Het Hooge Heem bereikt hoogste punt

0
142
Grootegast Hoogeheem hoogstepunt

Bouw ligt op schema

GROOTEGAST – Het hoogste punt van het nieuwe Hooge Heem in Grootegast is bereikt. Vrijdag was er een feestelijke bijeenkomst op de bouwplaats. Directeur Herman Kosse is blij dat de bouw op schema ligt. Op 1 september moet het nieuwe pand opgeleverd worden, maar het zal hem niks verbazen als dit eerder lukt. Gunstige bijkomstigheid voor de bouw was de zeer zachte winter, waardoor de bouwvakkers op volle snelheid door konden werken.
Ten overstaan van een grote groep bouwvakkers en personeelsleden begint Kosse vrijdagmiddag zijn speech. Hij vertelt over een verhaal van Thomas Rosenboom, dat gaat over de bouw van woningen op de Drentse heide. “Als je in één nacht een huisje kon bouwen en er de volgende dag rook uit kon krijgen, mocht je het huisje laten staan. Het is een goede associatie met onze bouw. Er komt nu witte rook uit, wat betekent dat we hier blijven. Ze krijgen ons niet meer weg.”
Kosse benadrukt nogmaals hoe uniek de situatie is. Waar in heel Nederland verzorgingshuizen sluiten, is het in Grootegast waar nog een nieuw gebouw geplaatst wordt. “We hebben straks een mooie voorziening, waar de mensen kunnen wonen,” vertelt hij. Sluiting of gedeeltelijke leegstand verwacht Kosse de komende jaren niet. Volgens de landelijke richtlijnen heeft de gemeente Grootegast na de sluiting van het Wilhelmina Rustoord en de opening van het nieuwe Hooge Heem een tekort van 28 plaatsen. “Als je daar rekening mee houdt, kijk ik redelijk vrolijk naar de toekomst.”
In totaal zijn in het nieuwe complex 66 plekken. Nu nog heeft de organisatie in haar noodlocaties in Niekerk en Grootegast 76 mensen wonen, maar hier zitten ook gezinnen bij. “Als we vandaag over zouden moeten, hebben we in één keer alle 66 woonplekken gevuld. Het past precies. Wel nemen we nog steeds mensen aan, want er blijft wel sprake van natuurlijk verloop.” Op dit moment staan er vier mensen met een hoge zorgindicatie op de wachtlijst. Kosse: “Dat is redelijk uniek. Mensen vertellen in gesprekken dat ze liever niet naar andere plekken willen. Het is heel bijzonder om dat te horen.”
Als de bouw op 1 september afgerond is, zal begonnen worden met de stoffering van het gebouw. Ook moeten nog kleine klusjes gedaan worden, waarna de bewoners in de week van 6 oktober allemaal terugverhuizen naar Grootegast. Van de tijdelijke locaties is de huur opgezegd per 1 november, dus het is van groot belang dat alles volgens de planning gaat. Kosse maakt zich daar geen zorgen over. “Het enige wat veel roet in het eten had kunnen gooien, was de winter,” vertelt hij. “Daarom hebben we tot na de winter gewacht met het opzeggen van de huur. Nu kan er eigenlijk niet veel meer mis gaan. Alleen als de heleboel in de hens vliegt hebben we een probleem.”
Mochten in de toekomst de indicaties voor mensen die zorg willen ontvangen nog hoger worden, dan heeft de organisatie wel een worst case scenario ontwikkeld. Kosse: “Alle appartementen kunnen we ook zonder zorg verhuren. Dat betekent wel het einde van de zorg en daar zullen we zeker niet op inzetten.” Of er nog een constructie komt in het centrumplan van Grootegast met zogenaamde ‘aanleunwoningen’, weet Kosse nog niet. Daarover is hij nu nog in onderhandeling. Rond de zomer verwacht hij hier meer duidelijkheid over.