Waddenstee Westernieland

0
182
Westernieland OG bedandbreakfast

Datum: Dinsdag 1 april
Tijd: 8.30 uur

Judiëth van Dijk keek verbaasd op toen burgemeester Koos Wiersma in alle vroegte ineens op de stoep stond bij haar bed&breakfast Waddenstee. En helemaal toen haar gast Leo Voortman geen gewone gast bleek te zijn, maar een heuse ‘kwaliteitsadviseur’ van Bed&Breakfast Nederland. Dit alles was georganiseerd omdat ‘Waddenstee’ beloond werd met vijf tulpen, de hoogste classificatie voor B&B’s. Ook de ongenode gast reisde af naar Westernieland om een kijkje te nemen bij dit bijzondere logeeradres.
Het gemekker van lammetjes en fluitende vogels is het eerste wat je hoort, net uit de auto aan de Schaapsweg in Westernieland. Met het vakantiegevoel zit het wel goed bij de Waddenstee. Burgemeester Wiersma heeft net het ontbijt op als de ongenode gast arriveert. “Een echt zondags ontbijtje”, zegt de burgervader goedkeurend. Lekkere broodjes, fruit en zelfs eigengebakken cake, het ziet er heerlijk uit.
Lang de tijd om uit te buiken heeft Wiersma niet. “Ik heb straks nog een vergadering, dus zullen we maar beginnen?” De burgemeester hangt zijn ambtsketting om. Tijd voor het officiële gedeelte. Hij overhandigd een gastenboek aan Judiëth en een grote vlag, waarop een tulp staat. “Die komt hier voor ergens te hangen”, zegt ze vrolijk. Niemand kan straks meer om de vijf tulpen heen. Maar ook zonder de vijf tulpen gingen de zaken goed bij de Waddenstee. “Het loopt mooi door, vooral nu het mooie er weer aan zit te komen.”
Tijdens een rondleiding wordt al snel duidelijk waarom de Waddenstee zo goed gewaardeerd wordt. De Waddenstee is een omgebouwde schuur en er is veel ruimte. Gasten hebben hun eigen woonkamer en keuken en er zijn twee slaapkamers. De bedden zijn mooi opgemaakt en ook de badjas ligt klaar. Maar het meest fraaie is nog wel het buitenterrein. Onder en overkapping bevinden zich namelijk de sauna en een jacuzzi. Mét uitzicht op de weilanden. “Dat moet wel van tevoren gereserveerd worden”, vertelt Judiëth. “We vinden het leuk om alles mooi klaar te zetten. Als het donker is, zetten we gezellig kaarsjes neer. Als je dat allemaal zelf moet doen, is de beleving heel anders.”
Burgemeester Wiersma is onder de indruk. “Ik rijd hier geregeld langs, maar ik had er geen idee van dat er zo’n paradijsje achter de heg zat.” Judiëth op haar beurt had er weer geen idee van dat de burgemeester geregeld langs rijdt. “Ik ken hem natuurlijk wel van naam, maar ik had hem in de eerste instantie niet herkend. En er rijden hier natuurlijk wel meer dikke auto’s langs.” Judiëth geeft al aan de volgende keer zeker te zullen zwaaien. “En misschien toetert hij wel even.”
Waddenstee is nu de derde bed&breakfast met vijf tulpen in de provincie Groningen. Volgens kwaliteitsadviseur Voortman is deze onderscheiding ook zeer terecht. “Je hebt er de ruimte, het bed slaapt heerlijk en er is veel te doen in de omgeving.” En hij kan het weten, want hij logeert gemiddeld eens per week bij een B&B ergens in Nederland. Dat lijkt de ongenode gast ook wel wat. Volgens Voortman echter is dit niet voor iedereen weggelegd. “Je moet er wel tegen kunnen om zo vaak van huis te zijn.”
In de omgeving is er van alles te doen. “Veel mensen wandelen zeker wel even naar de dijk he?”, wil de burgemeester weten. Dat klopt. Ook Pieterburen is vlakbij en ook wadlopen behoort tot de mogelijkheden. Voor wandelaars die het Pieterpad lopen, is er een speciale haal en brengservice. “En dan is er nog de fantastische sterrenhemel”, vertelt Judiëth. “Het is hier zo donker dat je het hele melkwegstelsel kan zien. Waar heb je dat tegenwoordig nog?”

Westernieland OG bedandbreakfast-2 Westernieland OG bedandbreakfast-3