Harkemase Boys loopt rood aan; ’t Fean’58 bijna veilig

0
340
Voetbal Surhuisterveen

Amateurvoetbal

REGIO – Harkemase Boys kan de titel wel vergeten na de 2-0 nederlaag bij SC Genemuiden. Bovendien liepen de Harekieten tegen een drie rode kaarten aan. Klaas Schotanus haalde voor rust een doorgebroken speler neer, Jasper Valentijn zag twee keer geel en trainer Willem Brouwer moest vertrekken na commentaar op de leiding. Harkemase Boys was voor rust beter, maar verzuimde te scoren. In de tweede helft- met een man minder- bleven de gasten aardig overeind, al maakte routinier Martijn Jansen wel de 1-0. Een dubieuze strafschop besliste de wedstrijd: 2-0. Opvallend: Harkemase Boys speler Johnsen Bacuna kreeg een vuistslag van een supporter van Genemuiden. Bacuna zou kort daarvoor de man een bal in het gezicht geduwd hebben. Deze zaak krijgt ongetwijfeld nog wel een staartje, hoewel de scheidsrechter niets van dit voorval meekreeg.
Buitenpost kwam op eigen veld niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen LTC. Op grond van de wedstrijd was een puntendeling terecht. Met name in de eerste helft bakte de ploeg van trainer Patrick Zwart er niets van. De gasten uit Assen kwamen via Rene Hogeveen aan de leiding: 0-1. Na de rust kreeg Buitenpost genoeg kansen om de wedstrijd alsnog te winnen. Het bleef echter bij de gelijkmaker van Jorrit Terpstra: 1-1. BCV verloor op eigen veld met 1-0 van Viboa. Op grond van de wedstrijd had de ploeg van trainer Uilke Damstra zeker een punt verdiend. Wouter Bloem maakte het enige doelpunt van de wedstrijd. BCV kon het gemis van een vijftal basisspelers als excuus aanvoeren. In de slotfase claimde de niet eens slecht spelende thuisclub een strafschop, toen Erwin van der Meulen neergetrokken werd. Scheidsrechter De Wit uit Groningen (!) deed echter alsof zijn neus bloedde. Trynwalden speelde op eigen kunstgras met 3-3 gelijk tegen Kollum. Na een snelle 2-0 voorsprong, kwam Kollum weer langszij: 2-2. Toen Peter Talsma Trynwalden opnieuw op voorsprong schoot (3-2) leken de drie punten in de knip. Leek, want Joop Pijnacker – die ook de andere twee Kollum goals maakte- sloeg in de slotfase toe: 3-3. Daardoor staat de teller van Pijnacker dit seizoen al op 26. Een bijzonder sterk seizoen dus van deze spits. ’t Fean’58 (FOTO) is bijna zeker van klassenbehoud. Zaterdag werd op eigen veld met 1-1 gelijkgespeeld tegen Heerenveense Boys. In de eerste helft waren de bezoekers voetbaltechnisch veel beter. Een en ander resulteerde slechts in één goal, van good-old Oane Hornstra: 0-1. Na de rust kreeg de thuisclub met een tomeloze inzet meer grip op de wedstrijd. De 1-1 van Imani Mchimbwa was dan ook terecht: 1-1. Rijperkerk blijft verliezen. Nu was Zeerobben met 6-2 te sterk. Hoewel de uitslag anders doet vermoeden, was er sprake van een gelijkwaardig duel, waarin de thuisclub wat geholpen werd door de arbitrage. Namens de gasten scoorden de naar FVC vertrekkende Johannes Meijer en Mark Hendriks. Be Quick Dokkum kwam op eigen veld niet verder dan een 0-0 gelijkspel tegen Rottevalle. De eerste helft was dramatisch van de thuisclub, na de rust regende het kansen. Banga, Oegema, jongeling Van der Weg (stiftje) en Wiersma slaagden er echter niet in om het net te laten bollen. De bezoekers werden een keer gevaarlijk en scoorden ook. Deze treffer werd echter terecht geannuleerd. Koploper Hardegarijp won op eigen terrein met 2-1 van LEO, dat door dit resultaat degradeerde naar de tweede klasse. Hardegarijp won verdiend maar verzuimde meer afstand te nemen van de wel strijdende hekkensluiter. Nu bleef het bij twee doelpunten van Gert Jan Spindelaar. In de strijd om de titel was er door het gelijke spel van Be Quick Dokkum sprake van een ‘gouden zaterdag’.
WTOC verloor op eigen veld van Gronitas uit Groningen. Het werd 1-2. Het enige doelpunt namens de thuisclub werd gemaakt door Erik Jan Dijkstra. In dezelfde klasse speelde Dokkum op eigen veld met 2-2 gelijk tegen Grijpskerk. Hekkensluiter Ternaard verloor thuis met 1-3 van Drogeham. Meindert Jan van Dijk, Jan Spinder en Peter Poortman scoorden namens de gasten. Het doelpunt van Ternaard was ook van Drogeham-makelij toen een speler zijn eigen doelman verschalkte. GSVV verloor op eigen veld met 4-0 van Friese Boys, dat de laatste tijd toch al goed op dreef is. De doelpunten werden gemaakt door Arjan Bosma (2), Harmen Hietkamp en Sander Hoekstra. ASC’75 ging op eigen veld met 1-4 onderuit tegen titelkandidaat Birdaard. Het enige doelpunt van het jeugdige ASC – gemiddelde leeftijd 18,81 jaar- kwam van de voet van Sjoerd Mulder. Namens de gasten scoorden Arjen Hiemstra, Edwin Kooistra en Gerlof Dijkstra (2). Oostergo leed een heel dure nederlaag tegen Opende. Het kelderduel eindigde in 0-1. Net toen het publiek zich leek te verzoenen met een 0-0 gelijkspel, sloeg routinier Hendrik de Zwart hart toe. Hij maakte in minuut 86 de beslissende goal. Oostergo zal de komende wedstrijden alle zeilen bij moeten zetten om in de vierde klasse te blijven.
Anjum kwam in Leeuwarden niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen middenmoter Leovardia. Gezien het wedstrijdbeeld was de remise in orde. De doelpunten van Anjum kwamen van Anne Zijlstra en Wiebe Wessel Bos. Bergum won zondagmiddag met het kleinst mogelijke verschil van FC Wolvega. Klaas de Boer tekende voor de enige treffer van de middag. Een prima zege voor Bergum, dat de handen meer dan vol had aan de thuisclub, die strijd tegen degradatie. Harkema Opeinde kwam op eigen veld niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Harlingen. In de 72e minuut maakte Michael Oost de bevrijdende 1-0 voor de thuisclub. Een minuut later was het echter alweer gelijk. Beide ploegen speelde daarna vol op de aanval, gescoord werd er niet meer. Trynwalden verloor ongelukkig met 3-2 van DTD. Ongelukkig, want bij rust stonden de bezoekers nog met 1-0 voor en bovendien miste Rene Kalsbeek ook nog een strafschop. Folkert van Foeken maakte de 0-1, Kalsbeek was verantwoordelijk voor de 3-2. Surhuisterveen won thuis met 1-0 van Renado. Het duel had weinig hoogtepunten. Leon van Dijk werd de gevierde man door de enige goal van de wedstrijd te maken.