Zuidhorn: CDA en ChristenUnie verder met GroenLinks

0
149

“De klik tussen deze partijen was het grootst”

ZUIDHORN – De gemeente Zuidhorn wordt de komende vier jaar bestuurd door CDA, ChristenUnie en GroenLinks. De partijen hebben daartoe overeenstemming bereikt, meldde formateur Jacob Klaas Star gisteravond tijdens de raadsvergadering. De twee christelijke partijen ruilen daarmee de PvdA in voor GroenLinks. Volgens Star was de klik met deze partij het grootst. Henk Bakker wordt de nieuwe wethouder namens de partij.
Na verschillende overleggen kwam GroenLinks als beste uit de bus. Formateur Star denkt dat met deze partij het beste is samen te werken als de decentralisaties op de gemeente afkomen. “Zij communiceren op dezelfde manier als wij,” zegt hij. “Natuurlijk zijn er nog wel nuanceverschillen, maar in grote lijnen zijn we het met elkaar eens.” Met de keuze voor de partij moet afscheid genomen worden van de PvdA. “Zij waren in de gesprekken wat ‘afwachtender’,”  zegt Star. “Ook is het zo dat zij afscheid nemen van een sterke wethouder.” Hij benadrukt dat hij niks tegen de partij heeft. “We hebben jarenlang goed samengewerkt en kijken daar tevreden op terug. Dat ze in ze in zetelaantal gedaald zijn weegt wel mee, maar het was niet doorslaggevend. Zo eerlijk moet ik wel zijn.”
Winnaar D66 heeft ook het nakijken. De partij verdubbelde van één naar twee zetels. Star: “Inhoudelijk hadden ze er goed bij gepast, maar de klik met GroenLinks was sterker. Als we de partij hadden toegevoegd aan het college hadden we met vier parttime wethouders moeten gaan werken en daar zaten de andere partijen niet op te wachten.”
Kandidaat-wethouder voor GroenLinks is Henk Bakker. “GroenLinks had meerdere kandidaten, maar uiteindelijk kwamen we overeen dat Bakker het beste binnen dit college past.” De komende weken willen de drie partijen gebruiken om het collegeprogramma verder uit te werken. In mei moeten de wethouders beëdigd worden.