Voorjaarsmarkt in Zuidhorn

0
178
Zuidhorn OG Hobbymarkt

Datum: vrijdag 11 april
Tijd: 14.30 uur

Zuidhorn herbergt heel wat hobbyisten, zo blijkt op de voorjaarsmarkt in het kerkje aan de Gast. Zijdebloemen, kantklossen, boekbinden en zelfs een kroonkurken verzamelaar: er is ontzettend veel te zien. Pietie Visser, een dame die mooie sieraden maakt, vertelt dat er nog best wat nieuwe bezoekers welkom zijn. “Er is hier zo veel te zien, maar we merken dat er vaak dezelfde mensen op af komen. Het zou leuk zijn als er wat nieuwe gezichten kwamen.”
Dat de hobbyisten het leuk vinden om een nieuw gezicht te zien, merkt de ongenode gast goed. Iedereen vertelt met veel plezier over zijn of haar hobby. Een opvallende liefhebberij is de hobby van Jannie Klaveringa uit Zuidhorn. Zij zit te kantklossen, in opperste concentratie haalt ze de ene klos over de andere heen. Het is een hele verzameling klossen bij elkaar en ondanks dat het er ingewikkeld uit ziet, heeft Jannie de vaart er goed in. “Je wordt er vanzelf handig in”, vertelt ze. Dan legt ze de klosjes even neer. “Al is het niet handig om tegelijkertijd te praten, behalve als je dan een wat eenvoudiger patroon doet.” En als de klossen dan toch even stil liggen, vertelt Klaveringa met liefde iets over haar hobby. “Vroeger maakten ze vaak stroken van kant voor op de kleding. Voor arme mensen was kantklossen een mogelijkheid om de kost te verdienen. Nu wordt het niet meer in kleding verwerkt en zijn het meer zichtpatronen. Een soort kleine kunstwerkjes dus. Eens in de maand komen we samen met zo’n vijftig dames in Assen, dan gaan we samen klossen. Hartstikke leuk is dat, al is het soms iets té gezellig.”
De hobbymarkt lijkt vooral een aangelegenheid voor vrouwen, maar achterin de zaal is ook een drietal heren te vinden. Eén van die heren die vandaag omgeven is door dames, is Edzo A Paap. Met overigens wel een echt mannelijke hobby: kroonkurken verzamelen. Bierdopjes dus. En daar heeft hij er heel wat van, maar liefst uit 176 landen. Naar de hobbymarkt heeft hij een deel van zijn verzameling blinkende doppen meegenomen. Een deel van de doppen heeft het thema dieren, netjes op alfabetische volgorde gerangschikt. Het begint met de aap, de bever volgt en ga zo maar door. Het lijkt wel alsof werkelijk alle beesten er tussen zitten, van papegaai tot vleermuis, van de Bacardi Breezer. “Ik ben met opzet bepaalde onderwerpen gaan uitzoeken. Anders heb je straks je halve garage vol met 50.000 doppen. Daarom spaar ik nu zeven doppen per land, want dat past ook mooi in de houders.” Ook heeft hij een verzameling bij zich die alles te maken heeft met de scheepsvaart. “Ik zit in een shantykoor, dus zo kwam ik erop.” Bij de doppen heeft hij een heel verhaal. “Hier komt het schip terecht in de storm en vervolgens gooit hij de ankers uit. Voor de kust bij de vuurtoren wordt het schip gekaapt door piraten.” De verschillende doppen bij elkaar vormen gezamenlijk een spannend verhaal.
Minder verhalend zijn de potjes jam van Alie van der Waal. “Ik heb gewoon heerlijke jam”, vertelt ze. Van der Waal staat op de markt met allerlei streekproducten. En die vallen goed in de smaak bij de bezoekers. Een oudere dame met rollator slaat direct drie potjes in. “Het zijn smaakjes die je niet zo vaak tegen komt”, vertelt van der Waal. “Kruisbes, zwartebessen en pruim, het komt allemaal uit mijn eigen tuin. Ik heb ook gedroogde appeltjes, eveneens uit eigen tuin.” In de zakjes zit een zelfgeschreven receptje voor appeltjes met bruine bonen. “Maar je kunt je ook gewoon zo opknabbelen”, vertelt ze aan de dame. “Als een soort chipssnack.”
Terug naar Pietie Visser. Zij heeft een keur een kleurige sieraden voor zich liggen. “Ik doe het al jaren”, vertelt de creatieve inwoner van Zuidhorn. En ze probeert wel eens meer uit. Zo maakte ze rond kerst boompjes van tijdschriften. “Maar ik wil niet iemand anders in de wielen rijden, dus ik houd het voornamelijk bij sieraden.” En dat gaat haar goed af. En dat vindt niet alleen de ongenode gast, maar ook de mensen op de hobbymarkt. “Ik heb al wat verkocht”, vertelt Pietie vrolijk.

Zuidhorn OG Hobbymarkt-3 Zuidhorn OG Hobbymarkt-5