Met Mata Hari laat Tet Rozendal zien waartoe ze in staat is

0
278
Brantgum - Mata Hari vrijstaand

De legende Mata Hari vertolkt door duizendpoot Tet Rozendal

BRANTGUM – De jonge theatermaakster/zangeres/actrice Tet Rozendal tourt momenteel langs de Friese theaters en kleinere podia met het stuk Mata Hari. Deze anderhalf uur durende monoloog, welke muzikaal wordt begeleid door Erik de Reus, stond vrijdagavond op de planken in dorpshuis de Terpring in Brantgum. Het dorpshuis maakt naam op cultureel en theatraal gebied. Eerder al stonden De Emigrant, Oarlochstriennen en Sterk Staaltsje hier op het podium.
Het toneelspel Mata Hari gaat over de in Leeuwarden geboren Margaretha Geertruida Zelle, die later bekend werd onder de naam Mata Hari. Deze vrouw kwam in de geschiedenisboeken terecht vanwege haar vermeende rol als dubbelspionne tijdens de Eerste Wereldoorlog, en de daaropvolgende executie. Daarnaast was Mata Hari ook een bekende exotische danseres, die haar opwachting maakte in alle grote steden in Europa.
In de voorstelling neemt Tet Rozendal, opgegroeid in Feanwâlden, het publiek mee het leven van Mata Hari in. Op slechts enkele vierkante meters podium brengt Rozendal je mee naar haar geboortehuis in Leeuwarden, Nederlands Indië, de school waar Zelle werkte, het kraambed waar Zelles zoon en dochter ter wereld kwamen en naar de steden Parijs en Berlin. In het spel spreekt Mata Hari, gedurende de laatste uren van haar leven, naar haar dochter. Ze vertelt haar levensverhaal, in de hoop dat haar dochter zal gaan begrijpen waarom zij haar verlaten heeft. Mata Hari zou haar dochter na de scheiding tussen haar en haar vader nooit meer zien.
In het stuk gaat Tet Rozendal ook op zoek naar de Mata Hari in zichzelf. In eerste instantie is dat misschien niet duidelijk, maar wanneer zij in het Fries spreekt, kruipt ze in haar eigen huid. Ze vergelijkt haar eigen leven met dat van Mata Hari, door voorbeelden te geven uit haar eigen opvoeding, hoe ze opgroeide en hoe ze nu in het leven staat.
Gedurende de anderhalf uur durende voorstelling weet Tet Rozendal voortdurend te boeien. Ze heeft de kracht om binnen enkele seconden te transformeren van sexy naar ongelukkig, van vermoeid naar energiek. Ze kan bij zichzelf tranen opwekken, om vervolgens te schreeuwen of te lachen. Met Mata Hari laat Tet Rozendal eens te meer zien tot waar zij in staat is.
Op minimalistische wijze weet Rozendal een groots personage neer te zetten, daar heeft zij geen uitgebreid decor, een groot podium of tegenspelers voor nodig. Muzikaal staat het stuk als een huis, mede dankzij de muzikale begeleiding door Erik de Reus. Maar ook de zang van Tet Rozendal hoeft niet uitgepoetst te worden.
De reacties uit de zaal waren lovend. ‘Wat kan die vrouw zingen!’ en ‘Wat een spanning brengt ze in het verhaal’, waren enkele kreten die na afloop van de voorstelling gehoord werden. Ook werd Rozendal geroemd om haar dans.
    ‘Lekker soepel’, aldus één van de mannelijke bezoekers.Op 11 april staat Tet Rozendal met Mata Hari in MFC It Maskelyn in Hurdegaryp en 12 april in de Oude Melkfabriek in Reduzum.