“Koeien hebben het ook goed in de stal”

0
1525
Grijpskerk fam kooiker

Geen kijkje in de keuken, maar in de koeienstal

GRIJPSKERK – Koeien horen thuis in de wei, zo vinden veel Nederlanders. Het staat zo leuk, vinden ook Janette en Roland Kooiker. En het hoort bij Nederland, net zoals klompen en molens. Toch staan hun koeien – zo’n tweehonderd in totaal – niet in de wei. “Sinds vijf jaar doen we niet meer aan weidegang en dit is een bewuste keus”, vertelt het echtpaar. Op hun boerderij in Grijpskerk is veel aandacht voor koecomfort en koemanagement, maar ook moet er een boterham worden verdiend. Om burgers en buitenlui kennis te laten maken met de moderne melkveehouderij, zetten ze komend weekend de deuren open voor het publiek en leggen uit waarom hun koeien niet in de weai staan.

“Het belangrijkste voor koeien is rust, reinheid en regelmaat”, legt Roland uit terwijl hij door de stal met kalfjes loopt. “En daar kun je binnen beter voor zorgen dan buiten. Koeien hebben het het liefst zo saai mogelijk.” Dat is zelfs al terug te zien bij het melken. Er zijn koeien die alleen van een bepaalde kant gemolken willen worden. “Je hoeft het ook niet aan de andere kant te proberen, dan gaat het helemaal mis.” Gewoontedieren dus. Buiten moeten de koeien zich aanpassen aan het wisselende weer. Wie kent het beeld van de koeien niet, met de kont in de regen? “Dat vinden ze niet prettig”, aldus Janette. “En dat is weer terug te zien aan de melkproductie.”
Ook de samenstelling van het gras verandert door wisselingen in het weer. Bij zonneschijn bevat het gras bijvoorbeeld meer suikers. “Ook voeding kun je binnen dus beter controleren”, vertelt Roland. “En ook dat is weer beter voor de melkproductie.” Het is een stuk minder romantisch allemaal, maar volgens het echtpaar is het een gevolg van de moderne melkveehouderij. Niemand wil immers te veel betalen voor een pak melk. “En daarbij is hier ook gewoon sprake van schaalvergroting, net als in veel andere sectoren. Wij zijn van bovengemiddelde grootte. En met tweehonderd koeien ga je niet even heen en weer de wei in. Ook is de klei hier trap gevoelig, als het minder weer is, vertrappen ze zo het hele land.”
Toch hebben de koeien hebben het zeker niet slecht in de stallen. Tijdens het gesprek met de Kooiker’s is ‘Koecomfort’ een begrip dat geregeld valt. Zo mogen de ‘droge’ koeien – koeien die zwanger zijn – wel naar buiten. Of als het minder weer is, kunnen ze in de ruime ligboxen. Alle koeien krijgen geregeld een pedicure beurtje, wat erg belangrijk is als ze in de stal gaan, op het beton. “Iedereen bij onze stal kan zelf het klauw bekap doen. De koeien hoeven dus niet een half jaar te wachten tot de bekapper langs komt.” Ventilatoren zorgen voor frisse lucht en de gevlekte dieren luisteren naar Q-music. “Van Sky Radio kak je in, dus dat moet maar niet op”, grapt Roland.
Zoals het nu lijkt wordt het bedrijf de komende jaren flink groter. Er zijn plannen voor de bouw van een extra jongveestal, zodat nog eens tweehonderd koeien een plekje krijgen op de boerderij. De gemeente Zuidhorn staat in ieder geval positief tegenover de plannen. “We hebben al een keukentafel gesprek gehad met de verschillende betrokkenen. Het is echt goed om te merken dat de gemeente goed meewerkt. Zuidhorn is zeker een boervriendelijke gemeente.”
Er valt ontzettend veel te vertellen over het bedrijf. “Friesland Campina wil weidegang stimuleren. En dat is natuurlijk goed, wij zijn niet tegen weidegang. Hierdoor hebben wij wel het gevoel dat we iets hebben uit te leggen”, vertelt Janette. “En dat is geen probleem, iedereen is welkom om een kijkje te komen nemen op de boerderij om te zien hoe de koeien het hier hebben.” De familie Kooiker organiseert daarom samen met ‘Grijpskerk Gezellig’ op zaterdag 12 april een Boerenerf Event. Voor jong en oud is er van alles te doen. Voor kinderen is er een luchtkussen, skelterbaan, knutselhoek, prijsvraag en natuurlijk een melkkoe. Ook kunnen kinderen op de foto met een trekker of koe. Er zijn diverse marktkraampjes met allerlei boerenproducten en de enthousiaste medewerkers van de boerderij kan alles gevraagd worden over de werkzaamheden.