“Je weet niet wat je hoort”

0
158
Zuidhorn Muziekschool

Spetterend optreden van 95 leerlingen muziekschool

ZUIDHORN – Al maanden zijn zo’n 95 leerlingen van de Muziekschool kunstbedrijven Westerkwartier druk aan het repeteren. Op 5 april voeren zij met een dwarsfluitorkest en piano-ensembles ‘Het Zwanenmeer’ van Tsjaikovsky op. Een enorme uitdaging voor de leerlingen van de muziekschool. Kleintjes van vijf jaar spelen samen met meer doorgewinterde musici. Een hele ervaring voor de leerlingen én het publiek.

Docenten Mirjam Kok (dwarsfluit) en Klaas Stallmann (piano) organiseren al voor de tiende keer zo’n groot concert, elke keer met een ander thema. Het kan gaan om een bepaalde componist, maar dit jaar is er voor heel iets andere gekozen, namelijk ‘Het Zwanenmeer’. Het stuk is natuurlijk vooral bekend van het ballet, maar de muziek is ook prachtig, zo leggen de docenten uit. Mirjam: “We hebben er met opzet voor gekozen om geen samenwerking aan te gaan met het ballet. De muziek is zo prachtig, op deze manier krijgt de muziek de aandacht die het verdient.”
Maar hoe doe je dat, een concert geven met 95 leerlingen? Er zijn niet alleen grote verschillen in niveau, maar ook in leeftijd. De jongste die meedoet is vijf jaar, de oudste rond de vijftig. Om iedereen op zijn of haar niveau te laten meespelen, heeft Klaas verschillende arrangementen geschreven. “De kleinsten spelen bijvoorbeeld maar drie tonen, zo blijft het voor hen ook leuk.” Een heel karwei is dat overigens wel, zo is te zien aan de muziekmap. Pagina’s bladmuziek heeft Klaas zelf uitgeschreven. Al met al toch een paar maanden werk. “Ja, het is enorm veel werk”, geeft Klaas toe. “Maar het is een soort hobby voor me. En het scheelt dat ik snel en duidelijk kan schrijven.” Een heel monnikenwerk, zo lijkt het. Maar het resultaat mag er dan ook zijn: stapels bladmuziek, waarvan de noten er wat sierlijker uitzien dan bij de gedrukte varianten.
Beide docenten vinden de muziek van ‘Het Zwanenmeer’ prachtig, maar niet alleen aan hun eigen persoonlijke voorkeur is gedacht. “Het moet gehoormatig ook goed aanspreken, het moet beklijven bij mensen. Twee jaar geleden hebben we een Slavische Rapsodie gespeeld. Daar hebben de leerlingen het nu nog over. Die muziek blijft je het hele leven bij, prachtig is dat.” Zo zal dat ook bij dit stuk gaan, verwacht het docentenduo. Mirjam heeft een mooie omschrijving voor ‘Het Zwanenmeer’. “Het is lichtvoetig, gecombineerd met enorme emotionele diepgang.” Een omschrijving waar Klaas het helemaal mee eens is. “De piano’s gemengd met de fluiten is een erg mooie combinatie. Het zware en heftige van de piano, vermengd met de hogere fluiten, daarmee vul je de kerk echt hoor! Je weet niet wat je hoort.” Bang dat de onervaren leerlingen noten missen, zijn de docenten niet. “Dat hoor je niet zo goed”, vertelt Mirjam. “Het geluid mengt zich wel.” Zo is dat ook bij de piano. Klaas laat zijn minder ervaren leerlingen vooral de hoge noten spelen, dan valt het niet zo op als iets niet goed gaat. Van de solisten wordt meer verwacht. De beste leerlingen van de muziekschool krijgen de kans om het geheel naar een hoge niveau te trekken. “En daar zijn we dan ook heel fanatiek mee”, aldus Klaas. Al met al een leerzaam concert voor jong en oud. “De ouderen zien de kleintjes ingespannen bezig. Dat is leuk om te zien, want zo zaten zij er ook ooit bij. De kleintjes kijken weer met open mond naar de ouderen, dat zij zo goed kunnen spelen.” Het concert is altijd weer een groot succes. “We verwachten ook zeker zo’n vierhonderd toeschouwers”, aldus Mirjam. “Het concert is gratis. We zijn een muziekschool, we vinden het belangrijk dat het voor iedereen toegankelijk is.” Het is best bijzonder dat het concert nog altijd gratis is, want op financieel vlak is het voor de muziekschool – net zoals voor veel andere instellingen – geen gemakkelijke tijd. “Er is zestig procent bezuinigd ten opzichte van het budget waar we in 2008 mee begonnen zijn. Maar ondanks die bezuinigingen groeien we nog steeds als muziekschool”, vertelt Klaas. Met zo’n 750 leerlingen in drie gemeenten doen ze het inderdaad goed. Vooral de locatie in Zuidhorn is groeiende. En dat is niet gek, de muziekschool is gevestigd in het Cultureel Centrum waarin ook de bibliotheek gevestigd is. “Deze locatie hebben we nog toegewezen gekregen vóór de crisis. Nu zou dat niet snel meer gebeuren”, meent Mirjam. Zuidhorn mag inderdaad in haar handen knijpen met zo’n locatie. De ruimte en de middelen zijn er om zo prachtige dingen voor elkaar te krijgen, zoals het concert op 5 april.
‘Het Zwanenmeer’ wordt op zaterdag 5 april opgevoerd in De Rank, Westergast 8 in Zuidhorn. Aanvang: 19.30 uur en de toegang is gratis.