Uniek ommetje met eigen pontje geopend

0
199
Warfhuizen ommetje-2

WARFHUIZEN – Wie het nieuwe ommetje van Warfhuizen loopt kan niet alleen genieten van de mooie omgeving, maar krijgt er ook een boeiende geschiedenisles bij. Een luchtwachttoren, een oeroude begraafplaats en een ‘eigen’ pontje; het Kromme Raken-ommetje heeft het allemaal. Afgelopen vrijdag werd de wandelroute geopend door Jacqueline de Milliano, directeur van Landschapsbeheer Groningen. De route bedraagt een kleine zes kilometer, maar voert langs eeuwen cultuurgeschiedenis.
Het meest opvallende aan het nieuwe ommetje is natuurlijk het pontje. Met behulp van vier lieren kunnen wandelaars het pontje zelf bedienen. Warfhuizen dankt het bijzondere ommetje aan de samenwerking tussen Landschapsbeheer Groningen en de Sloepenloods in Zoutkamp.
Het pontje is gemaakt door het Sloepenloods re-integratieproject. Margreet Dijkstra van de Sloepenloods vertelt dat opdrachten als deze erg belangrijk voor hen zijn. “Vroeger bestond een deel van onze inkomsten uit een budget van sociale zaken, maar die budgetten zijn weg. We moeten dus op zoek naar andere inkomsten. En het mooie is, door de ruchtbaarheid die aan het pontje is gegeven, hebben we al meer opdrachten gekregen. Zo plaatsen we volgende week een bruggetje in Vierhuizen. Het zou mooi zijn als we door dit soort projecten de Sloepenloods open kunnen houden.”
Terug naar het ommetje. Tijdens een groot deel van de route hebben wandelaars zicht op de Luchtwachttoren LWT 701. Tijdens de Koude Oorlog was dit één van de 140 wachttorens die werden gebruikt om vijandelijke Oostblok-vliegtuigen te spotten. Historisch interessant is ook de oude begraafplaats Klein Maarslag. Onder de grafmonumenten uit de zeventiende eeuw liggen nog prehistorische graven. Ook het Bos Abel Stok heeft een lange geschiedenis. Het bos is genoemd naar de toenmalige abt van het klooster dat een doorwaadbare plaats in de Kromme Raken onderhield. De verwilderde boomgaard is een paradijs voor tal van zoogdieren en vogels en daarmee ook voor de wandelaar van het Kromme Raken-ommetje.