Weer bergen werk verzet tijdens NL Doet

0
843
Grootegast-NL-doet-01

“Ik vind het wel gezellig dat de wethouder helpt”

STREEK – NL Doet, is het grootste vrijwilligersfeest van Nederland. Want ook al wordt er hard gewerkt, veel deelnemers vinden het heerlijk om even buiten bezig te zijn. Helaas is een dag als NL Doet toch nodig om de vrijwilligers op de been te krijgen, maar daar werd dan ook massaal gehoor aangegeven. Ook De Streekkrant nam een kijkje en zag hoeveel werk er afgelopen vrijdag en zaterdag verzet werd.

Nou wordt er bij de Zijlen in Grootegast altijd veel werk verzet, maar tijdens NL Doet werden de bewoners een handje geholpen door verschillende vrijwilligers. Onder die vrijwilligers waren ook het college van burgemeester en wethouders van Grootegast. De bewoners keken bepaald niet vreemd op van hun toch niet alledaagse helpers. Sieberen bijvoorbeeld is druk bezig om plantjes te verpotten samen met wethouder Eric Paré. Of hij het ook spannend vindt om samen met de wethouder te moeten werken? “Nee hoor, ik vind het wel gezellig dat de wethouder helpt”, vertelt Sieberen. En dat is te merken. Hij vertelt honderduit over het voetbalteam waar hij bij zit, het G-team in Zuidhorn. “En hij is een goede leermeester”, vindt ook wethouder Eric Paré. Wie geen leermeester nodig heeft, is zijn college Kor de Wagt, die claimt zeker groene vingers te hebben. “Zo weet ik bijvoorbeeld dat dit de maagdenpalm is en dat de plant niet gegeten wordt door kippen. Ik heb zelf kippen en heb deze plant in de tuin staan.” In samenwerking met Dorpsbelangen Grootegast worden er bij de Zijlen volkstuintjes gecreëerd. William Renkema, begeleider bij De Zijlen, vertelt dat dit voor beide partijen erg goed uitkomt. “Zij waren op zoek naar ruimte voor de tuintjes, wat weer een mooie gelegenheid is waarbij onze cliënten kunnen participeren.” Bij de volkstuintjes staat een grote kas, die op deze dag ook verder werd ingericht.   Ondertussen is Jack (cliënt van De Zijlen), samen met begeleider Gert-Jan Blaauwwiekel met het hout bezig. Er ligt enorm veel hout op het terrein, van hele boomstammen tot wat kleinere blokken. “Het hout is voor de kachel, daar voor krijgen wij weer centjes”, vertelt Jack. “Hier ben ik de hele week mee bezig. Ik stapel het op en ik help ook met splijten.”

Achthonderd stoeldoppen
Ook in Zuidhorn werden de handen uit de mouwen gestoken. Wethouder Bert Nederveen gaf in het Zonnehuis het startschot voor NL Doet in de gemeente Zuidhorn. Zijn collega’s – burgemeester Swart en de andere wethouders – kwamen hem vervolgens helpen om de tuin lenteklaar te maken. Zaterdag troffen de vrijwilligers beter weer en werd er in de ochtend alweer druk geklust. Zo waren vrijwilligers in de boomgaard van De Hamsterborg in de weer met snoeihout en het schoonmaken van het theehuis, werd het hek rond de Dierenweide in Lauwerzijl gerepareerd, waren bezoekers welkom in het repaircafé van Buurthuiskamer Aduard en hebben vrijwilligers bij OBS Triangel in Grijpskerk een start gemaakt met de aanleg van een vlindertuin. Zorgbazaar De Kievit was blij verrast met de klushulp van GKV Grijpskerk. Een groep van twintig vrijwilligers hielp er twee dagen lang mee met het realiseren van een nieuwe sorteerruimte en een gezellige knutselhoek. Deelname aan de NL Doet actie heeft De Zorgbazaar nieuwe vrijwilligers opgeleverd. Ook in Oldehove was volop bedrijvigheid dit weekend. Daar werd in, op en om de CBS De Wingerd schoongemaakt en werden speeltoestellen op het schoolplein opgeknapt. Jeugdsoos Thonk kreeg een metamorfose en TC Oldehove maakte de tennisbanen klaar voor het nieuwe seizoen. De tennisvereniging sloot de dag af met een gezellige vrijwilligers-bedanktavond. In Noordhorn werd er vooral hard gewerkt bij de Dörpsstee. Er was een behoorlijk lijst met wensen opgesteld door de beheerder. Zo is er een nieuwe riolering aangelegd voor de toiletunit die tijdens de feestweek (2 t/m 8 juni) gebruikt wordt. Ook is er extra opslagruimte gecreëerd in het centrale verwarmingshok, zijn de stoelpoten van tweehonderd stoelen voorzien van nieuwe doppen, is de verlichting in de keuken vervangen, zijn alle ramen gelapt en de grote hal aangepast en zijn de, door waterschade aangetaste, plafondtegels in de vergaderruimte vervangen.

Burgemeester lapt de ramen
Wat noordelijker opende burgemeester Koos Wiersma NL Doet in De Marne. Bij Stichting Historische Visserij Zoutkamp lapte hij de ramen. Leerlingen van het Wessel Gansfortcollege Winsum namen de werkzaamheden over en gingen verder met het schoonmaken van de bezoekersruimte. Burgemeester Koos Wiersma ging later op de ochtend aan de slag bij de Stichting tot behoud reddingboot Gebroeders Luden in Lauwersoog. Wethouder Kor Berghuis bezorgde samen met leerlingen van het Wessel Gansfortcollege en studenten van de Hanzehogeschool Groningen ouderen in ‘t Olde Heem  een gezellige Groningse middag! En wethouder Herwil van Gelder zette zich in op Landgoed Borg Verhildersum. Verder hebben vrijwilligers bij FC LEO in Leens voorbereidingen getroffen voor het aanleggen van een kabouterveld, gingen ouderen van Zonnehuis De Marne met busjes van het Rode Kruis richting stad en werd er in en om het Dorpshuis van Westernieland schoongemaakt. De voorjaarsschoonmaak werd ook gehouden in het Visserijmuseum in Zoutkamp en in de kerk en dorpshuis van Vierhuizen. Ook werd er hard gewerkt bij het dorpshuis in Pieterburen. Overal is ontzettend veel werk verzet en de kunnen de verschillende verenigingen en instellingen er weer even tegen aan. De verschillende politici gaven in ieder geval het goede voorbeeld!

Grootegast-NL-doet-03 Grootegast-NL-doet-04 Grootegast-NL-doet-06 Zoutkamp NLdoet Zoutkamp NLdoet-3 Zuidhorn NLdoet-5