Overwegend goede sfeer in kleine stembureau’s

0
1642
Suwald - stemlokaal

REGIO – Een beroerd lage opkomst werd er landelijk verwacht voor de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag. In Lioessens was de voorzitter van het stemlokaal, Pieter Braaksma, gunstiger gestemd. ‘In Lioessens wordt er altijd goed gestemd. Het hoort er hier gewoon bij. Wij verwachten toch wel een opkomst van zo’n 80%. Tot nu toe lijkt het er op dat dat ook gewoon gehaald wordt’.  Het is gezellig in het stembureau. De leden van het stembureau hebben net de Chinees achter de kiezen en zijn nu bezig met hun toetje.
Op het moment van gesprek zijn er inmiddels 47 mensen in Lioessens geweest die hun stem hebben uitgebracht. Het is moeilijk daar een conclusie uit te trekken, omdat mensen tegenwoordig niet meer per sé in eigen dorp hoeven te stemmen. ‘Men kan ook gerust naar Anjum gaan om te stemmen’. Toch heeft men in Lioessens al een aantal bekende gezichten gezien. De oudste inwoonster van Lioessens, 96 jaar oud, moest echter weer naar huis gestuurd worden omdat ze haar identiteitsbewijs niet bij zich was. ‘Natuurlijk wisten wij wel wie zij was, maar we moeten ons aan de regeltjes houden. Wie er ook voor ons staat, jong of oud. Gelukkig woont die mevrouw op steenworp afstand van het stemlokaal.’ Volgens één van de dames van het stemlokaal heeft het droge weer ook een positieve uitwerking op de opkomst. ‘We hebben hier veel christelijke stemmers, die sowieso komen. Andere mensen laten het met slecht weer wel afweten. Dat hoeft dit jaar gelukkig niet’. 
In Oudwoude vond ‘s ochtends vroeg een kleine ruzie plaats tussen de voorzitter van het stembureau en een mevrouw die wilde komen stemmen maar geen identiteitsbewijs bij zich had. ‘Ik heb haar gewoon weggestuurd. Ze mag dan wel mijn vrouw zijn, dat betekent niet dat ze zich niet aan de regels hoeft te houden. Ja, ze was wel wat kwaad. Maar we mogen geen uitzonderingen maken, ook niet voor eigen vrouw.’ De voorzitter heeft zijn woorden nog niet uitgesproken of er komt een mevrouw binnen die niet alleen voor zichzelf wil stemmen, maar ook een volmacht heeft. Van haar man heeft ze echter niet een identiteitsbewijs bij zich. ‘Sorry, maar die moet er ook echt bij.’ De vrouw gaat rechtsomkeert, op zoek naar de identiteitsbewijzen van haar man. ‘Mensen doen daar gelukkig nooit zo moeilijk over. Het is even vervelend, maar daar is het ook wel mee gezegd.’  Even later is de vrouw al weer terug, nu mét de goede papieren. In Suwâld is het rustig. ‘Dat ligt waarschijnlijk aan het tijdstip. We hebben vanochtend al veel mensen langs gehad, en het is nu net voor het einde van de werkdag van de meeste mensen. We denken dat het over een halfuur weer een stuk drukker wordt.’  Waarschijnlijk heeft men in Suwâld gelijk over het tijdstip, want een dik halfuur later is het in het stembureau in de Fakkel in Drogeham  een komen en gaan van mensen. Voor de leden van het stembureau is er geen paniek, men werkt als een geoliede machine en controleert de gegevens van de stemmers in rap tempo. Ook hier hebben ze mensen naar huis moeten sturen vanwege het ontbreken van identiteitsbewijzen. ‘Maar eigenlijk alleen maar wanneer men een volmacht had. Dat is blijkbaar nog niet zo bekend bij de mensen, dat daar ook een ID-kaart of rijbewijs bij hoort.’

Drogeham - stemlokaal Lioessens - stemlokaal Oudwoude - stemlokaal