Plaats: De Wierde, Grijpskerk

0
204
grijpskerk pannekoeken de wierde 1

Datum: Vrijdag 28 maart
Tijd: 11.00 uur

Of je nu twaalf bent of tachtig; iedereen lust pannenkoeken. En laat het afgelopen vrijdag nou net de Nationale Pannenkoekendag zijn. Een mooie reden voor de leerlingen uit groep 8 van basisschool ‘De Triangel’ in Grijpskerk om de ouderen van  Zonnehuis De Wierde met een bezoekje te vereren. Gezellig was het, er werd volop gekletst met de ouderen. Maar er moest ook worden gewerkt! Tafels moesten gedekt, pannenkoeken gebakken en ook de toetjes werden door de leerlingen zelf gemaakt.
Als de kinderen en meester Eltjo Velting bij het Zonnehuis aankomen, is de sfeer uitgelaten. Even lekker weg van school en bovendien mogen ze pannenkoeken bakken en eten, het kan slechter. Als de ongenode gast arriveert, is het helaas nog geen etenstijd. Eerst moet er gewerkt worden. De leerlingen worden in groepjes verdeeld, waarna activiteitenbegeleider Esther Koenes ze naar de juiste plek brengt.
Lars, Nienke en Naomi stelen de show als ze de eetzaal inkomen in een echt ober tenue. “Ik herkende jullie bijna niet”, zegt hun klasgenote Mika lachend. De jonge obers krijgen uitleg van Jantje Haaksema. Zij leert de drie de fijne kneep van het vak. “Bij warm eten moet de snijkant van het mes naar binnen en daarnaast komt de lepel”, legt ze uit. Jantje doet haar best om er samen met de kinderen iets moois van te maken. “Van de week heb ik deze al gemaakt”, zegt ze terwijl ze op de rood-wit geblokte tafellopers wijst. “Vandaag moet het er extra bijzonder uitzien.”
Het is de eerste keer dat de Nationale Pannenkoekendag in Grijpskerk wordt gevierd, maar het lijkt erop dat de kinderen het niet anders gewend zijn. Heel handig zijn Lukas, Chantal en Marit bezig met de toetjes, lekkere vlaflips. In een doorzichtig bekertje doen ze yoghurt, vla en aardbeiensaus. Het is een feestelijk gezicht. De aardbeiensaus zit in een Heinz fles. “Ik dacht eerst even dat het ketchup was”, zegt één van de koks. “Maar dat zouden we er natuurlijk niet bij in doen.” Lukas vindt het veel leuker om toetjes te maken dan op school te zitten. “Alhoewel, de laatste tijd deden we toch niet veel op school”, verklapt hij. “We hebben de Cito-toets al gehad en nu zijn we vooral bezig met de musical.”
Het hardste wordt gewerkt in de keuken, de jonge en oude koks hebben nauwelijks tijd voor een praatje. De ene na de andere pannenkoek verdwijnt in een grote warmhoudbak. “Pff, het is wel warm hier”, verzucht een meisje dat vlakbij het fornuis staat. “Ben ik rood?”, vraagt ze haar vriendin. “Ja, het is hier goed warm”, weet ook de kok. “Moet je nagaan, ik sta hier vaak wel een paar uur achter elkaar. Laatst had ik een steekvlam, dan ben ik mijn haar kwijt hoor.” De kinderen moeten lachen en bakken stug door. En dat moet ook, want er moeten 120 pannenkoeken gebakken worden.
Dan is het tijd om aan tafel te gaan. De ouderen worden opgehaald door de leerlingen en er wordt volop gepraat. Zo zit een groepje – voor het eten nog – gezellig met bewoner Klaas te praten op de gang. De kinderen vinden dat het verzorgingshuis er erg mooi uitziet. Mooie kleuren en de stoelen zitten ook lekker. Klaas vertelt dat het allemaal nieuw is, dat het er nog niet zo lang zo uitziet. Activiteitenbegeleider Esther kijkt toe hoe de verschillende groepjes bezig zijn, hoe de leerlingen gezellig met de ouderen praten. “Dat is toch altijd even spannend, het is leuk om te zien hoe serieus en rustig de kinderen aan de slag gaan.” De dag is zeker voor herhaling vatbaar, zo lijkt het. De ouderen genoten volop van het niet alledaagse bezoek van de kinderen én natuurlijk van de pannenkoeken.

grijpskerk pannekoeken de wierde 4 grijpskerk pannekoeken de wierde 5