‘Mensen staan voor kaartjes in de rij’

0
133
19-10-2011
Surhuizum
Tuin&Landschap
Stichting Vakinformatie Siergewassen
rubriek: 'De stek van...'
Reinder Hamersma, spelend op zijn cornet
©Foto: Hoge Noorden / Maartje Roos

SURHUISTERVEEN – Al een uur voor aanvang van de ‘voorverkoop’ in de rij staan voor een kaartje. Bij het Munt- en Penningkabinet zijn ze er inmiddels aan gewend geraakt; het is niet de eerste keer dat het stormloopt met de kaartjes voor het Spavo Spring Concert van brassband Blaast de Bazuin in de Lantearne. ‘De kaartjes zijn dan ook altijd gratis’, vertelt Reinder Hamersma, voorzitter van de muziekvereniging. ‘Het is fantastisch dat we, met dank aan de Spavo, dit concert mogen organiseren. Ieder jaar met een andere bekende Nederlander. Dat de kaartjes dan gratis zijn, geeft een goed gevoel. Wanneer je met een bekende solist optreedt dan hangt daar toch meestal voor de bezoekers een prijskaartje aan. Dat hoeft bij ons gelukkig niet’.
Volgens Hamersma is het Spavo Spring Concert van 5 april aanstaande, dat dit jaar voor de veertiende of vijftiende keer plaatsvindt, inmiddels uitgegroeid tot het jaarlijkse hoogtepunt voor Blaast de Bazuin. ‘Het begon toen we bij de Spavo aanklopten voor een subsidie/sponsoring. Zij hadden er wel oren naar om voor relaties een speciaal concert aan te bieden. Hun naam werd aan ons concert verbonden, en met dank aan de Spavo konden we daardoor ieder jaar een solist uitnodigen en de kaartjes gratis aanbieden’.
Er hebben al een flink aantal bekende Nederlanders hun naam verbonden aan het Spavo Spring Concert. Zo trad Blaast de Bazuin al op met bijvoorbeeld Linda Wagemakers, Jan Vayne en Cor Bakker. Dit jaar is het de beurt aan Tony Neef, musicalster. Momenteel maakt hij zijn opwachting in ‘Wim Sonneveld’, waar Neef zelf de rol van Sonneveld vertolkt. Naast de medewerking van BN’ers biedt Blaast de Bazuin ook ieder jaar een podium aan een jong talent uit de regio. Dit jaar is dat de 21-jarige violiste Eva van Haaften.
Blaast de Bazuin is volgens Hamersma als een familie. ‘Sommige leden van de band zie je vaker dan eigen familieleden. Je weet wat er bij elkaar speelt. Met verjaardagen komen we bij elkaar. Het is echt als een familie.’ Volgens Hamersma is het binnen een vereniging als Blaast de Bazuin belangrijk om jeugdleden te verbinden aan de vereniging, dat zij zich thuis voelen bij een vereniging. ‘Veel verenigingen lopen er tegenwoordig tegenaan dat zij geen leden meer kunnen krijgen. Wij hebben daar nog niet zoveel last van, maar wij werken dan ook al jaren aan het verbinden van jeugdleden aan onze vereniging. En daar horen ook andere zaken bij als één keer per week repeteren en zo nu en dan een concertje, daar hoort ook eens een barbecue of een weekendje weg bij.’
Ook bij het Spavo Spring Concert is er een belangrijke rol weggelegd voor de jeugdleden. ‘We hebben de gewoonte om ieder jaar op dezelfde dag als het concert een masterclass te organiseren. Voorheen deden we dit ook wel met de solisten die deze dag optraden, maar dat gaf veel gedoe met zich mee. Dit jaar doen we het daarom anders. Er wordt een masterclass gedaan waarin een toneelstuk wordt ingestudeerd: ‘Een melodietje in mijn hoofd’. Bij dit toneelstuk is er een dialoog tussen de band en het toneel. Om 11.30 zal dit stuk uitgevoerd worden, eveneens in de Lantearne.
Voor de rest van het jaar heeft Blaast de Bazuin meer mooie plannen. ‘We gaan later in het jaar weer meedoen met het Nederlands Brassband Kampioenschap en in december willen we in samenwerking met de Lions Club en een popkoor een groot concert organiseren. Hier willen we ook een jaarlijks terugkerend evenement van gaan maken!’