kern van zo’n veertig mensen. Het is een hele organisatie, zo vertelt Willy. “We hebben mensen voor de administratie, de PR, er zijn screeners die moeten controleren of men recht heeft op een pakket, inpakkers en dan nog de chauffeurs die langs de vaste adressen rijden om het voedsel op te halen.” Er zijn een aantal supermarkten, bakkers en boeren die regelmatig voedsel geven. “Dat is heel belangrijk, alleen helaas hebben we daar niet genoeg aan, vandaar de inzamelactie.”
Bij de actie vorige week werd voornamelijk gevraagd om houdbare producten, zoals rijst en pasta. “Het enige waar we ons boekje aan te buiten gaan, is aan zeep, wasmiddel en tandpasta. Dat is vrij duur voor veel mensen”, vertelt Willy. En gelukkig wordt er ruimhartig gegeven. Of mensen nu veel geld hebben of weinig, bijna iedereen kan wel een extra pak rijst kopen. Maar soms wordt er ook meer gegeven. “In Opende was er laatst een man die een hele kar met boodschappen vulde. ‘Asjeblieft’, zei hij en gaf ons zo de hele kar vol. Er zijn ook wel mensen die niets geven hoor. Dan maken ze een afwerend gebaar als ze je zien, maar eigenlijk komt dat niet veel voor. Wij dringen nooit aan, maar spreken wel iedereen aan die binnen komt. En het kan natuurlijk ook zijn dat die mensen zelf niet veel geld hebben, dat ze voor het eerst ontdekken dat er een voedselbank is. Daarom is er ook altijd iemand bij die informatie kan geven.”
Als iemand minder dan 180 euro leefgeld heeft per maand, dan mag hij of zij naar de voedselbank. In Marum en Grootegast worden er 62 pakketten per week weggegeven. Dat zijn zowel pakketten voor een heel gezin als voor één persoonshuishoudens. Eén derde van de bezoekers van de bank is afkomstig uit Zuidhorn. “In Zuidhorn heeft de gemeente lang geaarzeld over een voedselbank”, vertelt Willy. “Ze dachten een goed minimabeleid te hebben, maar nu blijkt dus dat er toch aardig wat mensen zijn die hulp van de voedselbank nodig hebben. En dat is nu ook tot de raad doorgedrongen, zoals het nu lijkt wordt over een paar weken ook een uitgiftepunt geopend in Zuidhorn.”
Waar dat uitgiftepunt komt is nog even geheim, maar het gaat in ieder geval om een locatie die niet zo in het oog springt. Mensen zijn er nu eenmaal niet trots op om bij de voedselbank aan te kloppen. Bij de voedselbank is ook altijd een ruimte waar mensen koffie kunnen drinken, zo vertelt Willy. Juist om even met mensen te praten die in hetzelfde schuitje zitten. “In het begin was de schaamte groter dan de behoefte om even met elkaar te praten. Maar nu beginnen de mensen elkaar wat kennen, is de sfeer prettiger en opener. Voor veel mensen is een leven in armoede eenzaam. Mensen gaan niet meer naar verjaardagen, want het cadeautje is te duur. Of ze zeggen een bioscoopbezoek af, want daar is geen geld meer voor. Daarom is die koffieruimte juist zo belangrijk. Mensen luisteren elkaar en wisselen ervaringen uit.”
De voedselbank is ondertussen echt veranderd in een bedrijf, geheel gerund door vrijwilligers. Die 62 voedselpakketten die elke week worden weggegeven, hebben een waarde van minimaal 40-50 euro. Per week komt dat neer op een bedrag van 3100 euro. Die forse toename heeft natuurlijk gevolgen voor de voedselwerving en voedselopslag, helemaal nu ook de gemeente Zuidhorn zich gaat aansluiten. Gelukkig ontvangt de voedselbank hulp uit verschillende hoeken. Zo krijgen ze komende donderdag een nieuwe koelcel, die wordt verstrekt door het Oranjefonds. 
Er gebeurt dus veel bij de voedselbank. Ook de actie van afgelopen vrijdag en zaterdag is geslaagd. De inzameling leverde een fikse stapel goederen op voor de allerarmsten in de gemeente.