Coalities De Marne & Grootegast blijven zitten

0
118

Mariëtte de Visser enige nieuwe gezicht in lokale politiek

GROOTEGAST/LEENS – De samenwerking in Grootegast tussen het CDA, de ChristenUnie en de PvdA blijft in stand. Hetzelfde geldt voor de combinatie CDA, GroenLinks & PvdA in De Marne. Dat maakten beide gemeenten afgelopen week bekend. Grootegast deed dat zo snel dat ze de eerste van het land waren. De Marne volgde enkele dagen later. Kenmerkend voor beide gemeenten: er wordt toegewerkt naar een herindeling.

CDA, CU en PvdA in Grootegast hadden precies zes dagen en één ochtend nodig om tot een coalitieakkoord te komen. Dit tot woede van VZ2000, die liever op het pluche was gaan zitten. Voorman Ytsen van der Velde stak dit afgelopen donderdag niet onder stoelen of banken tijdens de raadsvergadering. Na zijn inbreng stond hij op en verliet zijn partij uit protest de raadszaal van Grootegast.
Ook in De Marne blijft de coalitie gehandhaafd. In de gemeente verandert wel één wethouderspost. Harm Evert Waalkens (PvdA) geeft het stokje over aan Mariëtte de Visser. Lang bleef het onzeker of de partij in het college zou blijven. De PvdA had namelijk een ander standpunt over de herindeling. Afgesproken is nu dat alle onderzoeken afgewacht worden en dat daarna een beslissing genomen wordt.