“Dit is levend cultureel erfgoed”

0
110
marike-van-den-hoek

Eendracht op zoek naar spelers en figuranten

ZUIDHORN – ‘Rederijkerskamer Eendracht’ uit Zuidhorn bestaat dit jaar maar liefst 150 jaar en dat wordt gevierd met onder meer de bijzondere toneelvoorstelling ‘Midzomernachtsdroom’. Om de voorstelling tot een succes te maken, wordt nog gezocht naar figuranten, extra spelers en mensen die willen helpen met het maken van de kostuums. De Streekkrant bezoekt voorzitter Maaike van den Hoek. Zij vertelt met veel enthousiasme over het gezelschap en verzekert ons dat rederijkerskamer zeker niet achterhaald is. “Dit is levend cultureel erfgoed”, aldus van den Hoek.
Midzomernachtsdroom is een stuk van William Shakespeare en bestaat als het ware uit drie lagen: de geliefden, het hof met koningen en koninginnen en een amateur toneelverenging. In het stuk komen veel rollen voor die vervult moeten worden door jongeren. En laat Eendracht nou net niet over heel veel jongere leden hebben. Wat volgens van den Hoek verder geen probleem is. “Als het maar een levendig gezelschap is, het energie oplevert. En dat is zeker het geval bij Eendracht. We hebben leden van 26 tot 80 jaar. Alleen ja, voor dit stuk kunnen we nog wel wat meer jongeren gebruiken.”
In Zuidhorn zit nog een toneelvereniging, Het Zat. Zij hebben wel veel jongere leden. En twee toneelverengingen in een plaats als Zuidhorn is eigenlijk best bijzonder. Toch zit een fusie er niet in, meent van den Hoek. “Er zijn toch ook twee of drie bakkers in Zuidhorn?”, reageert ze. “Het Zat richt zich veel meer op alleen spelen. Wij hebben ook andere activiteiten, zoals poëzie en proza avonden. We werken wel eens samen hoor, maar we zijn te verschillend om samen verder te gaan.” Daar komt toch het rederijken om de hoek. Jaren gelden – in Zuidhorn dus 150 jaar geleden – werden in de hele provincie rederijkerskamers opgericht, om vooral de boeren beter te leren spreken. En dat wordt nog steeds gedaan bij Eendracht. Soms moeten leden iets voordragen, waarna de toehoorders kritiek mogen leveren. “We blijven het voordragen trouw. Het is erg mooi en inspirerend. Wat daar leuk aan is? Vooral het met taal bezig zijn. Ik denk ook dat zoiets als Eendracht altijd blijft bestaan. Als je van taal houdt, is dit geweldig.”
De voorstellingen van Eendracht vallen in ieder geval in goede aarde bij de inwoners van Zuidhorn. Vorig jaar nog, toen ze het sprookje ‘Lang en gelukkig’ opvoerden, waren drie voorstellingen uitverkocht. Met de jubileumvoorstelling wordt het allemaal wat grootser aangepakt. Spelers, muzikanten, zangers en vrijwilligers zullen meespelen. Er is zelfs een artistiek team, dat onder leiding staat van de in Groningen bekende regisseur Ben Smit. Emiel Driesten is verantwoordelijk voor de vormgeving en Hadewych ten Berge doet het ontwerp voor de kostuums. Ook de locatie is iets bijzonders. Het Cultureel Centrum Zuidhorn dient als podium voor ‘Midzomernachtsdroom’. De grote ramen worden gebruikt, de overlopen. Kortom: dat wordt een bijzonder stuk locatietheater in Zuidhorn.
Maar om zo’n grote en bijzondere productie op de planken te zetten, moet eerst heel wat werk verricht worden. Van den Hoek quote twee toepasselijke regels uit het stuk: “Vier dagen worden snel vier nachten en vier nachten dromen snel de tijd voorbij. En hop daar is de maan, als hoge getuige op ons feest, de hele nacht.” Kortom, de datum van de uitvoering nadert met rasse schreden.
Aanstaande vrijdag 4 april is er een open avond over de toneelvoorstelling die de leden over een jaar gaan spelen. Wie zin heeft om mee te doen of te helpen is zeer welkom op deze avond. Eendracht is vooral nog op zoek naar mannelijke spelers, vrouwen met koorzangervaring, mensen die meenaaien aan de kostuums, de techniek ondersteunen, decors bouwen en helpen met de productie en publiciteit. Op de avond wordt informatie gegeven over de voorstelling en het randprogramma en ook worden delen uit het stuk voorgelezen.
Aanvang: 20.15 uur. Aanmelden kan via secretariaat@kamereendracht.nl, waarna men ook een routebeschrijving ontvangt.