‘Het Hogeland is alles, behalve kaal’

0
275
Kleintje Cultuur Streek week 17

Antje Sonnenschein en ‘de kracht van kleur’

EENRUM – Wilma Mansveld, staatsecretaris van Infrastructuur en Milieu, opent zondag 27 april (14.30 uur) in Galerie Het Raadhuis in Eenrum de expositie ‘De kracht van kleur’ van kunstenares Antje Sonnenschein uit Wirdum. In haar werken – ze exposeert zo’n veertig- is de grote liefde voor het Groninger landschap duidelijk terug te vinden.
Antje Sonnenschein. Duits van geboorte. ‘In de buurt van Bremen, in de nabijheid van een kunstenaarsdorp’, vertelt ze. En dus is het niet zo verwonderlijk dat ze nog steeds schildert. Dag in dag uit. Bovendien geeft ze les. ‘Dat verfrist. Als ik dan terug kom in Wirdum, zit ik weer boordevol inspiratie’, vertelt ze. Bijzonder; Antje is gek op het Groninger landschap. Omdat het in haar ogen zoveel biedt. Omdat het altijd weer anders is. De meanderende kronkelwegen, de kleuren. Het verveelt haar nooit. Geen tel.
‘Na onze studie in Groningen zijn mijn man Wim Trip en ik daar een periode blijven hangen. Inmiddels wonen we al weer een kwart eeuw in Wirdum.’ Ze wonen er ruim. Ze heeft er de ruimte. ‘Midden op het Groninger land. Koolzaad, korenvelden. Ik probeer mijn schilderijen zo te maken dat het mensen echt raakt. Dat het gevoel er van afstraalt. Weet je, het Groninger landschap is nooit hetzelfde. Je ziet altijd weer iets anders. De wolken. De kronkelwegen. Je komt er tot rust. En veel bomen hè. Die zie je ook terug in veel van mijn werken. Ze zeggen wel eens dat het Hogeland kaal is. Nou ja zeg. Het Hogeland is alles, behalve kaal.’
De veertig werken van Sonnenschein vergden zo’n anderhalf jaar voorbereidingstijd. ‘Ik heb gelukkig nooit voorraad. Kan en hoef dus gelukkig nooit uit voorraad te putten. ‘ Net als schrijvers wel eens een writersblock hebben, wil het met schilders ook wel eens minder vlotten. ‘Dat heb je wel eens. Wat je dan moet doen? Doorzetten. Simpelweg doorzetten. Of dat mijn Duitse achtergrond is? Haha, dat zou kunnen. Ik denk eerder dat het met mijn sterrenbeeld, ik ben schorpioen, te maken heeft. Uiteindelijk zijn wij de baas. Wij bepalen wat er gebeurt. Kwestie van doorzetten’, aldus Sonnenschein.
Schilderen is iets magisch. ‘Heerlijk. Omgestoord bezig zijn. Met niks anders aan je hoofd. Dit is mijn tweede solo-expositie overigens. Ik werk bijzonder goed samen met Ankie Onnes van Het Raadhuis. Dat moet ook, want de vertrouwensband is misschien wel het meest belangrijk. Ankie runt haar galerie op voortreffelijke wijze. Ze is meer dan een goede gastvrouw. Eigenlijk snap ik niet dat er mensen zijn die het helemaal niet kennen. Ik vind dat ongelooflijk. Aan de andere kant: van heinde en ver komen mensen naar Eenrum. Uit Rotterdam. Amsterdam en Antwerpen. En weet je wat zo leuk is aan deze expositie? Dat ze via al die kronkelwegen Het Raadhuis bereiken en dan mijn werk zien. Een feest der herkenning!’
Het schilderen van Groninger (en zeker ook Friese) landschappen. Dát is wat Antje wil. Niet meer en niet minder. ‘Ik wil niet anders. Ik zou er dag en nacht mee bezig kunnen zijn. Dit landschap, dit stukje aarde is voor mij voldoende. Ik hou van mijn nabije omgeving. Wat dat betreft ben ik niet zo avontuurlijk. Heb ik aan weinig genoeg.’
Sec beschouwd zie je in de schilderijen van Antje de liefde voor het Groninger landschap terug: de kleuren, de motieven, het weidse, de zo typerende boerderijen, de akkers. Gloedvol en bevlogen bespeelt Antje de zintuigen van de kijker. De expositie is te bewonderen tot en met 22 juni. Galerie Het Raadhuis is gevestigd aan de Raadhuisstraat 17 in Eenrum.
Zie ook www.galeriehetraadhuis.nl.