400 jaar ‘vergeten’ geschiedenis in Kloostermuseum

0
183
aduard overhandiging eerste boekje aan de wethouder nederveen

ADUARD – Vierhonderd jaar kloostergeschiedenis, op school leren we er niks over, maar het heeft zeker invloed gehad die tot op de dag van vandaag nog steeds is terug te vinden. De sporen zijn achtergebleven in de namen van plaatsen, straten, boerderijen en landerijen. De namen kent iedereen, maar het verhaal erachter vrijwel niemand meer. Dat verandert met de tentoonstelling ‘Dochters van Aduard, familieverbanden binnen de cisterciënzer orde’, die vanaf 1 april te zien is in het kloostermuseum Sint Bernardushof in Aduard. Het brengt het verhaal van een uitgebreid en bloeiend kloosterleven. Het hele noorden was bezaaid met kloosters van diverse orden, voor mannen en voor vrouwen. Afgelopen zaterdag werd de expositie geopend, waar wethouder Nederveen het eerste boek in ontvangst nam over de ‘Dochters van Aduard’. Kloosters waren van grote invloed op het maatschappelijk leven en ook op de inrichting van het land. Er zijn in het kader van de expositie drie routes samengesteld om per fiets de historische tocht te maken naar drie van de vier vrouwenkloosters die vanuit klooster Aduard zijn gesticht; naar Yesse bij Haren, Trimunt en Sint Annen. De officiële opening vindt plaats op zaterdag 29 maart in de Abdijkerk. Hier wordt de film gepresenteerd die bij de tentoonstelling is gemaakt door de Aduarder Jan Paul Hof. De opening wordt opgeluisterd met een concert van Super Librum o.l.v. Jankees Braaksma met zang van Marian van de Heide.