NK Autocross: professioneel en toch gemoedelijk

0
145
NK Autocross

Kanonnen op wielen’  uit het hele land weer naar Pieterzijl

PIETERZIJL/MATSLOOT – Pieterzijl en omgeving maakt zich op voor de NK Autocross, die wordt gehouden op zaterdag 3 mei. Uit het hele land komen ze naar het Groninger land. De autocross staat bekend om het professionele, maar het is er tevens gemoedelijk. Aan de vooravond van het NK wordt de Clubcross gehouden, op Koningsdag 26 april.
“Het is een wedstrijd voor het eerste NK. Er komen dan veel NK-rijders, want het is een mooie gelegenheid om de wagens te testen op dezelfde baan”, vertelt Sietse Solle uit Matsloot, voorzitter van de organiserende Autocross Vrienden Opsterland (ACVO).  Het NK op de vertrouwde baan aan de Pieterzijlsterweg trok vorig jaar veel publiek, ondanks de bittere kou. Pechvogel van het jaar was toen Peter Versluis, die tevens met zijn Dakar-volgwagen zou komen. “Er hebben zich 274 aangemeld en dat is te veel voor een dag. Met name de standaardklasse trekt veel deelnemers. De reden is dat voorheen de wagens met voorwiel en achterwielaandrijving samen reden. Dat had tot gevolg dat de ‘voorwielers’ niet konden winnen. Het bestuur van het NK heeft daarom besloten om twee klassen in te stellen, zodat er onderling een competitie is.” Ook de Kever 1600-klasse is goed bezet. Afgelopen jaar werden drie coureurs van de vereniging Opsterland, Jan-Paul Klaster, Haitze Idzenga (Opeinde) en Bert Jan Hoepel (Garijp), kampioen. De 1600 Sprint wordt een thuiswedstrijd voor Pieter Verboon uit Visvliet. Hij woont 100 meter van de baan. Kanshebber voor de eindzege is Marcel Schoo uit Wolvega, tevens deelnemer aan de Dakar-Ralley. Favorieten bij de Sprint 2 liter-klasse zijn Hendrik Stadman (Annen) en Hendrik Hut uit Lutjegast. Het circuit van Pieterzijl is 700 meter lang; een NK-waardige baan. Coureurs zijn lyrisch over dit racefestijn. “Van Leeuwen zegt dat dit veel mooier is dan een ralley. Je kunt gerust materiaal van een ander lenen. Het gaat heel gemoedelijk. Ook het publiek mag gewoon rondkijken in het rennerskwartier. Om eens een professionele race te zien is dit een mooie kans. Het hele randgebeuren is interessant. Neem ook eens het overnachten. Sommigen hebben een compleet ingerichte touringcar, andere doen het primitief met een tentje. Het Nederlands Kampioenschap begint zaterdag 3 mei om 9.30 en duurt tot 19.00 uur. Het volkslied wordt gespeeld, er is een rijdersbespreking en dan is het gelijk instappen.