Iedereen pakt punten behalve Aduard; Eenrum bereikt nacompetitie

0
125

Voetbaloverzicht

STREEK – De laatste loodjes van de reguliere competitie.  Aduard is zo goed als gedegradeerd, LEO moet al een stapje terug doen, Grijpskerk hing ook aan een zijden draadje maar door de belangrijke winst in de slotfase op Be Quick Dokkum (zie verslag elders) kan het zelfs de nacompetitie nog ontlopen. Opende vecht ook tegen de promotie/degradatiewedstrijden. Het is niet alleen maar treurnis. Grootegast, Zuidhorn, OKVC, Niekerk en VVSV’09 strijden mee bovenin. In de onderlinge partij wees Niekerk VVSV’09 terug: 3-0. Eenrum bereikte de nacompetitie na de 5-2 winst in Usquert.
ADUARD 2000 heeft zich neergelegd bij de degradatie. Tegen de gasten van ONR – notabene als zevende nog niet geheel veilig- was het ook een kansloze missie: 1-4. Volgens Sietze Venema straalt de ploeg ook geen geloof meer uit. Hoewel de ruststand slechts 0-1 was konden de paars-witten er niets tegenover stellen. Johan Brokaar maakte het enige doelpunt voor Auwert. “In theorie kunnen we het nog redden. Maar iedereen pakt punten, behalve wij. Daar word je nooit beter van. Ja, de handdoek is bijna in de ring gegooid. Zet er maar bij: we spelen liever tegen Grijpskerk; we  zijn het verre reizen zat”, zegt  Venema cynisch. FC LEO had de handdoek al gegooid. De Leensters proberen hun sportieve plicht te vervullen maar speelden tegen RWF zeer slecht. Zonder een aantal vaste krachten als Rowan Rozema hadden de ‘trotse mannen van De Marne’ niet veel in te brengen tegen de Friezen. In de hele tweede helft ondernam LEO maar twee doelpogingen. Het leidde tot een kansloze 4-0 nederlaag in Frieschepalen. “Het seizoen is voorbij”, weet ook leider Eric Dijkstra. Het is al eerder gesteld. GROOTEGAST thuis en uit  is een wereld van verschil. Dat was ook in Ternaard het geval. “Op een minder veld als Ternaard heeft kunnen we minder uit de voeten”, erkent Bert Beute. Grootegast kreeg met name in de eerste helft veel kansen tegen de rode lantaarndrager, maar het leverde geen doelpunten op. Tot de vijftigste minuut was het spannend. Een toevalstreffer van de thuisclub hing in de lucht. Vervolgens vonden de groen-witten alsnog het doel. Rick Buma (twee), Johan Beute (twee) en Rolf Hazenberg zorgden voor de late productie.  “We moeten alle wedstrijden winnen en hopen dat de anderen een steek laten vallen. We willen graag kampioen worden, maar bij een periode zijn we ook tevreden”, stelt Beute.  DE LAUWERS kwam op het eind met de schrik vrij tegen Anjum, dat bijna een 2-0 achterstand omboog.  De Warfstermolen-ploeg leidde voor 123 toeschouwers op ’t Meertenust tot twintig minuten voor tijd riant met 2-0. De Lauwers speelde fanatiek, waar de gasten niet van terug hadden.  Maar in de slotfase zetten de Anjumers een imponerende eindsprint in, maakten de 2-2 en waren nog dichtbij de 2-3.  De blauw-witten hielden stand en staan nog altijd keurig zevende. OPENDE had bij winst op Ropta Boys goede zaken kunnen doen, maar door de 3-2 nederlaag wordt het heel moeilijk om de nacompetitie te ontlopen. Het was een bizarre wedstrijd in  Oosternijkerk. Opende speelde een prima eerste helft en kwam ook voor met 0-2 voor dankzij Henk Veenstra en Arjen Veenstra. In de tweede helft werd de wedstrijd op zijn kop gezet door penalty’s. Opende werd eerst een strafschop ontnomen. In plaats daarvan een vrije trap tegen en zelfs een doelpunt tegen. Vervolgens kregen de gasten een penalty als cadeautje (2-2), waarna de winnende treffer opnieuw vanaf de stip viel: 3-2. Voor ZUIDHORN hoeft het niet meer zo nodig. De groenhemden van het Joh. Smitpark stonden tegen TEO na twintig minuten al met 0-2 achter. Deze klap kwam de thuisclub niet meer te boven. Zuidhorn creëerde niks en er lukte niets. OKVC had geen vrees van Harkema Opeinde. De zwart-witten wonnen probleemloos in de schaduw van grote broer Harkemase Boys. OKVC moest wel eerst een achterstand wegwerken. Jelmer Korff en Christiaan Koopman bogen de achterstand nog voor rust om. Aan het eind stond er 1-3 op het formulier. OKVC strijdt met Eastermar om een periode.  OKVC moet de resterende wedstrijden winnen en is dan nog afhankelijk van andere ploegen. Het streekduel en topduel in 5E NIEKERK-VVSV’09 eindigde in een  victorie voor de ‘roden’. Het was een zwaar bevochten overwinning. Niekerk speelde niet goed tegen een beter VVSV’09 dat er bovenop zat. Niekerk kwam toch op voorsprong en kreeg hulp van de  gasten, door een verkeerde terugspeelbal. Spits Remco Vogelzang stond er nog en werd onderuit gehaald. De penalty werd verzilverd door Jeroen Beerlings. Het was tevens het breekpunt in de niet hoogstaande wedstrijd, die uiteindelijk nog een ruime 3-0 opleverde. Niekerk behoudt de tweede plaats, terwijl VVSV’09 op ruime achterstand derde blijft. Zondag werd KLOOSTERBUREN verpulverd door nummer twee MOVV: 8-0. “Maar bij rust hadden we 1-3 voor moeten staan”, vond leider Hans Bolt. “We kwamen drie keer alleen voor de keeper. Uit de eerste tegenaanval werd wel gescoord. Na rust werden we afgeslacht.”. Kloosterburen is onder de rode streep beland. “Van FVV moeten we winnen anders is het over en uit.”. GVB, dat thuis nog met 6-1 won van het nietige Woltersum, kreeg in Ten Boer een 3-0 nederlaag te slikken. De Grootegaster Voetbal Boys vieren dit jaar het 5-jarig jubileum. Sportief gezien valt er niet veel te vieren. De blauwhemden staan op een kleurloze plaats op de ranglijst, ondanks enkele spectaculaire uitschieters. EENRUM verzekerde zich van de nacompetitie, maar de vorm is op dit moment ver te zoeken. Tegen laagvlieger Usquert werd het uiteindelijk 2-5, maar vlak voor tijd stond het nog maar 2-3. De goals kwamen van Milan Rutkowsky, Tim Veenstra, Dorian Disse en tweemaal van Kevin Oostema. Twee man vielen geblesseerd uit waardoor de lappenmand uitpuilt en  het maar goed is dat het toetje voor promotie pas over een maand begint.