Park de Enk, Grijpskerk

0
195
grijpskerk boomplanten triangel 2

Datum: Donderdag 20 maart
Tijd: 10.15 uur

De leerlingen van OBS De Triangel konden het niet beter treffen; tijdens de 58e Boomfeestdag scheen er een heerlijk zonnetje en was één van de eerste lentedagen aangebroken. Op die mooie lentedag was het aan de kinderen de eer om samen met wethouder Fred Stol een aantal bomen te planten in park de Enk. Robin, Irene en Mandy uit groep 7 vonden het in ieder geval “super leuk” om tijdens schooltijd lekker naar buiten te mogen. Dat gold overigens óók voor de ongenode gast.
De Boomfeestdag kwam dit keer precies op het juiste moment, en dat heeft niet alleen maar met het mooie weer te maken. In de omgeving van Grijpskerk zijn maar liefst zeshonderd zieke essen gekapt, zo vertellen Sijtze Dijkstra en Tiemen Baar. “Vijfendertig jaar gelden toen ik hier kwam werken was er net iepenziekte in de gemeente en moesten er heel veel iepen gekapt worden. Daar zijn de essen toen voor terug gekomen. Nu zijn de essen ziek geworden en zijn we weer op het punt waar we vijfendertig jaar geleden ook stonden.”
Om zo’n grote bomenkap in de toekomst te voorkomen, worden er nu veel meer verschillende boomsoorten aangepland. Als er weer een ziekte toeslaat bij een bepaald bomenras, dan hoeven niet alle bomen gekapt te worden. Voor Park de Enk heeft Roelof Ubels een ontwerp gemaakt toen hij als stagiair bij de buitendienst terecht kwam. Roelof staat inmiddels alweer met zijn handen in de modder om de kinderen te helpen de boom te planten. “Oef”, roept één van zijn collega’s, “kom eens hier, ze wil je wat vragen. Waarom we hem Oef noemen? Da’s makkelijker als Roelof toch?”
Ondertussen zijn de kinderen druk aan het scheppen. Af en toe wisselen ze van schep, omdat er net niet genoeg zijn. Zo moet Eline haar schep even afstaan van juf Anja Wester. “Eline kan niet zo ver het werkgebied in, vanwege haar nieuwe schoenen”, verduidelijkt de leerkracht. Eline heeft inderdaad mooie nieuwe blauwe schoenen aan. Roelof verlaat het werkveld ondertussen even om uitleg te geven over de bomen. Het zijn namelijk ijzerbomen. En dat is echt iets bijzonders. “Er wacht de kinderen echt nog een verrassing. In de zomer is het park al mooi groen. Deze boom is in de herfst juist op z’n mooist. Hij gaat van rood naar bruin, wat zorgt voor een hele mooie gekleurde haag van rode bomen.”
In het park worden in totaal 36 ijzerbomen geplant. Gelukkig hoeven de kinderen niet al het werk te doen. Ze worden bijgestaan door een team sterke mannen en één vrouw van de gemeente. Kees, Karel, Leon, Ferdy en Jeroen, allemaal helpen ze mee. De gaten zijn al gegraven en de bomen – van 125 kilo per stuk – staan al in het gat. Met een grote schep mogen de kinderen het gat dichten. Leuk, maar wel zwaar werk, zo vinden de meesten. Al maakt één van de jongens dat niet uit. “Ik wil elke dag wel bomen planten”, zo zegt hij.
Aan het eind van de ochtend wacht de kinderen nog een verrassing. Wethouder Fred Stol is niet alleen gekomen om een wervend woordje over de bomen te houden, ook mag hij een eendenkorf plaatsen op een eilandje in het water bij het park. Hij krijgt een groen, rubberen pak aan, zodat hij niet nat wordt als hij door het water moet. En dan is het zover, voorzichtig stapt hij in het water. Dit tot hilariteit van de kinderen én de mannen van de buitendienst. “Het zou toch machtig mooi zijn als hij zo voorover zou vallen”, gniffelt één van de mannen. Helaas, in dat opzicht geen spektakel. De eendenkorf wordt met succes geplaatst en Stol houdt zijn pak droog. Als hij terug loopt naar de kant, wijzen de kinderen hem op een drijvend bierflesje. De wethouder grijpt dit moment aan om direct een lesje te geven over zwerfafval, staand in het water met een colablikje en een bierflesje.
De vlechter van de eendenkorf, Fouke Boersma, is overigens ook aanwezig. Op de parkeerplaats zit hij rustig te vlechten. “Ik doe het al 27 jaar. Echt moeilijk is het niet, maar zwaar is het wel.” De kinderen vinden het maar wat mooi allemaal. En geluk hebben ze nog ook: ze krijgen een eendenkorf mee voor op school. Een mooi aandenken aan deze dag. Maar het mooiste aandenken zal toch wel de rode haag van bomen die deze herfst zal bloeien in Park de Enk.

grijpskerk boomplanten triangel 4 grijpskerk boomplanten triangel 5