Zuidhorn krijgt SP, maar nog niet in raad, want: “Zonder actie, geen fractie”

0
248
sara-van-der-par

ZUIDHORN – Het politieke landschap in Zuidhorn wordt uitgebreid. Momenteel zijn een aantal SP-leden druk bezig om in de gemeente een fractie van de partij op te zetten. Een jaar geleden ontstond het idee, toen er actie werd gevoerd voor de landelijke verkiezingen. ‘Waarom richten we geen fractie op in Zuidhorn?’ , zeiden Sara van de Par en Koos Slagter tegen elkaar. Maar bij de SP geldt: zonder actie, geen fractie. Daarom werd dit jaar nog niet mee gedaan met de verkiezingen, maar voeren de SP’ers ‘slechts’ actie.
Een SP-fractie oprichten gaat nu eenmaal niet over één nacht ijs. Voordat er sprake is van een officiële afdeling, moet er eerst heel wat werk worden verzet. “Eerst willen we een stabiele fractie neerzetten”, legt Sara uit. “Daar hoort actievoeren bij.” Hetgeen waar de ‘SP-in-wording’ afgelopen weken al mee bezig geweest. In Grijpskerk en Kommerzijl gingen ze langs de deuren. “We vroegen de mensen wat beter kan in hun omgeving. Daar kom je alleen maar achter door met de mensen te praten. Soms moesten we ze er wel even van overtuigen om met ons in gesprek te gaan. ‘Maar ik stem VVD’, zei bijvoorbeeld een man. Dan leggen we uit dat we hem niet proberen over te halen om op de SP te stemmen, maar dat we alleen willen weten of er problemen zijn. Of je nu SP stemt of VVD, iedereen wil veilig over straat kunnen, dat er goede verlichting is en dat er geen afval rondslingert.”
Ondertussen hebben Sara en Koos een mooie groep samengesteld. “Het is een groep met hele verschillende mensen”, vertelt Sara. Zij studeert nog, terwijl Koos de vijftig reeds is gepasseerd. Zijn vrouw Tineke is huisarts en zit namens de SP in de Provinciale Staten. Ook Sara’s eigen vriend doet mee, Sandra Kamstra. Dan zijn er nog Jorien en Wander Elout, een jong stel dat net samen een huis heeft gekocht. “En ze kunnen hele lekkere tomatensoep maken”, vertelt Sara. Een onmisbare eigenschap voor een goede SP’er. Dan zijn er nog Gijs Houtbeckers en Iris Jonkers, die beide ook actief zijn voor de Groningse afdeling van hun partij. “We hebben al veel leden van de SP in Zuidhorn, al vijftig. In Lauwerzijl stemt zelfs 16,67 procent van de mensen SP. Hoog tijd dus dat er hier ook een afdeling op gemeentelijk niveau wordt opgericht”, aldus Sara.
Er wordt positief gereageerd op de nieuwe partij in Zuidhorn. “We stonden hier in maart op de markt, tussen de andere partijen die campagne voerden. Veel mensen vonden het jammer dat er nog niet op de SP gestemd kon worden 19 maart bij de gemeenteraadsverkiezingen.” In Zuidhorn is het politiek landschap de laatste jaren redelijk stabiel, met CDA standaard als grootste partij. Wat vernieuwing is blijkbaar welkom. “Gelukkig ontvangen de andere partijen ons met open armen. Een aantal CDA’ers hebben zelfs al een kop soep met ons gegeten. Ze vonden het heel lekker.”
De eerste scholing heeft al plaatsgevonden. Onderwerpen als ideologie en activisme komen daarbij aan bod. Ook is er binnenkort een thema-avond met een Tweede Kamerlid. “Ons hoofddoel is om Zuidhorn socialer te maken”, vertelt Sara. “Wat ons opvalt in de gesprekken die we tot nu hebben gehad, is dat veel geld vooral naar Zuidhorn gaat. De gemeente wil vooral Zuidhorn op de kaart zetten, waarbij de kleinere dorpen wat vergeten worden. Wij vinden dat alle dorpen apart de aandacht moeten krijgen die ze verdienen. Een Grijpskerker voelt zich een Grijpskerker, er is toch een bepaalde afstand met Zuidhorn. Ook juist voor de omliggende dorpen willen we ons hardmaken.”Toch lijkt dat wat tegenstrijdig. De enthousiaste SP’ers hebben veel plannen, maar de verkiezingen zijn net geweest. Waar maak je je dan hard voor? Dat is heel duidelijk, meent Sara. “Onze kracht is dat wij op straat staan, contact hebben met de mensen. Oók buiten de verkiezingen om. In de eerste plaats willen we een stabiele afdeling opzetten.” Volgens Sara ook belangrijk met de naderende herindeling die in 2018 op het programma staat. “Voor iemand uit Visvliet is Zuidhorn ver weg, maar Leek is nog veel verder weg. Juist dan is een partij nodig die daar op anticipeert.”