Overal in de regio is er geklust tijdens NL Doet

0
2244
NLDoet 1

Bij De Brimzen klust men altijd, ook zonder NL Doet

REGIO – NL Doet is sinds enkele jaren dé aangewezen gelegenheid om met z’n allen de handen uit de mouwen te steken voor klussen die er anders vaak bij blijven. Overal in de regio werden specifieke klussen aangepakt door vrijwilligers.
Niet alleen vrijwilligers van de instanties die het initiatief namen voor de klus zelf, maar ook vrijwilligers-voor-een-dag. Vrijdag ging NL Doet van start. Onder slechte weersomstandigheden moesten enkele klussen uitgesteld worden tot zaterdag. Ook toen viel er zo nu en dan een spatje regen, maar niet genoeg om complete klussen af te moeten blazen. In Waaxens werd er door een groepje van zo’n tien vrijwilligers hard gewerkt aan het kerkenpad achter de kerk. Dit pad werd opgeknapt, zodat het voor een ieder toegankelijk is. Een tiental vrijwilligers zette zich in om dit historische pad te voorzien van nieuwe schelpen. Er werd een hele dag uitgetrokken voor de klus, maar rond het middaguur was de klus al geklaard. In Ternaard werd er hard gewerkt in dorpshuis Tunawerth. Dit dorpshuis is qua inrichting gedateerd. Omdat men nieuw leven wil blazen in dit dorpshuis wordt er al langere tijd geklust, om het dorpshuis een nieuwe look te geven. Dit wordt onder andere gedaan door het bargedeelte op te knappen en het aangezicht van een bruincafé te geven. Daarvoor zijn een partij stoelen gekocht, die tijdens NL Doet opnieuw in de was gezet zijn. Ook is er een muur gekomen om het bargedeelte te scheiden van de ingang. Volgens de vrijwilligers voelden mensen zich nog wel eens ongemakkelijk op het moment dat men het dorpshuis betrad, omdat men dan direct in het bargedeelte terechtkomt. Dat is nu niet meer zo.  Tijdens NL Doet zaterdag werd er druk geschuurd, aan de bar geklust en getimmerd aan nieuwe muren. Net zo’n grote, dan wel niet grotere klus, wordt er geklaard in Buitenpost. Bij Scoutingclub De Brimzen weet men al bijna niet beter dan dat er geklust wordt. Twee jaar geleden brandde hun clubgebouw, dat juist daarvoor net klaar was na een tijdlange verbouwing, bijna tot de grond toe uit. Met de inzet van vele vrijwilligers bouwde men daarna het clubhuis opnieuw op. Vorig jaar werd al de opening gevierd, maar er blijft altijd wat te doen bij het clubhuis. ‘De brand heeft ook zijn voordelen gehad, alles waar we uiteindelijk ontevreden over waren kunnen we nu, al kost het wat tijd, overdoen.’ Voor NL Doet werden er een project opgezet om twee houtopslaghokken te bouwen.
De ene was zaterdag bijna klaar, de andere heeft nog wat extra tijd nodig. Daar werd zaterdag het begin van gemaakt. Ondertussen werd er nog geklust aan een bar en was er een vrijwilliger onder de vloer bezig. ‘Het mag vandaag dan wel NL Doet zijn, wij klussen hier gewoon ieder weekend’, aldus één van de vrijwilligers van Scoutingclub De Brimzen.

NLDoet 2 NLdoet 3 NLdoet 4