Recycleplan: Uniek samenwerkingsproject op OBS de Borgh Zuidhorn

0
176
Koningsspelen

ZUIDHORN – OBS de Borgh gaat in april een duurzaamheidproject aan met Recycleplan. Beide partijen zijn samen gebracht door SportinZuidhorn, het project in de gemeente Zuidhorn ten behoeve van sport en cultuur. De samenwerking tussen de jonge ondernemers uit Groningen en de basisschool is een ‘schoolvoorbeeld’ van het profiteren van elkaars krachten. Uiteindelijk gaat iedereen hier beter van worden, de vraag is nog ‘hoeveel’.
Op 31 maart gaat de Kunstweek op de Borgh van start. Dit is ook het startschot voor de inzamelperiode van Recycleplan. Drie weken lang mogen de schoolkinderen in laatjes en op zolders zoeken naar (klein) elektrisch materiaal. ‘Recycleplan’ zorgt er voor dat dit materiaal op een verantwoorde manier wordt gescheiden en afgebroken. Afhankelijk van de hoeveelheid en soort materiaal, zal het geld voor de school opbrengen.
Combinatiefunctionaris Bart Brandts Buys is enthousiast over dit project en ziet alleen maar voordelen. Vooral is hij te spreken over de werkwijze en de vorm van belonen. Er is gekozen voor een kort educatief traject waarin de leerlingen eerst uitleg krijgen over duurzaamheid en vervolgens uitleg over de actie, de beloning en het competitie element. De klassen strijden onderling wie de meeste spullen op kunnen halen. Het ingezamelde geldbedrag zal worden gebruikt om op de nieuwe locatie, de Brede School, benodigdheden aan te schaffen voor in, om en boven het theater. Maar omdat dit nog wel even gaat duren kiest de school er voor om de kinderen direct te bedanken met een sportieve beloning: een sportdag. Samen met studenten van het Hanze Instituut voor Sportstudies (ALO, Groningen) is er een traject gekozen om de hulp in te zetten tijdens de uitvoering van de Koningsspelen op 25 april.