Eerste editie Autastic mogelijk begin van nieuw concept

0
164
Noardburgum - autastic

‘Waar is dat feestje, hier is dat feestje!’

NOARDBURGUM – De eerste stapavond voor jongeren met autisme was een succes. Het Autisme Kafé Tytsjerksteradiel (AKT-diel) organiseerde in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Autisme afdeling Friesland en Club Prins een stapavond, bedoeld voor jongeren tot en met achttien jaar met autisme genaamd Autastic. Bij deze stapavond waren een flink aantal prikkels, waar mensen met autisme anders veel last van kunnen hebben, geminderd of uitgeschakeld.
‘De muziek staat zachter dan normaal, de lichten zijn wat feller en de stroboscoop is uitgeschakeld. Daarnaast hebben we een chillroom, waar de jongeren even tot rust kunnen komen als het hen te druk wordt’, vertelt Kirsten Adema van AKT-diel. Een aantal jongeren maken dankbaar gebruik van de chillroom, maar de meesten zijn te vinden op de dansvloer. De opkomst is niet groot, maar valt de organisatoren van Autastic niet tegen. Ook bedrijfsleider Auke Veenstra heeft een leuke avond. ‘Het is alweer een tijdje geleden dat Geesje Duursma van AKT-diel bij mij kwam met het idee om Autastic te organiseren. Ze zei: ‘We zoeken een plek met rustig licht, zachtere muziek en weinig prikkels,’ waarop ik lachte: ‘Dan ben je bij ons aan het verkeerde adres’. Maar we hebben meteen de schouders er onder gezet. Ik vind het enorm belangrijk dat we dit voor deze jongeren kunnen doen. En je kunt zien dat ze het naar hun zin hebben. De dansvloer is nog geen moment leeg geweest.’ Het is Veenstra niet alleen om een leuke avond voor de jongeren te doen. Net als AKT-diel vindt ook hij het belangrijk dat er op deze manier meer begrip komt voor autisme. ‘Ik heb op deze avond zeker drie jongens gezien die ook geregeld op de Mega School Party’s komen. En dat is het ‘m. Je ziet het niet aan iemand dat hij of zij autisme heeft.’ Ondertussen is het op de dansvloer nog gezellig druk, al zijn er ook genoeg jongeren die liever aan de kant blijven zitten en niet willen dansen. De Dj van deze avond, Wiebe Auke Postma, doet hard zijn best om het iedereen naar het zin te maken. ‘De smaken zijn deze avond heel divers, de één wil dit horen, de ander dat. Er komen veel verzoekjes binnen, die ik allemaal probeer te draaien’, vertelt Wiebe Auke. Hij heeft zijn zin nog niet uitgesproken, of er komt een jongen naar hem toe. ‘Wil je ‘The Year of Summer’ doen? Van Niels Geusebroek?’ vraagt de jongen hem. ‘Ja hoor, komt er aan!’ Even later schalt het nummer uit de speakers en komen er prompt een aantal jongeren extra de dansvloer op. Anderen, die dit nummer niet mooi vinden, gaan voor hen aan de kant en blijven langs de dansvloer staan. ‘Zo gaat het al de hele avond’, zegt Wiebe Auke. ‘Op andere stapavonden blijven mensen die een bepaald nummer niet mooi vinden gewoon op de dansvloer staan, er komt vanzelf een nummer wat ze wel leuk vinden. Vandaag is dat anders. Men vindt het mooi, of niet. Dat maakt het voor mij een uitdaging om het voor iedereen leuk te maken vandaag.’ Het enthousiasme van de Dj is merkbaar. Hij doet zijn uiterste best om het iedereen naar het zin te maken. ‘Waar is dat feestje?’ roept hij door de microfoon, en vanuit de zaal krijgt hij antwoord: ‘Hier is dat feestje!’
Het is inmiddels een uur of elf en de eerste jongeren gaan alweer naar huis. Ouders lopen even naar binnen, om te kijken of hun kinderen het naar het zin hebben. Dezelfde jongen die eerder ‘The Year of Summer’ aanvroeg bij de Dj ziet zijn ouders binnenkomen, en loopt op hen af. ‘Het is hartstikke gezellig! Mag ik nog even blijven?’ Zijn ouders kunnen daar geen ‘nee’ op zeggen, en blijven in de chillroom terwijl hun zoon weer terug de dansvloer op gaat. Kirsten Adema kijkt toe en geniet zichtbaar van het plezier van de jongen.
Autastic werd georganiseerd in het kader van de Nationale Autismeweek. In deze week wordt landelijk aandacht en begrip gevraagd voor autisme. AKT-diel organiseerde in en rondom Burgum een flink aantal activiteiten om het begrip voor autisme te vergroten. Zo zetten zij het gemeentehuis van Burgum in het blauwe licht in het kader van ‘Light it up blue’, een wereldwijde actie om begrip voor autisme te vergroten, organiseerden zij verschillende lezingen, was er voor jongere kinderen met autisme in de bioscoop in Drachten een auti-vriendelijke film te zien en was er in het centrum van Burgum een pop-up store, waar mensen even naar binnen konden lopen om informatie te vragen over autisme. ‘De opkomst bij de verschillende activiteiten was wisselend, maar wel een succes. Ook gaan we in gesprek met de bioscoop in Drachten om misschien vaker op zaterdagochtend een auti-vriendelijke film te vertonen. Zaterdagochtend is voor hen een ochtend die, wegens bijvoorbeeld deelname aan sportverenigingen, niet goed loopt. Zij willen graag met ons nadenken over hoe we deze actie een vervolg kunnen geven’, aldus Geesje Duursma.
Onder de aanwezigen bij Autastic gaat een enquête gehouden worden waarin de jongeren hun ervaringen kunnen delen met de organisatie. Aan de hand van de resultaten gaat AKT-diel aan de slag met een volgende stapavond. De foto werd gemaakt door Auke Jan Pruis.