Het idee: Hangkeet mét zonnepanelen

0
149
zuidhorn avalon workshop 2

Jongeren Zuidhorn doen mee aan ‘Duurzame Dorpen Verkiezing’

ZUIDHORN – Een eigen plek om ongestoord bier te drinken en muziek te luisteren, dat lijkt een groep jongeren in Zuidhorn wel wat. Een hangkeet zou een uitkomst zijn, zo vinden de jongeren. Maar voor een keet is geld nodig en laat het vorige exemplaar – dat er toch al meer dan tien jaar stond – nou net in vlammen zijn opgegaan. Wat doe je dan? Je idee verduurzamen! Bij de ‘Duurzame dorpen verkiezing 2014’ kunnen jongeren vijfduizend euro winnen met een duurzaam idee. En een duurzaam idee hebben de jongeren in Zuidhorn: een hangkeet met zonnepanelen.
Een goed idee komt niet vanzelf, zo weet Janneke Wolkorte van ‘Duurzame Dorpen’. Daarom werd in jongerencentrum Avalon onlangs een workshop georganiseerd om over het idee te praten en een plan de campagne op te stellen. Op grote zitzakken lagen zo’n vijftien jongeren – allemaal jongens – te vergaderen. Naast jongerenwerker Patrick Wijninga waren er nog vier ‘inspirators’ van ‘duurzame Dorpen’ aanwezig, om toelichting te geven over het project en om de jongeren te helpen met het uitwerken van het idee. Voor de groep staat Joris Jager. Hij stelt de jongens allerlei vragen over het plan. Is een keet echt nodig of kan een leegstaand pand ook dienst doen als hangplek? En wat is de beste locatie?
Het beeld dat veel mensen hebben van hangjongeren is niet altijd even rooskleurig, maar de groep in Avalon doet actief mee tijdens de bijeenkomst. De jongens dragen verschillende ideeën aan en willen echt tot een oplossing komen. Ze willen een hangplek waar ze geen andere mensen tot last zijn. Daarom moet de keet op een wat afgelegen plek komen, vinden de jongens. “Als we een biertje hebben gedronken, gaat het er soms iets ruiger aan toe”, biecht Kevin eerlijk op. “We maken wat meer lawaai en er gaat wel eens iets stuk.” De laatste tijd hing de groep nogal eens rond bij het Zonnehuis, een plek die veel mensen niet geschikt vinden voor de jeugd. “Ze hebben zelfs de bankjes weggehaald daar. We snappen het wel hoor, maar we hebben wel echt een plek nodig”, vertelt één van de jongeren.
Er worden een paar locaties genoemd, zoals het basketbalveldje. Favoriet lijkt toch wel het voormalig zwembad, dat staat immers leeg en daar is bovendien voldoende ruimte. Vervolgens wordt er weer even over duurzaamheid gepraat. Brenda, één van de betrokkenen bij het project, legt uit waarom een hangkeet duurzaam is. “Zo’n keet is demontabel, mobiel en goedkoop. Als er in Zuidhorn geen behoefte meer is aan een keet, dan kan ie ergens anders heen. Zo’n keet moet natuurlijk wel geïsoleerd worden en er moet iets van een verwarming in. Als je het slim aanpakt en duurzaam te werk gaat, dan kun je er geld voor krijgen.”
Door zonnepanelen op het dak te plaatsen, kunnen de jongens min of meer zelfvoorzienend zijn. Dan kan er misschien een stopcontact komen om telefoons op te laden of voor een radiootje. “Wel een goedkope”, vult Kevin aan. “En er moeten een paar mensen verantwoordelijk worden gemaakt, die de boel een beetje in de gaten houden.” Door de hangkeet een groen tintje te geven, is de mogelijkheid dat hij er ook daadwerkelijk komt een stuk groter. Janneke: “Door het idee te voorzien van een duurzaam tintje, is de kans groter dat je geld voor een idee krijgt. Groen is sexy tegenwoordig. Maar het is wel de bedoeling dat ze echt zelf met een idee komen, ze moeten het zelf willen. En dit is een hele leuke groep. Ze hadden zelf al het idee van een keet en ze denken heel serieus mee over de mogelijkheden. Wij laten zien hoe ze het voor elkaar kunnen krijgen en wie ze om hulp kunnen vragen.”
En de jongens kunnen zelf ook wel het één en ander. Lassen bijvoorbeeld. Dion en Kevin kunnen een beetje lassen en hun beide vaders ook, vertellen ze. “Er moet wel een goede lasser zijn die jullie begeleidt”, zegt Joris. “Dan kan hij jullie ook nog eens wat bijleren.” Het is nu een half jaar geleden dat de vorige keet in vlammen is opgegaan. Niet het hele ding, maar de houten bodem is verwoest door een brandje. “Echt heel zonde”, vindt Kevin. “Ik was er die dag niet, maar het is jammer dat zoiets gebeurt. Als het lukt om een nieuwe keet krijgen, moeten we er met z’n allen voor zorgen dat dat niet nog eens gebeurt.” En juist daarom worden de jongeren zelf ook betrokken bij het hele proces. Als ze er zelf hard voor moeten werken, is de kans groter dat er zuiniger mee om wordt gesprongen.
En het hoeft niet eens een echte keet te zijn, vult Brenda aan. “In Tjuchem (Groningen) hebben jongeren een oude stacaravan omgebouwd. Ze hebben er een bar ingemaakt en leuke lichtjes opgehangen, het is heel mooi geworden.” Dat idee zien de jongeren uit Zuidhorn ook wel zitten. De avond wordt er druk doorgepraat over de mogelijkheden en ook wordt een plan gemaakt, dat voor 1 juni moet worden opgestuurd. Op 26 juni is de slotavond en wordt de winnaar bekend gemaakt. Dat is nog even spannend, want in de provincie Groningen zijn er meer jongeren die werken aan een plan. “Wij gaan er in ieder geval voor. En als we hier zoiets moois krijgen, dan moeten we er ook voor zorgen dat we het houden”, vindt Kevin.