Wie wint de reis naar Tasmanië?

0
120
grootegast expo juryleden 2

Abel Tasman Art Prize in gemeentehuis

 

GROOTEGAST – Wie het gemeentehuis in Grootegast binnenkomt, kan er niet omheen: in de hal hangen kunstcreaties gemaakt door leerlingen van verschillende middelbare scholen. De leerlingen zijn in de race voor de tweejaarlijkse Abel Tasman Art Price, die nu al meer dan tien jaar bestaat. De prijs liegt er niet om; de winnaar mag namelijk op reis naar Tasmanië, geheel in de traditie van ontdekkingsreiziger Abel Tasman. De kunstwerken hangen en de spanning stijgt. Wie mag er naar Tasmanië?
Vorige week reisde de driekoppige jury van de Abel Tasman Art Prize af naar het gemeentehuis van Grootegast. Daar bekeken ze het werk dat de scholieren ingestuurd hebben. Juryvoorzitter Marjolein Terwindt vertelt dat ze bij de beoordeling van het werk niet over één nacht ijs gaan. “We komen vier keer bij elkaar. In de eerste instantie beoordelen we het werk anoniem op verschillende punten, zoals originaliteit, materiaal en compositie. We zeggen niks tegen elkaar. Op de scholen vindt overigens de eerste selectie al plaats.”
Dit jaar doen drie scholen mee, het Lauwers College, Zernike College Haren en het Noorderpoort. Van Terwindt hadden dat er wel wat meer mogen zijn. “Het is een hartstikke leuke wedstrijd, waar bovendien een mooie prijs mee te winnen valt. Het is een fantastische aanleiding om leerlingen aan het werk te zetten, het zou echt mooi in het vak CKV kunnen worden geïntegreerd. Het is echt jammer dat er niet meer scholen mee doen. We schrijven de scholen altijd ruim op tijd aan. Dit jaar zouden er nog twee andere scholen meedoen, alleen één haakte af door ziekte, van de andere school kregen we als reden dat het werk niet goed genoeg was. Hopelijk hebben we over twee jaar meer geluk.”
Voor de gemeente Grootegast in de prijs namelijk best belangrijk, het is een ode aan waarschijnlijk de beroemdste inwoner die de gemeente ooit gehad heeft: Abel Tasman uit Lutjegast. De wereldsreiziger ontdekte op 24 november 1642 Tasmanië. Met de kunstprijs willen de gemeentebesturen van Grootegast en Kingborough (Tasmanië) de verbondenheid tussen de twee verschillende culturen verbeelden.
Albertina Oegema heeft de Abel Tasman Art Prize in het verleden al eens gewonnen. Als geen ander weet zij hoe zo’n unieke ervaring het is om op uitwisseling te mogen naar een ander land. Ze mocht drie weken op het eiland doorbrengen en na een reis van tientallen uren kwam ze uiteindelijk aan in de hoofdstad Hobart. “Het was spannend, maar ik had er ontzettend veel zin in. Tijdens de reis wilde ik alles zien en beleven. Doordat ik in een gastgezin verbleef leerde ik de cultuur op het eiland ook veel beter kennen. In het gastgezin woonde een meisje van mijn leeftijd en ik ging met haar naar school en heb verder gewoon meegedraaid in het gezin. Het was echt geweldig, ik heb van alles genoten.”
Een unieke kans dus voor jongeren in de leeftijd van zestien tot twintig jaar om op avontuur te gaan naar het buitenland, net als Abel Tasman. Dit jaar is het voor het eerst dat leerlingen ook 3D werken mogen inleveren. “Van de vijftien werken, zijn er zes niet plat”, vertelt Terwindt. “De leerlingen hebben er dus wel gebruik van gemaakt. En het is sowieso leuk om te zien met wat voor creaties ze aankomen. Zo is er ook een film aangeleverd. Zelf let ik voornamelijk op de beeldende kunst, omdat ik zelf ook beeldend kunstenaar ben.” Terwindt wordt bijgestaan door beeldhouwster Fiona Zondervan en Jobbe Holtes, out of the box denker en grafisch vormgever. 
Uiteindelijk worden er zes werken uitgezocht. Die zes worden uitgenodigd voor een gesprek. “Dan praten we niet alleen over het kunstwerk, maar ook wordt gekeken of iemand zijn mannetje staat. De winnaar reist natuurlijk helemaal alleen af naar Tasmanië, dan moet je wel je mannetje staan. Ook moet diegene redelijk goed Engels spreken. Gelukkig is het tot nu toe altijd goed uitgekomen, degene die wij als winnaar in gedachten hadden, bleek ook het mooiste werk te hebben gemaakt.”
Het werk is de komende weken te bezichtigen in het gemeentehuis van Grootegast. Iedereen kan daar een stem uitbrengen voor de publieksprijs. En dan is het voor de jonge kunstenaars wachten geblazen tot 24 april. Dan is de feestelijke prijsuitreiking met muziek, beelden, een flitsende presentator en natuurlijk de burgemeester. En niet te vergeten: een hele gelukkige jonge creatieveling die naar Tasmanië mag.