Wie mag Achtkarspelen regeren met de FNP?

0
169

Spannende tijd voor CDA, PvdA en Gemeentebelangen

BUITENPOST – Wie mogen naast de FNP plaatsnemen in het college van Achtkarspelen? Daar spreken de raadsleden de komende weken over. Een continuering van de samenwerking met de ChristenUnie lijkt voor de hand te liggen, maar voor een meerderheid is een derde partij nodig.
De FNP heeft het de komende week voor het kiezen. Waar die keuze op gaat vallen, zal naast het partijprogramma afhangen van de gunfactor. Om een meerderheid te krijgen met de ChristenUnie, moet de partij samenwerken met het CDA, Gemeentebelangen of de PvdA. Deze laatste twee partijen lijken in eerste aanleg de meeste kans te maken. Zo ging de FNP met Gemeentebelangen (GBA) al een lijstverbinding aan. Voorman Max de Haan verwacht daarom dat zijn partij uitgenodigd wordt voor een gesprek. Ook de PvdA maakt goede kansen. Al ruim voor de verkiezingen won zij aan sympathie van de FNP.
Het CDA lijkt een minder voor de hand liggende keuze te zijn. Met name de opstelling van raadslid Marten Claus was voor veel FNP’ers de afgelopen maanden een doorn in het oog. Ook de uitspraak van enkele CDA-bestuursleden in de wandelgangen van het gemeentehuis om niet weer met de FNP in een college te stappen, deden het niet goed. Alle nekharen gingen eerder al omhoog staan toen de partij zich uitsprak over de kunstgrasvelden.
Wanneer de FNP wel in zee gaat met het CDA en Lydeke Zanbergen wethouder wordt, zal Klaas van der Ploeg terugkeren in de raad. Dit roept oud zeer op bij enkele FNP’ers. Jaren geleden, om precies te zijn in 1999, zaten Van der Ploeg en Van der Veen gezamenlijk als wethouder in een college. Dit college barste toen CDA en PvdA een einde wilden maken aan het spreidingsbeleid, waarbij woningbouw, bedrijven en voorzieningen verdeeld werden over alle dorpen. Vanaf dat moment ging het college ervoor om dit te centraliseren in Buitenpost en Surhuisterveen. Het zorgde op korte termijn voor veel tumult in Augustinusga, Drogeham, Kootstertille, Twijzel, Twijzelerheide, Boelenslaan en Surhuizum. Dit werden later de dorpen waar de FNP hoog zou scoren bij verkiezingen. In 2010 werd de FNP weer toegelaten in het college. Van der Veen maakte zijn rentree.
De minste zorgen hoeft de ChristenUnie zich te maken. De partij groeide afgelopen dinsdag niet in zetelaantal, maar haalde wel 472 stemmen meer dan in 2010. Daarnaast is het algemeen bekend dat de FNP tevreden is over het functioneren van wethouder en voorman Klaas Antuma. Ook zou het naar huis sturen van Antuma de komende jaren de gemeente veel wachtgeld kosten.
De focus lijkt dan ook te liggen op twee collegevarianten, namelijk FNP/CU/PvdA en FNP/CU/GBA. Lijsttrekker Gerda Postma (PvdA) raadt daarbij de andere partijen aan om samen te werken met een partij met veel bestuurlijke ervaring. GBA vindt dat zij een plekje in het college verdient omdat de partij in stemmenaantal groeide. Wat ook nog mogelijk is, is dat het CDA om de FNP heen werkt en zelf een college samenstelt. De FNP wil over alle opties geen uitspraken doen. Fractievoorzitter Sjoerd Groenhof wil alleen kwijt dat de uitslag ‘loon naar werken’ is en dat hij erg blij is met de uitslag, die hij historisch noemt.