Nieuwe VAKwerkers betrekken leegstaande panden

0
143
Dokkum - groepsfoto vakwerkers

DOKKUM – In leegstaande panden binnen de Bolwerken in Dokkum zijn alweer voor de zesde keer een groep VAKwerkers van start gegaan. In de Hoogstraat 30 zit Els Posthumus van Els-art. Zij werkt met acryl en olieverf en focust zich voornamelijk op grootse portretten. Bij haar in het pand zit ook Ronnie Jonker, preparateur.
Voor hem is het de tweede periode dat hij meedoet aan VAKwerk. Momenteel is hij aan het werk aan een witte uil, en ligt er ook nog een 5 meter lang dier op hem te wachten om geprepareerd te worden. Verder zijn er een grote collectie geprepareerde dieren te zien. De vrouw die het team aan de Hoogstraat gaat versterken is Saskja Treu: een Groningse dame met Surinaamse roots. Zij heeft een opleiding genoten in de richting bedrijfs maatschappelijk werk/loopbaanbegeleiding. In Dokkum wil zij ‘het verschil gaan maken’ in de levens van mensen. Zij heeft daarvoor Storyprenting ontwikkeld. Na een gesprekje met Saskja gaat zij, samen met de bezoeker, het verhaal zichtbaar maken. Dat doet zij middels schilderen, het maken van een collage maken of in een gedicht. In de Nauwstraat 4 (bij de Outlet van de ROC Poort in) zit Edelsmid Else Beishuizen. Bij haar komt kunstschilder Gert Jan de Ruiter te zitten. Hij schildert vanaf zijn kinderjaren en heeft later de opleiding aan het Ubbo Emmius, docent tekenen gedaan. De stijl waarin hij werkt kun je het best omschrijven als (nieuw) expressionistisch. In de Nauwstraat 1 komt het duo Wilma Dijkstra en Anke Dijkstra te zitten. Beide zijn bezig met de kwast maar beide op hun eigen manier. In dit pand zit ook figuratief kunstenaar en doncent tekenen/schilderen Tanya van der Woude. Zij laat eigen werk zien en werk van haar leerlingen, die lessen bij haar volgen in Het Bolwerk. VAKwerk zorgt voor tijdelijke invulling voor leegstand in het centrum van Dokkum. Kunstenaars en ambachtslieden verblijven gedurende twee maanden in een leegstaand pand waar zij drie keer per week aan winkelend publiek laten zien hoe zij te werk gaan. Een ieder is welkom om binnen te lopen bij de VAKwerkers, zij vertellen graag over hun bezigheden.