Historische zege FNP in Achtkarspelen & Kollumerland

0
250

CDA blijft grootste in Tytsjerksteradiel en Dongeradeel

STREEK – Wie de uitslag van de verkiezingen in de streek bekijkt ziet geen grote aardverschuivingen. Waar het landelijk D66 was die grote winsten pakte, deed de partij hier in de regio niet eens mee. Opvallende stijger hier is de FNP. In zowel Achtkarspelen als Kollumerland en Dongeradeel won de partij één zetel, waarbij de partij in twee eerst genoemde gemeenten de grootste werd. Verliezer in die drie gemeenten is het CDA. In Tytsjerksteradiel verschoof één zetel van GroenLinks naar de ChristenUnie.

Vol emotie won de FNP in Achtkarspelen de verkiezingen. Waar de partij jarenlang keihard werkte aan een koppositie, wisten ze die pas woensdag te behalen. Dit met een dubbel gevoel voor zowel lijsttrekker Marten van der Veen als raadslid Tjibbe Brinkman. De eerste verloor een paar dagen eerder zijn moeder, de tweede omdat hij al enige tijd bedreigd wordt.
Opvallend in Achtkarspelen is het aantal mensen dat met voorkeurstemmen gekozen is. Aafke Postma (PvdA) haalde meer stemmen dan raadslid Jaap Braams en stoot hem daarmee uit zijn raadszetel. Ook voor Rinus Buising (GBA) ziet het er niet positief uit. Hij zou nieuw in de raad komen, maar door voorkeursstemmen op partijvoorzitter Sierd Vegelin mag hij niet plaatsnemen in de raad. Koploper met de meeste voorkeursstemmen op een onverkiesbare plek is Jouke Spoelstra. De 24-jarige inwoner van Drogeham bereikte met 279 stemmen direct de tweede plek binnen de partij.
Volgens Spoelstra is het geen foute inschatting van zijn partij geweest om hem op een zeventiende plek te zetten. “Dat is vooral gebeurd op mijn eigen verzoek,” vertelt hij. “In september ga ik afstuderen en dat wilde ik in het buitenland gaan doen. Door lager op de lijst te staan, zou ik mijn handen vrij kunnen houden.” Toch kiest hij nu bewust voor het raadswerk. “De afgelopen maanden is mijn interesse voor de politiek steeds meer gegroeid.
Van vier jaar raadswerk kan ik veel meer leren dan een half jaar in het buitenland. Het is nu allemaal nog koffiedik kijken, maar misschien kan ik mijn stage wel bij de gemeente lopen.” Spoelstra vermoedt dat de mensen die op hem stemden hem kennen van zijn werk in de kerk, de kroeg en het voetbal. “Ik denk dat ik veel jongeren heb aangesproken. Het is goed dat er nu ook eens een twintiger in de raad komt.”
Wie ook op veel sympathie kon rekenen was Inne Bilker. De voormalige conciërge van de Havo/VWO Dockinga College kwam met voorkeurstemmen in de gemeenteraad van Dongeradeel, ten koste van zittend raadslid Klaas Fokkinga. Al eerder bewees de FNP’er populair te zijn toen hij tweede werd bij de verkiezing van de leukste conciërge van Nederland. Minder geluk had Yvonne Medema-De Lange. De CU-kandidaat uit Dongeradeel haalde één stem te weinig voor een zetel en komt dus niet in de raad.
Naast alle jubelverhalen, waren er ook nog de kandidaat-raadsleden die niet één stem kregen, in willekeurige volgorde zijn dat: Jolle Kronenburg (PvdA, Achtkarspelen), Rob Hartmans van Reijdt (VVD, Kollumerland), Douwe Talstra (CDA, Dongeradeel) en Rennie Harms-Agema (CDA, Dongeradeel).