Spannende nek-aan-nek-race op verkiezingsavond Buitenpost

0
167
Verkiezingsavond 8k 1

BUITENPOST – Op het moment dat de stembureau’s in de gemeente Achtkarspelen hun deuren sloten en er officieel niet meer gestemd kon worden, opende het gemeentehuis in Buitenpost de deuren voor de verkiezingsavond waarop de voorlopige uitslagen bekend werden gemaakt. Hielke Jan Ellens nam deze avond de presentatie voor zijn rekening, Van de zeven politieke partijen die in deze gemeente meededen met de verkiezingen waren de meeste politici op deze avond vertegenwoordigd. Ook Tweede Kamerlid Lutz Jacobi was gedurende enkele tijd aanwezig.
Vanaf half tien duurde het ongeveer anderhalf uur voordat alle zeventien stembureau’s  hun stemmen hadden geteld en doorgegeven hadden aan het gemeentehuis. Al snel raakte de FNP aan kop, op de hielen gevolgd door het CDA. In het begin keken alle aanwezigen nog ontspannen naar het scherm waarop de grafieken bekend werden gemaakt, maar na de tiende uitslag keek men toch wat gespannen naar het scherm. Met name bij het CDA en de FNP leek de spanning tot grote hoogte te komen. Ook bij de VVD was er grote spanning. Zij kregen uiteindelijk de allerminste stemmen van alle zeven partijen.
Na de uitslagen van twaalf stembureau’s stond de FNP vooraan. Na de dertiende uitslag nam het CDA de koppositie enige tijd over, al was het maar met vijf stemmen verschil. Dit verschil werd later nog met zo’n kleine tweehonderd stemmen groter gemaakt.  De beslissende uitslag kwam uit het stembureau uit Dorpshuis de Jister in Twijzelerheide, woonplaats van lijsttrekker Marten van der Veen van de FNP. In dit dorpshuis stemde het overgrote merendeel op de FNP, waardoor het verschil met het CDA ruimschoots werd overtroffen.
De ChristenUnie wist op de derde plaats terecht te komen.

Verkiezingsavond 8k 2 Verkiezingsavond 8k 3 Verkiezingsavond 8k 4 Verkiezingsavond 8k 5