Historische stamtafel “Toe nou, je moet naar school!”

0
260

NOORDHORN – Er is weer een historische stamtafel in Noordhorn op woensdag 16 april. Deze keer gaat het over de schoolgaande kinderen, hun juffen en meesters. Ook nu vertellen geboren of getogen Noordhornse ‘stamgasten’ gezellig over vroeger. In alle huizen verzuchtte moeder bij tijd en wijle “Toe nou, je moet naar school”. Dan ging je. Van hoe langer geleden de verhalen des te mooier. Ook een beetje sterke verhalen want het is per slot van rekening wel de stamtafel waar we aan zitten. Natuurlijk gaat het over de Nutsbewaarschool aan de Achterweg; ahum, Oosterweg. Het Evertaaske komt zeker aan de orde en de vraag waarom die zo heette is net zo boeiend. De lagere school stond aan de Langestraat. Voor de christelijke lagere school moesten de Noordhornse kindertjes eerst over de brug, naar Zuidhorn. Later konden ze in het dorp blijven. In Noordhorn stond zelfs een MULO. Die komt vast en zeker  ook aan de orde. Kortom, alles over onderwijs in de vorige eeuw.
De stamtafel is 16 april om 20.00 uur in de Dörpsstee, het dorpshuis van Noordhorn.