“Aan ons zal het niet liggen dat het zwembad moet stoppen”

0
297
zwembadleens

Zwembad Leens blijft door inzet vrijwilligers

LEENS – Het was even spannend afgelopen maanden: zou het zwembad in Leens behouden blijven? Het antwoord op die vraag is ja. Vorige week is stichting ‘Zwembad de Marne en Omstreken’ opgericht. De exploitatie en het beheer van het zwembad zijn vanaf nu in handen van de stichting. Daarmee is de dreigende sluiting van het zwembad vanwege een forse bezuiniging voorkomen. Nu is het de beurt aan de vrijwilligers. Heel veel mensen moeten de handen flink laten wapperen om de bezuinigingen op te vangen.
Hoeveel er precies bezuinigd moet worden is nog niet duidelijk. Eerst had de gemeente De Marne aangekondigd dat het zwembad het met een ton minder moest doen op jaarbasis. Dat bedrag zal wat lager uitvallen, zo laat de stichting weten. Secretaris Mieke Knol vertelt dat zo’n grote bezuiniging de doodsteek zou zijn voor het zwembad. “Honderdduizend euro is zowat de helft van het budget van het zwembad, dat is gewoon te veel. Dat ziet de gemeente ook in en ze willen ons tegemoet komen. Maar daarover zijn we nog in onderhandeling.”
De bezuinigingen mogen dan wat lager uitvallen, dat er veel moet veranderen is een ding wat zeker is. Om deze grote klus te klaren, is er een stevig bestuur samengesteld. Het stichtingsbestuur bestaat uit Sieuwke Geertsema, Wil  Giltjes, Jannie Vogel,  Mieke Knol,  Hendrik Nienhuis,  Dirk Jan Verwoerd en Fred Zijlstra en Hilde de Boer (zwembadmanager) heeft een adviserende rol. “Een goed bestuur”, zo vindt Wil Giltjes. Zij is verantwoordelijk voor het vrijwilligersbeleid. “We hebben mensen die op verschillende fronten in de maatschappij actief zijn. Zo komen Sieuwke Geertsema en Hendrik Nienhuis uit het bedrijfsleven en Jannie Vogel is politiek actief voor de ChristenUnie. En natuurlijk zijn het allemaal zwemmers.”
De eerste uitdaging voor de kersverse stichting is om het zwembad op tijd klaar te krijgen voor de seizoensopening. De baden moeten grondig gereinigd worden, de kiosk opgeverfd en de kantoren schoongemaakt. En daarvoor zijn vrijwilligers nodig, veel vrijwilligers. “Minstens veertig”, meent Giltjes. “Op 5 en 12 april gaan we aan de slag en daarvoor zoeken we nog heel wat mensen.” De stichting ziet de komende klusdagen ook wel als een test. “Stel dat het niet lukt om voldoende vrijwilligers te krijgen voor de voorjaarsschoonmaak. Als het dit jaar al niet lukt, dan moet je wel reëel zijn voor de toekomst”, vindt Knol. “En natuurlijk zijn we ook nog zoekende, het is echt een overgangsjaar. Zo hebben we dat ook met de gemeente afgesproken. We doen wat we kunnen en zij ondersteunen ons daarbij.”Natuurlijk blijven er wel een aantal betaalde krachten, zoals de drie badjuffen en twee mensen bij de kassa. “Daar moet je gewoon bevoegde mensen voor hebben”, legt Giltjes uit. “Mensen moeten hier nog steeds veilig en vertrouwd kunnen zwemmen, dat staat voorop. En dat begint al bij de kassa, degene die daar zit heeft ook een soort portiersfunctie. Er komen veel kinderen, dat is een kwetsbare groep. Degene die bij de kassa zit, moet het terras ook een beetje in de gaten houden en soms even optreden. Dat kun je niet van een vrijwilliger vragen.”
Ook wordt er gekeken naar andere manieren om geld te besparen, zoals energiebesparende maatregelen. “Zo zijn er allerlei slimme manieren om te bezuinigen op water. Er kan water hergebruikt worden en ook willen we de douches meer onder controle houden”, legt Knol uit. “Sommige kinderen vinden het heerlijk om onder de warme douche te gaan, ze staan er dan eindeloos onder te kneuteren.” Iets anders is een afdekdeken voor het zwembad. Als er niet gezwommen wordt, kan deze over het bad heen. Daarmee kan wel tot 35 procent bespaard worden op de energiekosten. “Zo blijft het bad dus beter op temperatuur. Je zou ook kunnen zeggen: maak het water maar drie graden kouder. Maar dat doen we niet, het moet wel lekker blijven om te zwemmen.”
Het bestuur van de stichting onderzoekt dus verschillende manieren om te besparen. Het is veel werk, maar het is dan ook voor een heel goed doel: het zwembad in Leens open houden. En dat is erg belangrijk voor het dorp, legt Knol uit. “De gemeente vergrijst en veel ouderen zijn langer actief. Door ouderen wordt er veel gebruik gemaakt van het zwembad, vooral ’s ochtends. En dan zijn er natuurlijk de zwemlessen. Het is gewoon echt een ontmoetingspunt, een gezellige plek in het dorp die we willen behouden.” Toch is er wel begrip voor de bezuiniging vanuit de stichting, vertelt Knol. “Overal moet bezuinigd worden, dus hier ook. We leven in een participatiemaatschappij, we moeten samen de handen uit de mouwen steken. En misschien zouden wij het wel anders hebben gedaan dan de gemeente, maar we moeten het er maar mee doen, het is nu eenmaal zo. Wij hopen op een mooie zomer met lekker zwemweer. Het is een enorme klus, maar wij gaan ervoor. Aan ons zal het niet liggen dat het zwembad moet stoppen.” De stichting is nog dringend op zoek naar vrijwilligers. Voor de grote voorjaarswerkzaamheden op 5 en 12 april en ook voor vrijwilligers op de lange termijn. Voor informatie of aanmelden kan men terecht bij Wil Giltjes, tel 0595-572647 of mail wilgiltjes@ziggo.nl.