GroenLinks mag tegen herindeling stemmen

0
129

PvdA zwaar teleurgesteld na afwijzing

ZUIDHORN – Het was de coalitie waarvan vrijwel niemand dacht dat hij zou komen. CDA en ChristenUnie gaan in Zuidhorn verder met GroenLinks. De partij draagt raadslid Henk Bakker voor om op het pluche plaats te nemen. Bakker zal, zo zegt hij zelf, alle besluiten uitvoeren die de raad in meerderheid het college opgelegd. Ook als het gaat om herindeling. De fractie hoeft dat niet. Volgens voorman Klaas-Wybo van der Hoek mag hij met zijn partijgenoten tegen het plan stemmen.
De Zuidhorner coalitie werd afgelopen maandag na bijna een maand onderhandelen gepresenteerd. Diverse gesprekken werden er gevoerd op het gemeentehuis, maar toen de partijen er bijna uit waren werden de gesprekken verplaatst naar Assen. De zes raadsleden, twee per partij, lieten zich toen inspireren in het hotel met de grote toekan. Het bleek een succes: binnen no time waren ze eruit.
Heikel punt is de opvatting over de gemeentelijke herindeling. GroenLinks heeft altijd aangegeven tegen te zijn. Er is zelfs campagne voor gevoerd. De partij stelt zich daarbij anders op dan alle andere fracties in de gemeenteraad. De overige partijen zetten dan ook hun vraagtekens bij de samenwerking. Volgens Van der Hoek is het standpunt van zijn partij niet gedraaid. Hij zegt nog steeds tegen een herindeling te zijn. Mocht de meerderheid van de gemeenteraad nog steeds voor zijn, dan moet Bakker dat standpunt wel uitvoeren. “Er zijn bepaalde onderwerpen waar we nog afspraken over moeten maken. Zoals wij dit standpunt innemen over herindeling, kunnen de andere partijen dat doen als het over standpunten gaat die voor hun belangrijk zijn,” zegt Van der Hoek.
De teleurstelling was het grootst bij de PvdA. Na zestien jaar maakt de partij geen deel meer uit van de coalitie en komt nieuwbakken fractievoorzitter Mark Veenstra meteen in de oppositie terecht. “Het voelt alsof we de hond zijn die in het bos met een touw om de nek aan een boom wordt achtergelaten,” zei hij. Wat Veenstra het meest frustreerde was dat hij pas op het laatste moment te horen kreeg dat zijn partij niet meedeed in de coalitie. “Enige vorm van terugkoppeling hebben wij niet gehad. Dit is ook een slag in het gezicht van onze wethouder Jan Oomkes. We voelen ons onfatsoenlijk behandeld.” Wel deed hij de toezegging dat de partij zich in zal zetten voor een ‘sterke nieuwe gemeente’.