FC LEO gedegradeerd; Hendrik de Zwart schiet Opende naar winst

0
179

Voetbaloverzicht

STREEK – FC LEO is gedegradeerd naar de vierde klasse. De Leensters verloren van Hardegarijp, maar gingen wel strijdend ten onder.  Aduard 2000 zakte door het ijs in Klazienaveen: 2-0 nederlaag. Grijpskerk veroverde een punt in Dokkum (2-2). Opende pakte belangrijke winst in  Oostergo. Hendrik de Zwart werd matchwinner. Fc Grootegast behoudt nog altijd de koppositie. De groenen versloegen Ropta Boys. Rolf Hazenberg werd matchwinner. Niekerk-Pelikaan S (zie uitgebreid verslag)
ADUARD 2000 vecht tegen degradatie (voor het eerst sinds 2010) en moest zaterdag de witte vlag hijsen in Klazienaveen. De paars-witten speelden wel heel goed tegen de runner-up. Het verschil zat in de afwerking. Aduard: zeven kansen, nul doelpunten, terwijl de thuisploeg een optimaal rendement had: drie kansen, drie goals. “De concurrenten pakten wel punten. We zitten in een lastig parket. Het goede spel geeft de burger moed en we willen niet degraderen, maar moeten ook reëel zijn”, was het commentaar van aanvoerder Remco van Merode. Na drie seizoenen is FC LEO weer afgedaald naar de vierde klasse. De Leensters verloren de cruciale partij bij nummer een Hardegarijp. De lijstaanvoerder had in de eerste helft voordeel van de wind en kwam ook met 2-0 voor. In de tweede helft hadden de oranjehemden de wind in de rug en speelden veel beter. Rowan Rozema verkleinde de achterstand en LEO miste nog enkele kansen, waaronder een kopbal van Frank Veenwijk, die de paal raakte. Het zat dan ook niet mee.  “Ik waardeer deze groep zeer, ze doen geen rare dingen en kunnen zich steeds opladen voor wedstrijden om des keizers baard”, hield scheidend trainer Jan-Jaap Zijlstra een positief gevoel over. GRIJPSKERK was niet tevreden over de 2-2 bij Dokkum. In de tweede helft verzuimden de Smalruggen in het Harddraverspark de winst te grijpen. Grijpskerk kwam door een vrije trap van Wiebe Loonstra op 0-1, maar door laconiek verdedigen kwamen de Friezen langszij. Na de 2-1 leek het weer mis te gaan. De Westerkwartierders rechtten de rug en met fris voetbal schepte Grijpskerk na rust de meeste kansen, maar kwam niet verder dan een rake kopstoot van Ron Stoutmeijer. “We hebben laten zien toch te kunnen voetballen, maar met dit punt ben ik niet tevreden”, zei leider Dick Tillema. FC GROOTEGAST blijft winnen en behoudt daardoor de leiderspositie. Al was de 2-1 bij Ropta Boys wel een benauwde overwinning. Grootegast was in het eerste half uur heer en meester, maar schoot zichzelf bijna in de voet. Laatste man Jan Haan stapte verkeerd in, waardoor doelman Erwin Mensink in het nauw kwam en aan de noodrem moest trekken. Mensink moest met rood van het veld, maar een doelpunt leverde dit niet op. Rick Buma zorgde wel voor 0-1, waarna de thuisclub de zaak direct na rust gelijktrok. Matchwinner werd A-junior Rolf Hazenberg die tien minuten voor tijd de 1-2 op het bord zette. “Ik ben trots op de jongens die er helemaal doorheen zaten”, vond Marcel Poll een pluim waard. DE LAUWERS had een nederlaag tegen VCR in de berekening meegenomen, maar niet een 1-6 uitslag. VCR was niettemin een klasse beter en drukte dit ook uit in doelpunten. Al gaf de 1-3 door Bert Jager de blauw-witten weer een beetje hoop. In deel twee liep VCR nog uit naar 1-6. Sietse Jager was overigens niet van de partij. Jager moet het land verdedigen bij de nucleaire top in Den Haag. Voor ZUIDHORN was het povere Engelbert gesneden koek. De nummer veertien werd echter maar in zes plakjes gesneden.  Ondanks de 6-0 speelde Zuidhorn een dramatische wedstrijd. Engelbert wilde en kon niet voetballen en Zuidhorn ging in dit niveau mee. Peter Schultinga nam de helft van de productie op zich.  OPENDE boekte een minimale maar belangrijke 0-1 bij Oostergo. Hendrik de Zwart scoorde in de laatste minuut de winnende. Een gelukkige overwinning, al had Opende wel de beste kansen, waaronder De Zwart die twee keer alleen voor de keeper opdook. Gerard Eringa liep een zware blessure (waarschijnlijk enkelbanden)De winst brengt de rood-witte ploeg weer in veiliger haven, al is de kade nog niet bereikt.  Leovardia – een plek hoger- is het volgende mikpunt. OKVC nam de drie punten mee uit Boornbergum. Het zwaar gehavende OKVC kwam zonder kleerscheuren uit de strijd. Christiaan Koopman vond twee keer het net. Pieter Sieperda maakte de andere treffer in de met 3-1 gewonnen partij. Het gelijkspel van ODV-Blue Boys pakte gunstig uit voor de Middag-Humsterlanders. “Nog vijf finales en dan maar zien waar het schip strandt”, kijkt trainer Jur Smit het van week tot week aan.  VVSV’09 leed belangrijk verlies in de strijd om de tweede plaats. De Marne-ploeg verslikte zich in SIOS uit Sauwerd, bepaald geen hoogvlieger. “We hadden het zelf voor rust moeten afmaken en dan weet je wat er gebeurt”, zei leider Henk Pruim na afloop. De 2-0 nederlaag heeft nog geen gevolgen. Maar het samenwerkingsverband uit Ulrum en Zoutkamp weet de hete adem van Niekerk in de nek. Bovendien zit Boerakker nog op het vinkentouw. Overigens ondanks het feit dat Zeester weer opgericht is gaat VVSV’09 onder deze naam gewoon door. De meeste Zoutkampers die momenteel in Ulrum spelen blijven ook.  KLOOSTERBUREN kruiste de degens met concurrent VVK en rookte de vredespijp: 1-1. Na een half uur kwam de Korreweg-club op 1-0. Vlak voor rust was het Appie van der Laan, afkomstig uit het tweede elftal, die à la Marco van Basten omhaalde: 1-1. “Qua kansen hadden we drie punten verdiend en uit kunnen lopen. We krijgen in ieder geval weer wat vertrouwen”, aldus leider Hans Bolt. GVB  was kwalitatief verdere weg de mindere tegen SVMH.  De Grootegasters waren zwaar gehavend, met name het gemis van de geschorste Frank Veening was een aderlating. De 5-1 was een logisch gevolg. “De spelers die het moesten doen kunnen het qua niveau niet doen, maar ze hebben er wel voor gestreden”, vond Sjoerd Visser, die niet eens een wissel op de bank had. Nick Bosklopper maakte het enige doelpunt voor GVB.  EENRUM behaalde een regelmatige overwinning in en tegen Harkstede. De ‘roodbaadjes’, die na een kwartier Milan Rutkowsky met een hamstringblessure zagen uitvallen, waren gedurende  vrijwel de gehele wedstrijd beter. Vlak voor de pauze werd het veldoverwicht middels aanvoerder Siebrand Solinger in een 0-1 voorsprong omgezet. In de 51e minuut tikte Tim Veenstra de 0-2 binnen. In de 86e minuut werd het nog even spannend, toen een vrije trap werd binnen geknikt, maar twee minuten later kon er weer rustig ademgehaald worden, toen opnieuw Solinger voor de 1-3 eindstand zorgde. Eenrum blijft koploper Engelbert op de hielen zitten.