OBS de Bolster Eastermar

0
1004
ongenode gast obs de bolster 1

Datum: 19 maart
Tijd: 9.15

Afgelopen week was het de ‘Week van het Openbaar Onderwijs’. In deze week werd aandacht gevraagd voor het openbaar onderwijs. Vele basisscholen openden om die reden op woensdagavond de deuren voor belangstellenden. Ook was het mogelijk om ‘s ochtends een kijkje te komen nemen in de klas. De basisscholen van OPO Furore organiseerden daarnaast een activiteit voor de kinderen om de verbinding tussen de scholen aan te halen. Een wereldbol werd van school naar school overgedragen. Aan iedere school de taak om dit op een creatieve wijze te doen. De (On)genode gast nam een kijkje op OBS de Bolster in Eastermar om te kijken hoe daar de wereldbol werd ontvangen en hoe deze naar de kinderen van OBS Master de Vriesskoalle in Sumar werd gebracht.
Op OBS de Bolster word ik ontvangen door juf Anneke en haar acht leerlingen. De vijf meiden en drie jongens zijn warm aangekleed, en dragen over hun dikke jassen een zwemvest. ‘We hadden de wereldbol wel met de auto kunnen brengen, maar tussen Eastermar en Sumar ligt nou eenmaal water, dus wij wilden wat leukers. Wij gaan met bootjes naar Sumar!’ De kinderen hebben er helemaal zin in. Voor hen duurt het veel te lang voordat de wereldbol bij hun gebracht wordt. ‘Als de brug bij Jistrum open staat kan het nog wel even duren’, zegt juf Anneke. De kinderen zijn op het schoolplein druk aan het tikkertje spelen, tot de auto van juf Annette de straat in komt rijden.
Juf Annette heeft een aantal kinderen van OBS It Iepen Stee bij zich, die de wereldbol aan de kinderen van OBS de Bolster komen overhandigen. De wereldbol heeft al een hele reis achter de rug. Van het ene naar het andere dorp is de wereldbol per fiets van school gewisseld, en heeft daarna een tocht gemaakt per auto. Nu is het de beurt aan de leerlingen van OBS de Bolster om de wereldbol te vervoeren. Zij krijgen daarbij ook een gedichtje mee, die ook doorgegeven moet worden.
Samen met juf Anneke lopen de kinderen naar de haven, waar twee vaders al klaar staan met hun bootje om de kinderen te vervoeren. De vijf dames stappen bij de ene heit in, de drie jongens en juf Anneke bij de andere heit. Ik besloot de auto te pakken en de kinderen aan de andere kant van het water, samen met de kinderen van de Master de Vriesskoalle op te wachten. Bijna had ik het overdrachtsmoment nog gemist, want ik reed de verkeerde kant op. Dat besefte ik pas toen ik een meester met vier kinderen in een auto zag zitten, die een andere richting op reden. Ik maakte rechtsomkeert en kon nog net aanwezig zijn bij het moment dat de kinderen de wereldbol overdroegen aan de leerlingen uit  Sumar.
Meester Krol van OBS Master de Vriesskoalle vindt de overdracht van de wereldbol een mooie manier voor de kinderen van zijn school om met kinderen van andere scholen in contact te komen. ‘Vroeger had je allerlei verschillende sporttoernooien waar de kinderen andere scholen tegenkwamen. Tegenwoordig is er alleen nog het voetbaltoernooi. Het is goed om elkaar zo nu en dan tegen te komen. School gaat over meer dan alleen rekenen en taal. Wij gaan zo de wereldbol op school laten zien en het gedicht ook daar voordragen, en daarna mogen we de wereldbol naar AZS Papilio in Burgum brengen.’ Na het voordragen van het gedicht bedankt de meester juf Anneke, waarop de kinderen van OBS de Bolster weer de bootjes in stappen en terugreizen naar Eastermar. ‘Een goede reis gewenst!’ aldus meester Krol.

ongenode gast obs de bolster 2 ongenode gast obs de bolster 3