“Het zondagelftal was vroeger de hoogst spelende club in de regio”

0
224
zoutkamp sietse veenstra en besturen

Geliefde Voetbal Vereniging Zeester terug van weggeweest

ZOUTKAMP – VV Zeester is terug! Door de bestuursperikelen binnen fusieclub VVSV’09 brak het jonge vlaggenschip in tweeën. In de kegeltuin van ‘de Zeearend’ werd vrijdag 14 maart de heroprichting een feit.
Het klonk zo mooi: ‘Vol Vertrouwen Samen Verder’. Ulrum en Zoutkamp. “Ulrum en Zoutkamp, dat zijn toch twee verschillende culturen”, vindt Sietse van der Veen, van de oprichtingscommissie Zeester. Zoutkamp is het vissersdorp, is eigenzinnig. Zoutkampers zijn meer recht voor de raap. Teams onderling konden het goed met elkaar vinden, maar de besturen liepen vast. Beide complexen vormden het struikelblok. We zouden nog jaren door kunnen gaan op twee complexen, qua kosten was dit te overzien, maar je moet op een gegeven moment wel een keuze maken.”. VVSV’09 blijft vreemd genoeg bestaan en maakt nog gebruik van beide sportvelden. “Hoe de verdeling eruit komt te zien, dat moet formeel nog geregeld.” Zeker is dat Zeester als zelfstandige vereniging terug is.  Over de fusie is genoeg geschreven. Maar waar komt Zeester vandaan? Voor de roemruchte historie van de rood-witte club met ook vroeger tal van fusies moeten we bij Sjoerd Steegstra (bestuurslid voetbaltechnische zaken) zijn.  Steegstra pakt er het fotoboek bij, die in het kader van het 50-jarig bestaan in 1981, werd vervaardigd. “De club is opgericht in 1931 en had toen nog geen naam. De vereniging is ontstaan uit het straatvoetbal. Er was een trapveldje bij het haventerrein. Ene meneer Drent die werkte bij de visafslag heeft er lijn ingebracht. De eerste clubnaam: ‘De Stormvogels’. Na het verplaatsen naar een ander veld, bij een boer, werd de club lid van de bond, maar deze keurde de naam niet goed. Daarom is de naam in 1933 veranderd in Zeester. Doordat het veld te slecht is de club verhuisd naar Ulrum. Daar was ook een gymnastiekvereniging actief, wat leidde tot een fusie: Sport Vereniging Ulrum en omgeving. Ook was er een handbaltak. Later is de clubnaam weer veranderd in SV Zeester. In 1971 werd begonnen met de aanleg van het veld in Zoutkamp, de huidige thuishaven Toercamp. De herkomst van deze naam is niet bekend. Aanvankelijk heette het complex ook niet zo. In die tijd organiseerde de speeltuinvereniging de Avondvierdaagse. Dit werd overgenomen door Zeester en is nu weer in handen van VVSV’09. Zeester had een zaterdagafdeling. De zondagtak speelde eerst in Ulrum. Zeester is van oorsprong een zondagclub. Vanaf 1981 werd de zaterdagafdeling prestatiegericht. Het zondagelftal heeft tien jaar in de vierde klasse gespeeld, vergelijkbaar met de tegenwoordige derde klasse. Zeester was in die tijd de hoogst spelende club in de regio. Samen met Hunsingo. Later kwam VIBOA. Daar speelden we tegen op een toernooi op Schiermonnikoog. We veegden VIBOA zo van de mat. In het elftal speelden onder meer Geert Timmer, oud-voorzitter van Kloosterburen en Jacob Zwart. Ik heb ook in dat team gespeeld. We eindigden steeds bovenin, konden net niet promoveren. Ik heb 25 jaar in het eerste gespeeld. Twee jaar geleden ben ik gestopt. Trainers in die tijd: Mick Duzink, die nu in dienst is bij FC Groningen, heel vroeger had je wijlen Albeda uit Kollum en Jan Hardenbol is heel lang trainer geweest. Hij kwam nog uit voor GVAV. De laatste jaren stond Wobbe de Vries voor de groep.” Zeester gaat volgend seizoen weer beginnen in de vijfde klasse. “We zijn van plan weer een trainer aan te stellen”, valt Van der Veen bij. “Het wordt geen kroegelftal”. Beiden omschrijven Zeester als een warme vereniging. “We hebben weinig moeite met het vinden van trainers en vrijwilligers. We streven er naar dat het een club is waar de leden het ook voor het zeggen hebben, niet alleen het bestuur. De opbouw van de club gaat goed. Qua sponsoring krijgen we veel medewerking van bedrijven en niet alleen uit Zoutkamp. Donateurs melden zich spontaan aan. We hebben momenteel honderddertig leden, we verwachten door te groeien naar 150 à 200 leden. Zeester zal bestaan uit twee seniorenteams op zaterdag en een op zondag. Daarnaast complete jeugdteams. We willen ook de dames terug, die op een hoog niveau hebben gespeeld en bij Zeester hoorden. Er zijn nu nog te weinig”, weet Sietse. “Ulrum had niet gedacht dat we zover zouden komen. Ons voornaamste doel is om Zeester voor Zoutkamp te behouden. We hebben er veel zin in. We hebben het veld nog niet, maar dat gaat ook wel lukken”, verwacht Steegstra. Zeester, het bijzondere, stekelhuidig diertje dat leeft in zee, is weer aangespoeld. En is van plan aan land te blijven.