“Geen zorgen over vorm richting Tour de France”

0
176
bauke Mollema

Verhuisstress kost Bauke Mollema klassement Baskenland

ZUIDHORN – Hoe gaat het met Bauke Mollema? De klasseringen van de afgelopen tijd vallen een beetje tegen. Moeten we ons zorgen gaan maken nu de Tour de France steeds dichterbij komt?
Hij had eigenlijk al willen vlammen tijdens de Tireno Adriatico en van de klassieker Milaan-San Remo ruim twee weken geleden had hij ook grote verwachtingen.
Het viel allemaal een beetje tegen, maar Mollema wanhoopt niet en hoopt op een top 5 klassering tijdens de Amstel Goldrace, die afgelopen weekend is verreden. Hij houdt alle vertrouwen en heeft daar ook zo zijn redenen voor: “De afgelopen jaren reed ik ook niet heel erg sterk de eerste helft van het seizoen. Tenminste, echt imponeren deed ik niet. Ik denk dat ik gewoon wat meer koersritme nog nodig heb om verder te groeien.” Ondertussen geniet de wielrenner van het afzien op de fiets. Milaan-San Remo was met 304 kilometer zijn langste wedstrijd ooit. “Hoewel lang, het ging snel voorbij. Zeven uren op de fiets en een prachtige wedstrijd. Een mooie bijkomstigheid is dat ik door schitterende gebieden rij met wedstrijden. Daar kan ik echt van genieten.”
Genieten doet de renner ook nog altijd van zijn gezin. “Met Jane en Julien gaat het prima. Julie is al een hele meid aan het worden en die vermaakt zich prima in Spanje. Voor Jane is het natuurlijk wel eens minder. Ze is weg bij haar familie die ze mist, helemaal wanneer ik langer weg ben, maar al met al gaat het goed en voorlopig zijn we gewoon weer in Leeuwarden. Zelf vermaak ik me tijdens langere tijden van huis met het beantwoorden van vragen die binnen komen of ik luister muziek. Sinds kort ben ik ook aan het lezen geslagen, ik heb ‘De kracht van het Nu, van Eckart Tolle uitgelezen. Een bijzonder boek dat over spiritualiteit gaat. Er staan mooie dingen in.”
En dan moeten we het natuurlijk nog even hebben over de Ronde van Baskenland. Na een dramatische start was op dag één het klassement al om zeep geholpen. Daar waar Bauke juist voor kwam. “Dat was een grote teleurstelling. Ik was de week daarvoor verhuist. We hebben ons appartement van de hand gedaan en precies de week voor Baskenland heb ik het hartstikke druk gehad en was gewoon niet uitgerust. Dat was voor mij en voor de ploeg niet leuk. Daarna ging het beter en dat gaf wel weer vertrouwen. De reden was achteraf duidelijk, niet slim, maar terug draaien kan ik het niet meer.”  Dat Mollema zijn appartement van de hand deed heeft meerdere redenen. De belangrijkste is wel dat deze wat te klein wordt, zo blijkt na enig doorvragen. Mollema kan slecht geheimen bewaren. Moet hij nog iets opbiechten misschien? “Ja,ja…eigenlijk wel’, grinnikt de renner. “In oktober wordt ik voor de tweede keer vader en dus hebben we echt een groter appartement nodig. Ja, alles gaat goed met Jane en inderdaad, ik heb het beter gepland dan de vorige keer”, doelt hij op de geboorte van Julien tijdens de Tour de France van 2012. 
En hij heeft nog een nieuwtje. Mensen kunnen zich opgeven voor de Bauke Mollema-tocht welke op zaterdag 9 augustus verreden zal worden. Dat kan via zijn internetsite www.mollemtocht.nl. “Iedereen krijgt een wielertrui als aandenken en we willen er echt een feestje van maken. Zo zijn we met de gemeente Zuidhorn bezig om daar met muziek en andere gezellige dingen de middag op te luisteren en er nog wat meer een feestelijk tintje aan te geven.”
Werd er ooit nog geruzied door Groningen en Friesland of Bauke nu meer Groninger dan wel Fries is, en hield de kopman van Belkin, die zijn ploeggenoot Robert Gesink voorlopig kwijt is, zich nogal op de vlakte in zijn reacties, het antwoord wordt inmiddels steeds duidelijker.